Slik påvirker julefargene smakssansene våre

I julen pyntes det tradisjonelt sett med røde og grønne dekorasjoner rundt om i norske hjem over hele landet. Men visste du at både fargen på maten, fargen på tallerkenen, og fargene på servietten også kan påvirke hvordan julemiddagen smaker?

Publisert

De fleste vet at farger kan påvirke både humøret, følelsene våre og opplevelsen av omgivelsene rundt oss. Det mange nok ikke tenker over er at fargekombinasjoner til mat og borddekking også har betydning for hvordan selve retten smaker.

Hygieneselskapet Tork har forsket på viktigheten av bevisste fargevalg for å heve smaksopplevelsen, og i jula kan enkle grep som å velge riktig farge på servietten tilføre julemiddagen det lille ekstra.

Gjør bevisste fargevalg

Grønt harmoniserer for eksempel med gult, og derfor kan en grønn serviett, tallerken eller duk egne seg til pinnekjøttmiddagen med kålrotstappe. Rødt skal derimot redusere bitterhet og gjøre at maten smaker søtere. Altså et godt valg til juledesserten. Du trenger dermed ikke mer sukker eller bær i riskremen med saus for å gjøre desserten søtere og mer smakfull. Akkompagner heller retten med en rød serviett.

– De fleste av oss liker å tro at vi ikke er så lett påvirkelige. Men da vi skulle lansere nye farger i vår serviettserie LinStyle, forsket vi på hvordan fargevalgene kan påvirke smakssansene til restaurantgjester. Da fikk vi også se at smakssansene våre ofte blir lurt av det vi ser, selv om vi ikke føler det selv. Både de som driver restaurant og de som skal servere mat til venner og familie i julen kan derfor dra nytte av å gjøre bevisste fargevalg når de dekker julebordet, forteller produkt- og markedssjef i Tork, Christine S. Rød.

Vi lar oss lure av farger

Det amerikanske tidsskriftet «Journal of Food Science» har også forsket på hvordan farger påvirker smakene våre. De eksperimenterte blant annet med å servere folk drinker med feil farge, hvilket også gjorde at de forvekslet drinkens smak.

En av drinkene med kirsebærsmak ble farget oransje, og ble dermed oppfattet som en appelsindrink, mens en kirsebærdrink som var farget grønn, ble oppfattet å smake som en limedrink. Nok et bevis på at vi lett lar oss lure av farger.

– Farger påvirker oss mer enn vi aner og er faktisk det sterkeste ikke-verbale kommunikasjonsverktøyet vi har. Farger kan både endre vår opplevelse av smak og temperatur, i tillegg til å fremkalle de fleste følelser i oss. Er man bevisst på fargebruken under julemiddagen, på blant annet servietter, duker eller porselen, kan man både framheve smaksopplevelsen og påvirke hvor mye eller lite vi spiser, forteller fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

LinStyle er en miljøvennlig serviettserie i linimitasjon fra Tork. Serviettene kommer i 12 ulike farger.

Slik velger du riktig farge til borddekkingen

Rødt: Fargen reduserer bitterhet og gjør at retten smaker søtere. Rød- og rosatoner passer perfekt til desserter og særlig til rødt garnityr som bær.

Grønt: Fargen harmoniserer med gule matvarer, siden begge fargene er varme og deler pigmenter. Legg grønne servietter ved siden av retter som inneholder kålrotstappe, curry, safran eller gurkemeie.

Hvitt: Hvitt og andre relativt nøytrale farger komplementerer matretter som røde sauser, rødt kjøtt og tomater – mat med sterke farger som skiller seg fra andre matvarer.

Gult: Fargen fremhever syrlige smaker som gjør at det passer til fisk og sjømat. Den varme fargen står godt til grønt og balanserer grønnsaker som salat.

Blått: Fargen nøytraliserer det salte, og fremhever det gule og oransje. Havblått fungerer perfekt til egg, indiske retter, bearnaisesaus og lignende.

Sort: Mørke farger som sort, brunt eller mørk grå, gir en luksuriøs kontrast til lysere borddekking og mat. Fargen beriker smaken i typiske lyse retter, som for eksempel torsk eller kveite.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS