Geitmyra Credo til topps i Embla Food Awards. Fra venstre Siri Omland (undervisningsleder, Geitmyra Credo), Trond Åm (daglig leder, Geitmyra Credo) og Heidi Bjerkan (Credo). (Foto: Geitmyra Credo)

Tre norske til topps i Embla Food Awards

Av totalt sju priser i Embla Food Awards 2022, gikk tre til de norske kandidatene Geitmyra Credo, Kvitnes Gård og Undredal stølsysteri.

Geitmyra Credo vant prisen i kategorien «Nordisk mat til barn og unge» under Embla Food Awards.

– Dette er helt fantastisk, sa Trond Åm fra scenen på DogA da det ble klart at Geitmyra Credo vant prisen.

Åm benyttet også anledningen til å takke alle barna som har besøkt Geitmyra og Credo.

– Barna er fremtiden og denne prisen er først og fremst deres, sa en rørt Åm.

Utvikle nordisk gastronomi i generasjoner

Prisen går til en person eller en organisasjon som har utviklet en idé eller et konsept som bidrar til å utvikle fremtidige generasjoners kunnskap og ferdigheter om nordisk mat og nordisk matkultur.

– Gjennom et inspirerende samarbeid og partnerskap, har vinneren skapt et nav og et miljø der barn og unge kan utvikle nordisk gastronomi i generasjoner, sa lederen av Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Barna lager mat med de beste kokkene

Kokkene fra Credo og barna jobber sammen. (Foto: Geitmyra Credo)

På Geitmyra Credo kan barn og ungdom lære å lage mat med noen av Norges beste kokker. Matkultursenteret drives i samarbeid med Michelin-restauranten Credo og stjernekokken Heidi Bjerkan.

Credo har profilert seg på bærekraft og et omfattende samarbeid med lokale bønder og produsenter. De bruker også mye energi på opplæring av unge kokker, noe som har vist seg å være et viktig bidrag til rekruttering til matnæringen. På Geitmyra Credo får barn og ungdom i hele Trøndelag glede av denne kompetansen.

– Gjennom inspirerende samarbeid og partnerskap har vinneren skapt et slags Nordic Food Hub, et læringsmiljø for barn og unge for utvikling av nordisk gastronomi i mange generasjoner fremover, sier jurymedlem fra Danmark, Mette Jasper Gammicchia.

Les mer om Geitmyra Credo her

Nordisk matdestinasjon

Kvitnes Gård er årets nordiske matdestinasjon, kåret av Embla Food Awards.

Kvitnes Gård fikk pris i kategorien «Nordisk matdestinasjon», for å ha samlet produsenter av råvarer og løftet Kvitnes som destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold.

Rasmus Os tok imot prisen for Halvar Ellingsen, men strålte da de ble utpekt som vinnere.

– Dette er en kjempemotivasjon for oss videre, sa han fra scenen og takket teamet på Kvitnes som jobbet for samme visjon.

– Besøkende som søker originalitet i nord vil få en eksklusiv opplevelse. Kvitnes Gård tilbereder og serverer lokal mat basert på sirkulær økonomi, og helhetlig arealforvaltning og jordbruk. De gjør folk i nord stolte av det de kan produsere og er en inspirasjon for andre destinasjoner i nordlige steder, sier jurymedlem fra Finland, Mia Wikström.

Nordisk mathåndverker

Undredal stølsysteri til topps i Embla Food Awards 2022. De vant i kategorien Nordisk mathåndverker. (Foto: Undredal Stølsysteri)

Undredal stølsysteri ble kåret til den beste i kategorien «nordisk mathåndverker», for å ha utviklet et unikt produkt med høy gastronomisk kvalitet og er forankret i nordiske råvarer og håndverkstradisjoner.

– Dette var overraskende! Tusen takk, jeg er veldig stolt, sa Anna Karine Marstein da hun mottok prisen.

– Disse menneskene ble starten på en ny bølge av nordisk osteproduksjon, som har skapt store verdier, nye karrieremuligheter for mange og et helt annet spillefelt i ostebransjen. Fra egen innsats kan de leve ut drømmen sin, som en av Nordens viktigste ostehåndverkere, sier jurymedlem fra Åland, Mari Rosenqvist.

Hyller det nordiske kjøkken

Matprisen Embla hyller det ypperste i det nordiske kjøkken. Embla Food Awards er den eneste matprisen som samler nominerte fra de nordiske landene Sverige, Finland, Danmark, Island, Færøyene, Åland, Grønland og Norge.

Nordens bondeorganisasjoner står bak prisen, som skal styrke den felles nordiske matidentitet og matkultur, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Dette er alle vinnerne i Embla Food Awards 2022

Nordisk matdestinasjon: Kvitnes gård, Norge

Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo, Norge

Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri, Norge

Nordisk mat, råvareprodusent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark

Nordisk mat til mange: The Junk Food Project, Danmark

Matformidler for nordisk mat: Det Grønne Museum, Danmark

Nordisk matgründer: Brännlands Cider, Sverige

Her kan du se hvilke norske som var nominert i de forskjellige kategoriene

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS