
Tre norske til topps i Embla Food Awards
Av totalt sju priser i Embla Food Awards 2022, gikk tre til de norske kandidatene Geitmyra Credo, Kvitnes Gård og Undredal stølsysteri.
Geitmyra Credo vant prisen i kategorien «Nordisk mat til barn og unge» under Embla Food Awards.
– Dette er helt fantastisk, sa Trond Åm fra scenen på DogA da det ble klart at Geitmyra Credo vant prisen.
Åm benyttet også anledningen til å takke alle barna som har besøkt Geitmyra og Credo.
– Barna er fremtiden og denne prisen er først og fremst deres, sa en rørt Åm.
Utvikle nordisk gastronomi i generasjoner
Prisen går til en person eller en organisasjon som har utviklet en idé eller et konsept som bidrar til å utvikle fremtidige generasjoners kunnskap og ferdigheter om nordisk mat og nordisk matkultur.
– Gjennom et inspirerende samarbeid og partnerskap, har vinneren skapt et nav og et miljø der barn og unge kan utvikle nordisk gastronomi i generasjoner, sa lederen av Norges Bondelag, Bjørn Gimming.
Barna lager mat med de beste kokkene

På Geitmyra Credo kan barn og ungdom lære å lage mat med noen av Norges beste kokker. Matkultursenteret drives i samarbeid med Michelin-restauranten Credo og stjernekokken Heidi Bjerkan.
Credo har profilert seg på bærekraft og et omfattende samarbeid med lokale bønder og produsenter. De bruker også mye energi på opplæring av unge kokker, noe som har vist seg å være et viktig bidrag til rekruttering til matnæringen. På Geitmyra Credo får barn og ungdom i hele Trøndelag glede av denne kompetansen.
– Gjennom inspirerende samarbeid og partnerskap har vinneren skapt et slags Nordic Food Hub, et læringsmiljø for barn og unge for utvikling av nordisk gastronomi i mange generasjoner fremover, sier jurymedlem fra Danmark, Mette Jasper Gammicchia.
Les mer om Geitmyra Credo her
Nordisk matdestinasjon

Kvitnes Gård fikk pris i kategorien «Nordisk matdestinasjon», for å ha samlet produsenter av råvarer og løftet Kvitnes som destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold.
Rasmus Os tok imot prisen for Halvar Ellingsen, men strålte da de ble utpekt som vinnere.
– Dette er en kjempemotivasjon for oss videre, sa han fra scenen og takket teamet på Kvitnes som jobbet for samme visjon.
– Besøkende som søker originalitet i nord vil få en eksklusiv opplevelse. Kvitnes Gård tilbereder og serverer lokal mat basert på sirkulær økonomi, og helhetlig arealforvaltning og jordbruk. De gjør folk i nord stolte av det de kan produsere og er en inspirasjon for andre destinasjoner i nordlige steder, sier jurymedlem fra Finland, Mia Wikström.
Nordisk mathåndverker

Undredal stølsysteri ble kåret til den beste i kategorien «nordisk mathåndverker», for å ha utviklet et unikt produkt med høy gastronomisk kvalitet og er forankret i nordiske råvarer og håndverkstradisjoner.
– Dette var overraskende! Tusen takk, jeg er veldig stolt, sa Anna Karine Marstein da hun mottok prisen.
– Disse menneskene ble starten på en ny bølge av nordisk osteproduksjon, som har skapt store verdier, nye karrieremuligheter for mange og et helt annet spillefelt i ostebransjen. Fra egen innsats kan de leve ut drømmen sin, som en av Nordens viktigste ostehåndverkere, sier jurymedlem fra Åland, Mari Rosenqvist.
Hyller det nordiske kjøkken
Matprisen Embla hyller det ypperste i det nordiske kjøkken. Embla Food Awards er den eneste matprisen som samler nominerte fra de nordiske landene Sverige, Finland, Danmark, Island, Færøyene, Åland, Grønland og Norge.
Nordens bondeorganisasjoner står bak prisen, som skal styrke den felles nordiske matidentitet og matkultur, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.
Dette er alle vinnerne i Embla Food Awards 2022
Nordisk matdestinasjon: Kvitnes gård, Norge
Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo, Norge
Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri, Norge
Nordisk mat, råvareprodusent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark
Nordisk mat til mange: The Junk Food Project, Danmark
Matformidler for nordisk mat: Det Grønne Museum, Danmark
Nordisk matgründer: Brännlands Cider, Sverige