Foto: Nordic Choice Hotels

Revolusjonerende fornyelse av datamaskin-parken etter virusangrep

Etter at systemer og datamaskiner ble slått ut etter et stort virusangrep i desember, måtte Nordic Choice Hotels fornye datamaskin-parken. I stedet for å kjøpe nye maskiner, ble eksisterende PCer konvertert til Chrome OS-maskiner.

Som et av mange selskaper i det siste, ble Nordic Choice Hotels rammet av et alvorlig virusangrep av kriminelle i desember. Angrepet ble gjort med et agressivt løsepengevirus som slo ut infiserte maskiner og krypterte dem. Men med både boende og ankommende gjester, måtte hotellselskapet raskt finne løsninger, og i løpet av bare 24 timer var det første hotellet operativt med Chrome OS fra Google. Gjennom de neste to dagene ble 2000 maskiner konvertert overalt i selskapet, som består av 212 hotell i fem ulike land.

Hadde et pågående pilotprosjekt

– Vi hadde allerede et pågående pilotprosjekt, satt i gang av en av våre medarbeidere som kom opp med forslaget om å konvertere våre eksisterende Windows-maskiner til Chrome OS. Vi hadde et behov for å fornye en større del av maskinparken, men ved å konvertere dem kunne vi både spare kostnader og utslipp, samtidig som vi økte sikkerhetsnivået i selskapet. Så da vi plutselig måtte håndtere virusangrepet, ble det avgjort på sekunder å satse alt og få fortgang på prosjektet, sier VP Technology i Nordic Choice Hotels, Kari Anna Fiskvik.

Avgjørelsen gjorde at selskapet var oppe igjen veldig mye raskere enn normalt etter et virusangrep. Dersom alle maskiner skulle scannes og renses med antivirus-softare, fått operativsystemet reinstallert, mens alle dataforbindelser til hotellene var nede for å unngå nye angrep, ville gjenopprettingen tatt uker i stedet for dager. I tillegg sparte man både masse arbeid og anstrengelser for de ansatte, samtidig som gjestene ble påvirket i minst mulig grad.

Googles CloudReady

– Enkelt forklart så renset vi alle maskinene og installerte Googles CloudReady i stedet for. Helt fra prosjektstart i vår, men spesielt under virusangrepet, har vi fått enormt med hjelp fra Google og deres norske partner Devoteam, noe som sikret at vi enkelt og effektivt kunne gjøre skiftet så rakst som mulig og få systemene raskt tilbake til hotellene etter angrepet, sier Fiskvik.

Kinderegg-prosjekt

Ved å bytte software i stedet for hardware, vil Nordic Choice Hotels spare mer enn 60 millioner kroner. Samtidig spares planteten for minst 1750 tonn CO2-utslipp, uten å inkludere estimatet på 25 prosent lavere energibruk av maskinene på Chrome OS. Totalt vil rundt 4000 maskiner bli konvertert, og i tillegg til å spare planeten for produksjons- og transportutslipp, unngår man også fire tonn med elektrisk avfall. Maskinene vil i snitt få levetiden utvidet med rundt 60 prosent ved å bli konvertert.

– Dette er et kinderegg av et prosjekt. Det vil også lette arbeidsdagen for våre ansatte som ikke må bruke tid og frustrasjon på utdaterte maskiner. Selskapet var allerede i stor grad skybasert, så det var en enkel avgjørelse å ta da vi også visste hvor mye vi kunne spare både økonomisk og av klimasgassutslipp ved å samarbeid med Google om å konvertere maskinparken, sier adm.dir. i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth.

Vil endre vaner

For Google er dette en av de største konverteringene i Europa og den største i Norden. Med høysesong for virusangrep, vil denne transformasjonen også redusere risikoen for angrep betraktelig, siden Chrome OS til nå har vist seg å være et operativsystem som er immunt mot slike angrep.

Reelt og voksende problem

– Løsepengevirus er et veldig reelt og voksende problem for mange ulike næringer nå, inkludert helsevesen, infrastruktur og reiseliv. I Google har vi jobbet hardt for å eliminere dette problemet med vår CloudReady-løsning, noe som gjør at vi er svært glade for å være partner med Nordic Choice Hotels. Det er bygget på Chrome OS, som ikke har noen rapporterte tilfeller med løsepengevirus, og CloudReady har en rekke innebygde løsninger som forhindrer virusangrep, sier Jon Solomon, VP og General Manager for Chrome OS, Google.

Nordic Choice Hotels håper andre selskaper kan la seg inspirere og se på alternativ til å stadig å kjøpe ny og lignende «hardware» igjen og igjen. For å produsere én PC, trenger man 66 ulike mineraler som ikke er fornybare ressurser. I 2007 ble Google det første større selskapet som ble karbonnøytralt, og de sikter nå mot å bli karbonfrie innen 2030.

– Ved å jobbe skybasert, reduserer vi behovet for kontinuerlig å måtte erstatte ulik hardware, som har vært standardløsningen altfor lenge. Dette adresserer en nøkkel for å håndtere klimakrisen, som er å endre atferd fra «business as usual». Nordic Choice Hotels viser vei med dette prosjektet, og vi tror det er et perfekt eksempel å se til for andre selskaper, sier Edvard Lundberg, leder for Chrome Enterprise i Google Nordics.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS