Christian A. Pettersen i aksjon i Torino. (Foto: Morten Holt)

Bocuse d'Or Europe 2018 er i gang

I dag, mandag 11. juni, starter Bocuse d'Or Europe i Torino i Italia. Norges deltaker, Christian A. Pettersen, skal ikke i aksjon før i morgen. I dag er det spaghetti som er den hemmelige ingrediensen. Nå venter hele det norske teamet spent på hva som blir den hemmelige ingrediensen i morgen. Det avsløres i ettermiddag.

Publisert
Det norske laget i Bocuse d'Or Europe 2018: Fra venstre commis Håvard André Josdal Østebø, kokk Christian André Pettersen og coach Gunnar Hvarnes. (Foto: Tom Haga)

Christian André Pettersen og commis Håvard André Josdal Østebø starter i boks fem den andre dagen. Det betyr at de skal i aksjon fra klokka 10.10 i morgen.

Slik er tidsplanen tirsdag:

Kl. 10:10 – Christian André Pettersen starter konkurransen

Kl. 15:10 – Tallerkenretten bæres ut

Kl. 15:45 – Fatretten bæres ut

Kl. 18:00 – Prisseremoni (ferdig ca kl. 19)

Se hele startrekkefølgen lengre ned i saken

Frankrike med kokk Matthieu Otto er i aksjon i dag, og blant seierskandidatene i konkurransen. (Foto: Heidi Fjelland)

Hardere konkurranse

Norge satser på arktisk design. (Foto: Tom Haga)

– Vi har forberedt oss svært godt, og har gitt bånn gass fra start. Vi sikter selvfølgelig mot gull, men en pallplass er målet. Frem til nå har vi gjort alt det som ligger i våre hender for å oppnå et best mulig resultat, sier coach Gunnar Hvarnes.

Han forteller at nivået i Bocuse d’Or-konkurransene har hevet seg betraktelig de siste årene.

– Da jeg deltok i Bocuse d’Or Europe i 2010 og Bocuse d’Or i 2011, var det egentlig bare tre-fire nasjoner som kunne vinne. I dag er det svært jevnt mellom de 10-12 beste nasjonene, mener Hvarnes.

– Men gjør Christian og Håvard jobben sin i boksen tirsdag, vil vi hevde oss. Itillegg til å være godt forberedt, må de to også ha en god dag. Det er svært små marginer i denne konkurransen nå, forklarer coachen.

Les også: Med arktisk vår i Piemonte

Coach-duell

Bent Stiansen er Norges dommer i Bocuse d'Or Europe 2018 i Torino. (Foto: Morten Holt)

Hvarnes fikk sølv i Bocuse d’Or Europe i 2010 og bronse i hovedkonkurransen i 2011. Det som er morsomt i årets Europa-versjon i Italia er at de tre skandinaviske kokkene som tok gull, sølv og bronse for Danmark, Sverige og Norge i 2011, er coacher for kandidatene fra de samme landene i 2018.

Alle de tre nasjonene skal i aksjon tirsdag.

Les også: Skandinavisk coach-duell i Bocuse d’Or Europe 2018

En av medaljefavorittene, Island, er i aksjon i dag. Her er kokk Bjarni Jakobsson (til høyre) og commis Isak Porsteinsson i konkurranseboksen. (Foto: Heidi Fjelland)

Arktisk design, og typiske norske smaker

– Designet er nordnorsk og arktisk, men når det kommer til maten og smakene, er dette typisk norsk, forteller president for Bocuse d'Or Norge, Bent Stiansen. Han er også Norges jurymedlem i årets konkurranse.

Det er smaker hjemmefra, der Christian A. Pettersen kommer fra, sier Stiansen. Christian A. Pettersen er nordnorges første deltaker i Bocuse d'Or, men Pettersen er bosatt i Rogaland, der han nå arbeider for restaurant Mondo i Sandnes.

Hemmelig ingrediens

Alle lagene som deltar i dag, fikk i går kveld vite at spaghetti/barilla er den hemmelige ingrediensen for lagene den første konkurransedagen.

Norges lag og Christian A. Pettersen får i ettermiddag vite hva som er den hemmelige ingrediensen for lagene som deltar i morgen, tirsdag.

– Det knytter seg stor spenning til dette, sier daglig leder for Stiftelsen Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig.

Den hemmelige ingrediensen, eller «The Secret ingrediens», skal være med i eggeretten i konkurransen.

«The Test»

Den har fått navnet «The Test», men overrasket mange nasjoner da det ble klart at spaghetti var den hemmelige ingrediensen for de 10 første nasjonene, som konkurrerer i dag.

Fra konkurransearenaen i Torino i dag, mandag 11. juni. (Foto: Morten Holt)

– Vi vet jo med sikkerhet at det ikke blir spaghetti i morgen, tirsdag. Da ville vi jo ha kunnet forberedt oss bedre enn de som deltar i dag. sier Sørvig.

– Samtidig vet vi at det ikke vil ligge så «langt unna». Da vil det bli to forskjellige konkurranser. Kanskje det blir en annen form for pasta, undrer Sørvig.

Så enkelt, og så vanskelig

– De fleste nasjonene trodde nok at det ville bli en urt eller en «finere» råvare av et eller annet slag, men så ble det så enkelt – og så vanskelig som spaghetti. Egentlig er det helt genialt. Det er en kjempegod test, og vil skille ut de mest kreative kokkene. Det vil rett og slett teste utøvernes praktiske evner som kokk, sier Sørvig.

Han har tro på at Christian A. Pettersen uansett vil løse oppgaven.

– Dette passer oss helt utmerket. Vi vet at Christian er en særdeles kreativ kokk med lang og grundig konkurranseerfaring. Samtidig har vi en coach (Gunnar Hvarnes, red.anm) som har vært med i dette gamet i lang tid. Dette løser vi – uansett hva den hemmelig ingrediensen skulle bli, sier en optimistisk Arne Sørvig

Mandag 11. juni:

1) Polen - Dawid Szkudlarek

2) Belgia - Lode De Roover

3) Island - Bjarni Siguróli Jakobsson

Bocuse d'Or Europe 2018 arrangeres i Torino i Italia. (Foto: Morten Holt)

4) Ungarn - Adam Pohner

5) Tyskland – Marwin Böhm

6) Nederland - Lars Drost

7) Spania - Juan Manuel Salgado Dominguez

8) Frankrike - Matthieu Otto

9) Sveits - Mario Garcia

10) Storbritannia - Tom Phillips

Tirsdag 12. juni

1) Russland - Andreï Matyukha

2) Sverige - Sebastian Gibrand

3) Kroatia - Zlatko Novak

4) Finland - Ismo Sipeläinen

5) Norge - Christian André Pettersen

6) Danmark - Kenneth Toft-Hansen

7) Italia - Martino Ruggieri

8) Bulgaria - Nikola Nikolov

9) Estland - Pavel Gurjanov

10) Tyrkia - Mutlu Sevket Yilmaz

Følg det norske laget på Horecanytt.no fra tirsdag morgen

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 10 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 Budapest i 2016, mens 2018-utgaven arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen), og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon i slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse (død januar 2018), og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

Powered by Labrador CMS