Tom Victor Gausdal tok sølv i Bocuse d'Or 2005, ett poeng bak Serge Vieira, men foran danske Rasmus Kofoed (til høyre), som senere har tatt både sølv og gull i den anerkjente kokkekonkurransen. Helt til venstre Jerome Bocuse, til høyre Paul Bocuse. (Foto: Arkiv)

Tar over som norsk Bocuse-president

Tom Victor Gausdal (43) tar over rollen som president for Norge i Bocuse d'Or. Dermed er det han som på vegne av Norge skal bedømme alle lands mat i to neste Bocuse d’Or-konkurransene.

Publisert

Gausdal vant selv sølv i Bocuse d’Or 2005. Franske Serge Vieira vant da med knappest mulig margin foran Norges deltaker (Gausdal var ett fattig poeng bak…).

Tom Victor Gausdal. (Foto: Morten Holt)

Eyvind Hellstrøm, som var Norges deltaker i Bocuse d’Or i 1989, var president og jurymedlem for Norge i Bocuse d’Or i en årrekke. Han ble etterfulgt av Norges første medaljevinner i konkurransen, Lars Erik Underthun (sølv i 1991), før Bent Stiansen (Norges første gullvinner, i 1993) tok over.

Les også: Disse fem kjemper om å bli Norges Bocuse d'Or-kokk i 2020 og 2021

Se alle Norges Bocuse d'Or-deltakere siden 1987 her

Tar over etter læremesteren

Normalt sett skulle nå Odd Ivar Solvold ha tatt over (han tok bronse for Norge i 1997, ingen deltaker i 1995 på grunn av gull to år tidligere), og deretter Terje Ness (gull 1999) og Charles Tjessem (gull i 1993), men det er nå bestemt at sølvvinner Gausdal fra 2005 blir Norges nye president.

Han tar nover presidentvervet etter Bent Stiansen, som forteller.

– Tom Victor Gausdal var min første lærling! Han kom hit til Statholdergaarden i 1994. Hans søknad om å få bli lærling er en historie for seg selv. Han hadde en helt spesiell håndskrevet søknad – som jeg virkelig falt for, sier avtroppende president Stiansen.

Les også: Vil innføre «Årets unge kokk»

Formelt er nå Tom Victor Gausdal president i Årets kokk-akademiet (tidligere Bocuse-Akademiet). I Stiftelsen årets kokk (tidligere Stiftelsen Bocuse d'Or Norge) er Gausdal nå styremedlem, der Rune Brandstadmoen er styreleder, mens Arne Sørvig er daglig leder.

Lava Oslo

Gausdal er i dag en del av Lava Oslo (sammen med Stian Floer, Anders Braathen og Even Ramsvik), og foruten sølvet i Bocuse d’Or, er han mest kjent for Strand Restaurant i Bærum, som under hans ledelse ble en restaurant utenom det vanlige, samt Smalhans, som nå er rangert som BiB Gourmand i Guide Michelin (den eneste i Norge i 2019). Han har også vært delaktig i flere TV-programmer.

Les også: Dette er de 41 restaurantene som har fått plass i den nordiske Michelin-guiden i 2019

Også anerkjent kokebokforfatter

Gausdal kommer opprinnelig fra Nøtterøy, og har også skrevet flere kokebøker, deriblant Grønnsakskokeboka, som i 2018 vant prisen som årets beste norske kokebok. Han skrev den sammen med Stian Floer.

Les også: Grønnsakskokeboka, skrevet av Stian Floer og Tom Victor Gausdal, er kåret til «Årets kokebok» i 2018.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS