Foto: Tine
Foto: Tine

20 år med «Eplejuice frå Hardanger»

Eplene fra Hardanger er nå høstet inn og presset til de edle dråpene med Sunniva Eplejuice frå Hardanger. Årets sesong er ekstra spesiell da det er den 20. sesongen på rad med den nasjonale matskatten.

Publisert
Foto: Tine
Foto: Tine

Det er i de bratte og solfylte bakkene ned mot Hardangerfjorden eplene til juicen blir dyrket. Det spesielle klimaet i Hardanger med solrike dager og kjølige netter gir hardangereplene en unik smak og aroma.

– Hardangereplene er av nasjonal matskatt. Smaken på «Sunniva Eplejuice frå Hardanger» vil variere avhengig av hvilke eplesorter som brukes, men den kjennetegnes alltid av en frisk og naturlig eplesmak, sier produktutvikler for «Sunniva Eplejuice frå Hardanger», Henriette Soldal.

20 år med kunnskap og stolthet

Foto: Tine
Foto: Tine

I år feirer sesongjuicen 20-årsjubileum. Ideen om eplejuice ble unnfanget i 1999, og allerede året etter var 100 000 liter juice ute på det norske markedet. Etterspørselen øker år for år, men størrelsen på juiceproduksjonen er avhengig av vær og vind. I jubileumsåret regnes det med en produksjon som forhåpentligvis varer gjennom julen.

– Juicen er en eksklusiv sesongvare, som kan takke den unike naturen i Hardanger, kombinert med kunnskap og stolthet som har gått i arv gjennom generasjoner, fortsetter merkevaresjef for «Sunniva Eplejuice frå Hardanger», Inger Johanne Fagernæs.

Ca. 300 bønder leverer

Foto: Tine
Foto: Tine

Ca. 300 eplebønder sørger for at det norske folk kan nyte eplejuice fra Norges frukthage nummer en. Med røtter tilbake til 1700-tallet er juiceproduksjonen her så unik at eplejuicen har blitt tildelt både «Spesialitet-merket» og «Beskyttet geografisk betegnelse».

Som med all mat vil været påvirke når eplene kan høstes. I år ble eplene modne og klare for innhøstning litt senere enn tidligere. En varm august-måned har gjort sitt for at sødmen i eplene kommer godt frem.

Naturen bestemmer resultatet

Foto: Tine
Foto: Tine

– Sånn er det med sesongprodukter. Naturen bestemmer. Vi håper at forbrukerne gleder seg over at «Sunniva Eplejuice frå Hardanger» endelig er å finne i butikkene, forteller Fagernæs.

I hovedsak brukes eplesortene Gravenstein, Summerred, Aroma og Discovery i «Sunniva Eplejuice frå Hardanger». Alle eplene kan spores tilbake til den enkelte dyrkeren. Bare godt modne epler går gjennom nåløyet, skadde eller umodne epler godtas ikke til pressingen.

– Hemmeligheten ligger i råvarene. Blandingen av middels fyldige Aroma-epler, friske og syrlige Summerred-epler og den karakteristiske aromaen fra Gravenstein-epler gir oss denne helt særegne smaken, sier Soldal.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS