Den nye «Svingen Pils» er levert skreddersydd fra Små Vesen i Aurdal. Fra venstre barsjef Jesper Schmidt, Frank Nordberg, som er med på eiersiden i Barcraft Beitostølen, og daglig leder Kristian Bessheim fra Små Vesen; samtlige veldig fornøyd med den nye pilsen som er eksklusivt laget for Svingen Pub.

30 år med Svingen Pub

Svingen Pub på Beitostølen markerte nylig sitt 30-årsjubileum. Her har både Hollywood- og Top Gear-stjerner vært innom.

«Svingen Pub 30 år», står det på terrassen utenfor legendariske Svingen Pub på Beitostølen. Her Frank Nordberg fra Barcraft Beitostølen, og barsjef Jesper Schmidt (t.v), sammen med Kristian Bessheim fra bryggeriet Små Vesen.


Når du har tappet en halv millioner liter fatøl, og verken heter Ringnes eller Carlsberg, men derimot Svingen Pub, og holder hus på 40 kvadrat midt i Beitostølen sentrum, forstår man at noe er i gjære. Nylig ble Norges mest lønnsomme pub per kvadrat feiret.

Lansert eget fatøl

Med det megsigende slagordet: «Du har ikke vært på Beitostølen før du har vært på Svingen», er det umulig å si hvor mange gjester som har vært innom Svingen i løpet av disse 30 årene, men vi snakker flere millioner, fastslår Pål Andvord, daglig leder og hovedaksjonær i Beitostølen Barcraft, sammen med Stein Olsen, selskapet som også har Cafeén og den nye storstua Lodge 900 i porteføljen.

Daglig leder og hovedaksjonær i Beitostølen Barcraft, Pål Andvord.

– I forbindelse med jubileet har vi lansert vårt eget fatøl (se egen rammesak), brygget hos Små Vesen i Aurdal. Vi har jo øl ellers i alle varianter, herfra og til Venus, så det var på tide at vi fikk vårt eget skummende fatøl, sier Pål Andvord.

Solgt rundt en halv million liter fatøl

Det er 19 år siden Pål Andvord, Magda Bråten og Stein Olsen kjøpte Svingen Pub, som frem til overtakelsen hadde hatt to tidligere eiere; Kjell A. Kjemark og Bitte Bjøralt, som åpnet Svingen Pub på hennes 30-årsdag 16. februar 1990.

– Etter den tid drev også Kai Sveum Svingen en stund. Magda og jeg begynte å jobbe på puben i 1997, og var der i tre år i Kai Sveums regi, før vi sammen med Stein Olsen overtok Svingen i år 2000, og dro opp både turtall og omsetning i puben. De siste årene har vi også fått inn Frank Nordberg og Øystein Brattholet på eiersiden i Barcraft, forteller Andvord.

I løpet av disse 30 årene regner han med at det er det solgt et sted rundt en halv million liter fatøl på Svingen, og puben har gjentatte ganger blitt mediaomtalt som puben med det største volum solgte øl pr kvadratmeter i Norge.

137 500 kroner per kvadratmeter

Svingen Pub ligger på et årlig omsetningsnivå på cirka 5,5 millioner kroner i dag, som betyr at de omsetter 137 500 kroner pr kvadratmeter. Puben er kun 40 kvadrat, og omtales derfor ofte som Norges mest omsetningssterke pub pr kvadrat, til glede for huseier Beitostølen Resort, som har en omsetningsbasert leiepris. Det betyr at de kan innkassere en husleie de ikke en gang ville fått verken på Aker Brygge eller Tjuvholmen. Det sier noe om hvor populær denne attraksjonen på Beitostølen er.

Svingen Pub er også kjent for sine mange trubadurbesøk. Her er det livemusikk med muntre trubadurer 70 dager i året. Siden Pål Andvord & co tok over butikken, kan de bokføre intet mindre enn 1350 trubadurdager. Og; solide tall blir ikke mindre solide når vi sier Inge Aarhaug; mannen som er å anse som en del av inventaret på Svingen.

– Han har nok passert 500 spilledager og et par tusen spilletimer minst, på puben, forteller Pål Andvord. Men, det er ikke bare Inge Aarhaug som har stablet seg opp med gitar og sang i pubhjørnet. Her har det vært kjente profiler som D´sound, Steinar Albrigtsen, Vidar Johnsen og sannelig har ikke også Lene Nystrøm underholdt på Svingen.

«Alle» har vært innom Svingen

Beitostølen er en destinasjon med mange kjente profiler, både blant hyttefolket og gjestene, og de har i alle fall én ting til felles: De har alle vært innom Svingen Pub, én, to eller hundre ganger. Hollywood-stjerne Stellan Skarsgård, som bodde på Stølstunet på Beitostølen i mange uker i forbindelse med filminnspilling på Beitostølen, er én av disse Svingen-ambassadørene. Og; her har selvsagt kjente world cup-skiløpere fra mange nasjoner vært på besøk.

– Jo da, det har vært mye moro, medgir Pål Andvord.

– Husker når vi hadde det italienske landslaget som bartendere, med Marco Albarello og Pietro Piller Cottrer. Men, det villeste besøket var, kanskje ikke helt uventet, da Top Gear-gjengen, som filmet på Beitostølen for noen år siden, hadde lukket avslutningsfest etter endt innspilling. Trøste og bære! Hadde denne festen ligget på You Tube i dag, hadde den hatt millioner av visninger. Hva som skjedde? Nei, den festen der er det helt umulig å referere fra. Du kan selv tenke deg!

Denne saken er skrevet av Bjørn B Jacobsen

Les mye mer i magasinet Horeca (nummer 1 2020), som har utgivelse i disse dager

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS