Bo Jensen i det vesle ysteriet på Aurenes på Høg-Jæren. (Foto: Morten Holt)

Utvikler oster til oste-VM på norsk jord

Å vinne Super Gold i World Cheese Awards forplikter. Og når attpåtil 2018-utgaven av mesterskapet går på norsk jord, i Bergen i begynnelsen av november, syntes Bo Jensen, som driver Bos ysteri på Jæren, at det var tid for å hente inn fransk ekspertise for å utvikle flere oster til mesterskapet.

Publisert
Bo Jensen sammen med Patrick Anglade fra Frankrike. (Foto: Privat)

Bo Jensens Lille Aske var én av 66 oster – og den eneste norske, som fikk utmerkelsen Super Gold i fjorårets oste-VM. Over 3000 oster ble bedømt i konkurransen.

Patrick Anglade er en av får frittstående konsulenter som hjelper gårdsysterier med å forbedre ystingen og å utvikle nye oster.

Han holder til i den lille landsbyen Bonac-Irazein i Pyreneene. Med sine 30 innbyggere var det ikke noen stor overgang å komme til Høg-Jæren. Et sted hvor han for øvrig har vært en tre-fire ganger før for å hjelpe Bo Jensen.

Lille Aske er Bo Jensens flaggskip-ost. (Foto: Privat)

Råvaren er aller viktigst

Anglade skryter for øvrig veldig av Bo Jensen, og det han har fått til.

– God teknikk, godt håndverk, men ikke minst veldig god melkekvalitet – som er alfa og omega for å kunne yste god ost. Er ikke kvaliteten på melken god nok, kan du ha så mye teknikk og gode rutiner du vil, det hjelper ikke på sluttresultatet, mener Anglade.

Han vet hva han snakker om. Han hjelper små ysterier i både inn og utland, men mest i Frankrike.

Les også: Bo Jensen satser knallhardt i 2018

Bo Jensen. (Foto: Privat)

Lille Aske - hovedproduktet

Det er Lille Aske, som han vant Super Gold med, som er hovedproduktet for det lille ysteriet (bare 14 kvadratmeter) som holder til på gården til Astrid og Njål Sikveland på Aurenes, en fem minutters kjøretur fra Undheim, forbi Arne Garborgs Knudaheio.

Det er også ekteparet Sikveland som leverer geitemelken til Jensen og hans etter hvert svært så ettertraktede oster.

Les også: Jensen lager geitost i verdensklasse

Skal delta i VM med seks oster

Bo Jensen tenker han skal delta i årets World Cheese Awards med seks oster - inkludert Lille Aske. Det er forberedelsene til dette Patrick Anglade kom til Jæren for å være med på i forrige uke.

Bo Jensen skal delta i VM med seks oster. Hvilke seks det blir, blir bestemt i september. (Foto: Privat)

Og flere forskjellige oster ble det.

– Melken er jo den samme, men form, kultur og prosess kan gi forskjellige resultater, så det blir slett ikke samme osten med samme smaken i forskjellige former som blir representert under mesterskapet. Hver ost vil komme til å ha sin egen identitet, forklarer sier Bo Jensen, som med sin kreative legning synes at denne uken har vært stor stas.

Les også: World Cheese Awards til Norge og Bergen

Kraftkar fra Tingvollost er den eneste norske osten som har vunnet World Cheese Awards. (Foto: Alexander Hagstadius)

Mesterskapsutvalget bestemmes i september

– Nå tester vi bare ut. Det er i september det skjer. Da kommer Anglade tilbake for å hjelpe til med å yste det endelige mesterskapsutvalget, sier Jensen.

Til dess må Bo Jensen ha bestemt seg for hvilket utvalg han ønsker å sende til World Cheese Awards i Bergen. Men i noen uker framover nå, skal de ostene som er ystet, modnes og testes.

– Noen blir definitivt med, og blir ystet igjen til høsten. Andre ble med dette førsøksheatet. Slik er det, sier Jensen.

Norge har vunnet én gang

Norge har vunnet World Cheese Awards en eneste gang. Det var i 2016, da Kraftkar fra Tingvollost ble kåret til den beste osten på kloden.

Les også: Verdens beste ost er norsk

World Cheese Awards arrangeres i Grieghallen i Bergen fredag 2. og lørdag 3. november 2018. Hanen er hovedarrangør med hjelp av Norsk Gardsost.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS