Heidi Bjerkan er i kveld tildelt Matprisen 2017. (Foto: Morten Holt, arkiv)

Matprisen 2017 til Heidi Bjerkan

Kokken Heidi Bjerkan, som driver restaurant Credo og Jossa Mat og Drikke i Trondheim, er tildelt Matprisen 2017. Norges sjømatråd fikk Utfordrerprisen, mens Lysverket i Bergen ble Årets kjøkken.

Publisert

I kveld ble Matprisen arrangert på Vippa i Oslo, en stor festaften til ære for dem som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Bjerkan stakk av med seieren i priskategorien Matprisen, og Norges sjømatråd ble oppfordret til å begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet innen norsk sjømat ved å få Utfordrerprisen.

Les også: Credo på flyttefot (publisert februar 2017)

Matprisen til Heidi Bjerkan. (Foto: Joachim Sollerman)

Matprisen: Heidi Bjerkan

Jurybegrunnelsen: «Vinneren løfter vanligvis bonden frem snarere enn seg selv, og er en pioner både for sin egen region og resten av mat-Norge. Antallet prosjekter Bjerkan har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen. Hun har laget en hel familie ut av restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, et felleskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok, er hun initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo, i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kollegaer når det trengs et løft».

I tillegg til Credo og Jossa Mat og Drikke, er Heidi Bjerkan også involvert i Fannremsgården i Orkdal og Skjølberg Søndre på Svorkmo

Les også: Credos siste servering i Midtbyen i Trondheim (publisert sommeren 2017)

Utfordrerprisen til Norges sjømatråd. (Foto: Joachim Sollerman)

Les mer om Credo på RestaurantCredo.no

Utfordrerprisen: Norges sjømatråd

Lysverket: Årets kjøkken. (Foto: Joachim Sollerman)

Jurybegrunnelsen:

«En aktør som er med på å forvalte norsk natur- og kulturarv, og samtidig har mulighet til å påvirke fremtiden i en positiv retning. Juryen håper Norges sjømatråd vil forstå ansvaret som ligger hos dem både her til lands, men også i internasjonalt farvann, og at de vil begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet i norsk sjømat, og samtidig vise best practice i de etablerte næringene».

Årets produsent: Indre Oslo matformidling. (Foto: Joachim Sollerman)

Årets kjøkken: Lysverket

Jurybegrunnelsen:

Årets forskningsformidler: Agropub. (Foto: Joachim Sollerman)

«Leverer mat på høyt gastronomisk nivå, og er et kjøkken med utstrakt bruk av lokale råvarer, både gjennom samarbeid med lokale bønder, men ikke minst med fiskere og fangstfolk. Gjennom kreativ bruk av råvarer fra sjø og fjære utfordrer kjøkkenet innarbeidede forestillinger om «fin» og «mindre fin» mat».

Årets produsent: Indre Oslo matforedling

Debioprisen til Du Godeste. (Foto: Joachim Sollerman)

Jurybegrunnelsen:

«Forvandler råvarer som ellers blir dumpet på markedet om til ekstremt etterspurte delikatesser. Med kyndige hender, idealistisk pågangsmot og risikovilje, samt en utpreget råvareforståelse, gjør Indre Oslo matforedling gamle purker, pensjonerte melkekyr og utrangerte søyer om til pølser og spekemat vi ikke har sett maken til her til lands»:

Barne- og ungdomsprisen til Grønn Barneby i Trondheim. (Foto: Joachim Sollerman)

Årets forskningsformidler: Agropub

Jurybegrunnelsen:

Årets blogger er Gry Hammer. (Foto: Joachim Sollerman)

«Stedet der forskeren, studenten, bonden eller den landbruksinteresserte nerden møtes. På Agropub formidles vitenskapelig materiale i en tilforlatelig og visuell attraktiv drakt. Årets vinner er den sårt behøvde kunnskapsbasen for økologiske produksjonsmetoder under norske forhold, formidlet på en måte som alle kan forstå og hele Norge trenger».

Debioprisen: Du Godeste

Jurybegrunnelsen:

«Et framoverlent og annerledes kantinebyrå som leverer topp mat til små og store bedrifter. Ofte lokale sesongvarer og alltid inspirert mat fra bunnen av. De fleste av deres kantiner er Debio-sertifisert med grønn Ø, i tillegg har de i høst ferdigstilt et bronsekonsept og et gullkonsept som nå er klart for salg. Du Godeste treffer folk i på arenaen der den viktigste kampen for økologi står, nemlig i hverdagen»

Barne- og ungdomsprisen: Grønn barneby Trondheim

Jurybegrunnelsen:

«Vinneren er selve navet i arbeidet som har ledet frem til at 200 skoler og barnehager i Trondheim kommune har kunnet heise Grønt flagg, den internasjonale miljøsertifiseringen for økologi og bærekraft. Ildsjeler driver det hele frem med mat og matgledekurs med bærekraft som en grønn tråd gjennom det hele, fra kompostering og jord til mat og bord».

Årets blogger: Gry Hammer/Fra jord til bord

Jurybegrunnelsen:

«Forfekter at slowfood, kombinert med slow living, gir kjappe hoder og sunne hjerter. Hun er prinsippfast, men imøtekommende, og når frem til de tusen hjem.
Gry Hammer er et utmerket eksempel på at det går an å nå ut med sine verdier på verdensveven uten å være et troll eller banal, men snarere ydmyk og kunnskapsrik».

For fullstendige begrunnelser, se Matprisen.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her


Matprisen

Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo.

Matprisen hedrer matprodusentene som leverer råvarer med kunnskap og respekt for det levende, og kokkene, som mestrer kunsten med å skape smaksrike måltider, hvor omsorg for råvarenes livsløp har vært avgjørende.

Prisen trekker fram de som formidler innlegg i samfunnsdebatten om maten vår og dens opprinnelse, og også de som gjennom små grep kan skape store ringvirkninger – de får en pris for innsatsen og en utfordring for å gjøre mer.

Les mer på Matprisen.no

 

Powered by Labrador CMS