260 sider med kokkelegenden Edgar Ludl

I 2020 er det 60 år siden en av Norges mest markante kokker gjennom alle tider, Edgar Ludl (79, født 1941), kom til Norge. Nå er han hedret med et stort bokverk. Det er Heidi Meen som står bak boka «Edgar Ludl, mesterkokk og matpioner».

Publisert
Edgar Ludl i spaltene i Storkjøkken etter å ha blitt Årets kjøkkensjef i 1980. (Faksimile fra Storkjøkken)

Da vi i Horeca/Horecanytt.no gikk gjennom 50 årganger av magasinet Horeca (tidligere Storkjøkken) nylig, var Edgar Ludl svært ofte å finne i spaltene på 70-, 80- og 90-tallet.

I 1980 ble han kåret til «Årets kjøkkensjef» i Norge, han var leder i NKL (1981-1985) og han ledet kokkelandslaget. Da han trådte ut av det vervet fikk han André Enghs gullnål, NKLs høyeste utmerkelse.

Sammen med blant andre Arvid Skogseth satte han standarden for norsk kokkekunst.

I dag, mange år senere, er Norge, sammen med Frankrike, verdens mestvinnende kokkenasjon.

Edgar Ludl og andre ledere på Park Hotel etter at hotellet ble kåret til Årets bedrift. (Faksimile fra Storkjøkken)

En inspirator, ledestjerne og levende legende

– Edgar Ludl ble en inspirator og ledestjerne for alle norske kokker med motivasjon og yrkesstolthet i ryggraden, mener Eyvind Hellstrøm, Norges andre Bocuse d’Or deltaker (1989), og en av de mest markante kokkene i Norge de siste 35-40 årene.

Allerede i 1980 hadde Edgar Ludl planer om å etablere sin egen restaurant i Sandefjord, etter mange år på Park Hotel. I 1982 var Edgar Ludls Gourmet en realitet. (Faksimile fra Storkjøkken)

– Edgar Ludl er en levende legende i norsk kokkebransje, uttaler Geir Skeie, vinneren av Bocuse d’Or Europe i 2008 og Bocuse d’Or i 2009.

Kom til Park Hotel i Sandefjord 1960

Bonde- og odelsgutten Edgar Ludl kom opprinnelig fra Østerrike, utdannet seg som kokk, og kom til Norge som 19-åring, 27. oktober 1960.

Hans norske karriere begynte på Park Hotel Sandefjord (i dag Scandic Park Hotel Sandefjord).

Edgar Ludl, månedens navn i Storkjøkken i 1982. (Faksimile fra Storkjøkken)

Senere ble det besøk hos Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på NRK. Ett av programmene ble sågar spilt inn på kjøkkenet på Ludls hjemmebane, Park Hotel.

Han åpnet en av landets første gourmetrestauranter i Sandefjord, Edgar Ludls Gourmet, 8. mars 1982.

Pioner for norsk kokkekunst

Det ble etter hvert helt naturlig at de var akkurat han som skulle lede det norske kokkelandslaget – på slutten av 80-tallet.

I Norge ble han en pioner for norsk kokkekunst, og regnes som en av dem som brøytet vei for mange av våre senere kjente mesterkokker – som Arne Brimi, Eyvind Hellstrøm, Harald Osa, Lars Barmen, Lars Erik Underthun, Bent Stiansen med flere.

Overlot til Solvold i 1996

Edgar Ludl trakk seg tilbake i september 1996. Da ble det arrangert en stor avskjedsmiddag på Edgar Ludls Gourmet. Odd Ivar Solvold, den gang 27 år, tok over Ludls livsverk.

Solvold hadde vært Ludls nestsjef i sju år, og var klar for å overta. Han hadde lært det aller meste av Ludl. I 1997 tok Solvold bronse i Bocuse d’Or, og Solvolds ble senere en restaurant som utviklet mange av de senere års norske mesterkokker, som blant andre Geir Skeie og Ørjan Johannessen.

En bok for «kokke-ettertiden»

I boka blir du kjent med Edgard Ludls liv og virke, samt gourmetmatens inntog på norske bord, men

du finner også en rekke oppskrifter, tips og råd fra den prisbelønte kokken.

De som er interessert i historien om norsk kokkekunst, vil finne mye interessant i denne boken. Forfatteren har lagt mye arbeid i å finne frem til de gode historiene og de gode poengene. Samtidig er 50 av Ludls oppskrifter dokumentert.

Dette er definitivt en bok for «kokke-ettertiden».

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Edgar Ludl, mesterkokk og matpioner

Forfatter: Heidi Meen

Antall sider: 260, innbundet

Forsidefoto og matbilder: Jan Nilsen

Illustrasjoner: Line Renslebråten

Design: Linn Liverød

Trykkeri: BK.no

ISBN: 9788269164305

Nettside: Edgarludl.no

Powered by Labrador CMS