Chaîne des Rôtisseurs i Norge med sitt andre stipend

En høstdag i september sitter Leopold Prytz Roze med en kaffekopp på det populære bakeriet Nord i Nygata. 22-åringen forteller entusiastisk om tiden som praktikant på en av verdens beste restauranter, Noma, i København.

Publisert
 Leopold Prytz Roze.

Trondheimsgutten er Chaine sin andre stipendiat. Han mottok 12 500 kroner i støtte for å følge matdrømmen i tre måneder, og stipendet kom godt med.

– Jeg bodde i København og jobbet gratis for å lære av de beste. Da var det kjempeflott å få dekket leie, og ikke minst å ha råd til mat på søndager, da jeg hadde fri, sier 22 åringen smilende.

Fra Noma til Kontrast

Han returnerte nylig til Norge med et helt annet syn på effektivitet, etter å ha jobbet på høyeste gir i minst 16 timer om dagen. Nå har han fått jobb på Michelin-restauranten Kontrast i Oslo. Han tror internshipet på Noma hjelper til at han får så mange gode tilbakemeldinger fra kolleger, og får jobbe på varmtkjøkkenet og kjøre sin egen stasjon.

– Jeg opplever et tillitsbasert forhold med de andre på kjøkkenet, selv om mange av kjøkkenkollegene er eldre enn meg, sier Leopold, som har fått øynene opp for at det ikke er noen grenser for hvor hardt man egentlig kan jobbe.

– Uansett hvor bra innsats man gjør, så blir man alltid pushet til å jobbe hardere. Hele rangstigen pusher, og jeg tror jeg gikk ned over 10 kg, innrømmer han og fortsetter.

– Jeg kommer aldri til å klage på å være sliten lenger i et «vanlig» kjøkken.

– Ukultur i Norge!

Etter det vellykkede oppholdet i Danmark, mener han at det er en ukultur i Norge, der man blir behandlet dårlig som lærling, noe som igjen fører til at mange unge spirer slutter.

– Det er hardt å være kokk, og det er viktig at det skapes entusiasme rundt yrket, utdyper trønderen, som har hørt at Bent Stiansen på Stadtholdergaarden trolig er stedet der lærlinger blir behandlet best i Norge.

Drøm om egen restaurant

22-åringens drøm er å åpne sin egen restaurant i framtiden.

– Helst ikke hjemme i Trondheim, for trønderne er litt for trauste og vil gjerne ha alt servert med poteter, sier unggutten med et smil. I stedet frister andre siden av Atlanteren og Canada hvor han har slekt som driver en økologisk salatfarm og har en fantastisk matfilosofi.

– Mitt fokus er «less is more». jeg ønsker å skape mer enn bare en matopplevelse – en helhet, kanskje en institusjon.

Intervju ved Torunn Tronsvang (Conseiller Gastronomique).

Artikkel skrevet av Ingrid Sørli Glomnes

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Chaine des Rotisseurs bidrag til utvikling av restaurantfaget

Chaine sine medlemmer har i snart 10 år vært med å støtte opp om utvikling av kokker og servitørlærlinger gjennom årlig utdeling av medaljer og pengestøtte til lærlingekonkurranse i samarbeid med Kokkenes Mesterlaug.

Organisasjonen har også en egen kokke- og sommelierkonkurranse for Chaine des Rotisseurs sine medlemsbedrifter, hvor de nasjonale vinnerne blir sendt til den internasjonale konkurransen. Med ønske om å bistå både faglærte og ufaglærte som vil bidra til å videreutvikle restaurantfaget, mat- og drikkekunst, tilbyr Chaine årlige stipender.

I 2017 økes tilgjengelig stipendbeløp til 30 000 kroner.

For mer informasjon om stipendordningen, se http://www.chaine.no/grants

Chaîne des Rôtisseurs

Chaîne des Rôtisseurs er et fransk gastronomisk broderskap med internasjonal tilslutning som kan føres tilbake til 1248.

Med 25 000 medlemmer i 70 land har Chaîne des Rôtisseurs som formål å forene amatører og profesjonelle med stor interesse for mat, vin og det gode måltid.

Gjennom lokale og nasjonale arrangement videreføres gamle tradisjoner og det nyeste innen kokekunst.

Et viktig mål er å bidra til utviklingen av restaurantfaget i Norge ved å fremme kokk, servitør og sommelier som yrke.

Chaine ble etablert i Norge i 1968 og hadde per 1. august 2016 vel 800 norske medlemmer. Gjennom lokale og nasjonale arrangement viderefører medlemsorganisasjonen gode tradisjoner og byr på opplevelser fra det nyeste innen kokkekunst.

Les mer på Chaine.no.

Powered by Labrador CMS