Filip August Bendi. (Foto: Morten Holt)

Årets kokk-kandidat: Filip August Bendi

Tirsdag 12. september skal det avgjøres. Vi har den siste uken presentert deltakerne i Årets kokk 2017, der vinneren blir Norges nye Bocuse d’Or-kandidat. Sistemann ut tirsdag 12. september er Filip August Bendi.

Publisert

Vi presenterer kandidatene i den rekkefølgen de starter i Mathallen, og femte og sistemann ut i konkurransen tirsdag, er Filip August Bendi.

Filip August Bendi sammen med coach Adrian Løvold (til venstre, var deltaker i Årets kokk 2015) og commis Håvard André Josdal Østebø. (Foto: Morten Holt)

Kjøkken nummer 5: Filip August Bendi

Kandidat: Filip August Bendi

Alder: 28

Opprinnelig fra: Stavanger

Arbeidssted: Kjøkkensjef på N.B. Sørensen Annen Etage i Stavanger.

Commis: Håvard André Josdal Østebø, kokk på Restaurant Mondo i Sandnes.

Coach: Adrian Løvold, kjøkkensjef på Sabrura Sticks and Sushi i Trondheim.

Les også: Årets kokk-kandidat Christian A. Pettersen

Les også: Årets kokk-kandidat Geir Magnus Svae

Les også: Årets kokk-kandidat Rasmus Johnsen Skoglund

Les også: Årets kokk-kandidat Øyvind Bøe Dalelv

Valgte som familien

Filip A. Bendi har arbeidet på en rekke kjente restauranter, deriblant Noma, Mathias Dahlgren Matsalen og Restaurant Daniel i New York. (Foto: Morten Holt)

Filip August Bendi kommer fra Stavanger, og ble nysgjerrig på kokkefaget allerede som liten, da han fikk være med faren som arbeidet i hotell- og restaurantbransjen på jobb. Både oldefaren og farens bror jobbet også i bransjen i London.

Gode minner fra en barndom med god mat førte til at han valgte hotell og næring på videregående skole, etterfulgt av læretid og jobb ved Tango Bar og Kjøkken i Stavanger.

Min mat skal være logisk

Etter læretiden har han arbeidet i ulike kokkeroller ved flere internasjonalt anerkjente restauranter, slike som Noma i København, Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm og Restaurant Daniel i New York. Mellom Matsalen og R. Daniel, var han innom sitt lærested Tango ett år som kjøkkensjef for Terrassen (2014).

Bendi er opptatt av rene smaker og mener at råvarer er flotte i seg selv.

– Min mat skal være logisk. Det skal være rene smaker. En løk skal smake løk. Råvarene er flotte i seg selv og trenger ikke å tukles for mye med. Jeg lager mat inspirert av tradisjon, årstidene og innovasjon. Den har nordisk preg og inspirasjon. Maten skal harmonere på tallerken. Kun med respekt for råvarenes naturlige egenskaper oppnår de sitt fulle potensiale, sier Bendi.

Team Bendi er klar for Årets kokk i morgen, tirsdag 12. september. (Foto: Morten Holt)

Les også: Klare for å bli Norges neste Bocuse d'Or-kokk

Skjelde inspirerte

Kjartan Skjelde fikk Bendi til å bli interessert i konkurranser da han gikk i lære, og Skjelde var hans mentor under lærlingkonkurransene.

– Vi var med og hjalp til når han selv stilte til Årets Kokk. Vi fikk høre historiene fra landslaget, og se den fantastiske jobben de gjorde. Jeg husker da Charles Tjessem vant Bocuse d’Or. Jeg hørte det på radioen i bilen. Jeg tenkte at om det var mulig så vil jeg også gjøre det, forteller Bendi.

Deltok i Bocuse d'Or som commis

I 2006 kom han på delt førsteplass i Rogaland-Cup for lærlinger.

I Bocuse d´Or Europe i 2010 (sølv) og i Bocuse d'Or i 2011 (bronse), der han var commis for Gunnar Hvarnes (nå faglig leder for Bocuse d'Or Norge), vokste konkurransehjertet enda større.

Fillip A. Bendi er også med på det norske kokkelandslaget.

Les mer på Bocusedornorge.no

Les også: Hvarnes og Bendi to poeng unna seier i Bocuse d'Or Europe 2010

Les også: Hvarnes og Bendi er klar for Bocuse d'Or Europe

Les også: Se bilder fra Bocuse d'Or Europe 2010

Les også: Bronse til Gunnar Hvarnes og hans commis Filip A. Bendi i Bocuse d'Or 2011

Her kan du se Bendis plakat til Årets kokk 2017

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS