VestfoldLab har 15 totalt ansatte. Fra venstre Telma da Luz, Justina Rimsiene, administrerende direktør Bent Mathisen og Heidi Nesengen Kamfjord. Sistnevnte er også en av eierne av VestfoldLab.
VestfoldLab har totalt 15 ansatte. Fra venstre Telma da Luz, Justina Rimsiene, administrerende direktør Bent Mathisen og Heidi Nesengen Kamfjord. Sistnevnte er også en av eierne av VestfoldLab.

Norsk laboratorium utfordrer internasjonale giganter

VestfoldLAB er et lite oppdragslaboratorium for vann og mat som utfordrer de store internasjonale aktørene i det samme markedet. I tillegg til vanntesting, tester det privateide selskapet mat for både hoteller og restauranter.

Bent Mathisen er administrerende direktør for VestfoldLab.
Bent Mathisen er administrerende direktør for VestfoldLab.


– Når det gjelder vann så analyserer vi både drikkevann, brønnvann, vann fra innsjøer og elver etc., og har de siste årene blant annet analysert vann fra cirka 1100 innsjøer og vann i Oslo og Viken. Vi har også analysert vann fra en rekke innsjøer og vann i Vestlandet fylke og selvfølgelig også i Vestfold og Telemark. Vi analyserer mye mat for kjøttbransjen, mye for produsenter, og de fleste lokale matleverandørene i gamle Vestfold fylke bruker oss. Dessuten gjør vi både HACCP, internkontroller og testing av mat for hotell og restauranter, forteller administrerende direktør Bent T. Mathisen, som har ledet selskapet de to siste årene.

– I tillegg tester vi basseng for de hotellene som tilbyr det, og når restauranter og hoteller har mistanke om matforgiftning, er vi også på pletten for å sjekke om det er maten det kan være noe galt med, sier han.

Fra offentlig til privateid

Bedriften ble etablert i 1962 som Tønsberg offentlige kjøttkontroll, og har vært en del av Mattilsynet tidligere, men i forbindelse med at Mattilsynet la ned sine laboratorier, fikk de ansatte mulighet til å overta laboratoriet i 2003.

Det gjorde de, slik at det nå er 100 % privat- og lokaleid i Vestfold. I dag har VestfoldLAB både et kjemisk og et mikrobiologisk laboratorium, og sysselsetter 15 personer.

Norsk utfordrer til internasjonale giganter

– Vi er offisielt laboratorium for Mattilsynet, og analyserer alle deres salmonella-prøver. Det vil si at vi får prøver sendt til oss fra så langt nord som Kirkenes og Svalbard, forteller han.

VestfoldLAB AS

Aktuelt: Oppdragslaboratorium for vann og mat.

Lokalisering: Sem utenfor Tønsberg i Vestfold og Telemark.

Etablert: 2003 (som privateid selskap), men forløperen ble startet i 1962 som en offentlig kjøttkontroll (Tønsberg offentlige kjøttkontroll), deretter Tønsberg Næringsmiddeltilsyn, og fungerte i mange år som referanselaboratorium for Fylkesmannens miljøvernavdeling. Da Næringsmiddeltilsynet ble statliggjort, ble det dannet et laboratorieselskap, VestfoldLAB AS.

Eiere: Heidi S. Nesengen Kamfjord, Nina Merete Mangelrød, Roy Roger Markussen, Suvada Biscevic, Tor Hermod Larsen, Synøve Kolkinn, Torhild Bering Vik (alle 14,286 %).

Administrerende direktør: Bent T. Mathisen.

Styreleder: Torhild Bering Vik.

Omsetning: ca. 15 millioner kroner (2022).

Driftsresultat: Ca. 500 000 kroner (2022).

Antall ansatte: 15.

Nettside: Vestfoldlab.no.

– Vi har et avansert kjemisk og mikrobiologisk laboratorium, samt konsulenter innen IK-Mat, sporing og HACCP for kvalitetsstyring i små og mellomstore bedrifter. Vi kan også holde bedriftsinterne hygiene- og IK-matkurs, forteller Mathisen, som påpeker at VestfoldLAB er å regne som en liten norsk utfordrer og konkurrent til internasjonale giganter som Eurofins, SGS Analytics og ALS Laboratories.

– Vi ser at vi ofte er det eneste norskeide laboratoriet som byr i konkurranse med disse gigantene, sier Mathisen.

Fått Mangfoldsprisen

Mathisen forteller at det er mange likheter mellom horecabransjen og VestfoldLAB.

– I likhet med restaurant- og hotellbransjen, er vi veldig flinke til å ta inn ansatte med utenlandsk bakgrunn. På grunn av det, vant vi den nasjonale Mangfoldsprisen 2021 for små og mellomstore bedrifter, forteller Mathisen.

Juryens begrunnelse var at VestfoldLAB ikke bare ga folk fra andre land en sjanse til å jobbe med noe de var utdannet for, men også at bedriften arbeider tett med NAV og bedrifter som plasserer ut folk for NAV.

Mange på ulike arbeidstiltak

– Vi har hatt 60-70 personer på ulike arbeidstiltak, i lære og i praksisplass de siste 10-15 årene, forteller Mathisen.

– Det at vi tar opp konkurransen med de internasjonale gigantene, gir oss dermed anledning til å fortsatt investere i mangfold, og å kunne tilby mennesker arbeidspraksis og lære. Som en kuriositet kan det nevnes at alle våre laboranter som er fast ansatt de siste 12 årene, omtrent halvparten av staben, har startet gjennom arbeidspraksis. Blant dem finner vi både mastergrad og doktorgrad i kjemi, mastergrad i infeksjonsforebygging og en veterinær, forteller Mathisen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS