Foto: Bonterra
Foto: Bonterra

Økologisk fra California

Bonterra Organic Vineyards er overbevist om at økologisk dyrkede druer gir bedre vin. De utvikler stadig nye, økologiske viner, og lanserer to nye viner denne våren; Bonterra Organic Rosé og Bonterra Organic Young Red.

Publisert

En Provence-inspirert rosé med druer fra Mendocinos' mest spennende økologiske vinmarker, og en ung rubinfarget rødvin fra andregangspressen til Bonterra Rosé.

Les mer om vinene lengre ned i saken.

Foto: Bonterra
Foto: Bonterra

Sunnere vinstokker

Økologisk dyrket, laget Bonterras vinmarker, og har vært dyrket etter økologiske prinsipper helt siden 1987, og er i dag tilgjengelig i samtlige amerikanske delstater og i 23 land verden over.

Bonterra er sertifisert av CCOF (California Certified Organic Farmers), og oppfyller alle kravene som EU krever for produksjon av økologisk vin. Druene dyrkes økologisk og bærekraftig og jorden behandles med dypeste respekt. Resultatet er sunnere vinstokker og mer smakfulle druer med en konsentrasjon, renhet og eleganse som en riktig kvalitetsvin krever.

Mendocino County

Vinmaker Jeff Cichocki hos Bonterra Organic Vineyards. (Foto; Bonterra)
Vinmaker Jeff Cichocki hos Bonterra Organic Vineyards. (Foto; Bonterra)

Bonterra ligger blant bratte åser og kuperte daler i vakre Mendocino County, nær Californias nordlige kyst. Klimaet, det rike jordsmonnet og det store mangfoldet av dyr og vegetasjon gjør Mendocino egnet for økologisk jordbruk.

Somrene er tørre og varme med mye sol, og de svale brisene fra Stillehavet gjør nettene kalde. De store temperaturforskjellene mellom dag og natt gir druene en optimal modningsprosess med høy konsentrasjon av både farge og smak. Økologiske dyrkede druer utrykker tydeligere druetypisitet og opprinnelse.

Vinmaker Jeff Cichocki

Vinmaker Jeff Cichocki er født i Ohio, og oppvokst i Sør-California. Han er ttdannet innen klima og miljø på Sonoma State University. I Sonoma våknet hans store interesse for dyrking av druer. Han begynte sin vinmakerkarriere som lærling i kjelleren til Mill Creek Winery i Healdsburg. Jeffs søkte seg stadig til små familiedrevne vingårder som lagde kvalitetsvin og forvaltet miljøet på en god måte.

Da han begynte som vinmaker hos Mendocinos Jeriko Estate Winery i Hopland, var veien kort til Bonterra hvor han begynte i 2007.

Jordsmonn er alt

En av de største og viktigste faktorene i Bonterras vinmarker, er jordsmonnet. Hvis jorden ikke er sunn og rik på næringsstoffer, påvirkes vinstokkene og druene negativt. Det er mange ting Bonterra gjør for å sikre at jorden og vinmarkene er så sunne som mulig:

Naturlige hjelpere: Økologisk landbruk medfører utfordringer som krever naturlige løsninger. Bonterra sine naturlige hjelpere tilbyr fantastiske løsninger for problemer med skadedyr og økt behov for fruktbarhet i jorden. I stedet for å sprøyte vinstokkene med kjemikalier for å holde skadedyr unna, ønskes bier, høner og sauer velkommen. Biene får rikelig med bikuber som er frie for kjemikaler og et rikt miljø med sunne planter som blomstrer gjennom sesongene. Når hønene slippes ut i vingårdene, spiser de ugress og insekter som kan skade vinrankene. Deres skraping og hakking gir naturlig lufting til jorden, som til slutt gir ytterligere næringsstoffer til vinrankene. Fra desember til mars besøker rundt 2000 sauer vingårdene. De brekende sauene koser seg med overvekster og ugress fra vinmark til vinmark. De trives godt i de frodige økologiske grønne vinmarkene og fungerer utmerket som «gressklippere» mellom vinrankene.

Kompost: Alt grønt avfall kan brytes ned til jord igjen, og gi næring til vinmarkene. Fordelene man ser ved kompostering er imponerende. Det er de økologiske komposthaugene, laget av drueskinn, stengler, grønt og mer, som øker og opprettholder jordhelsen hele året.

Blomster og planter mellom vinrankene: Planting av blomster og andre vekster mellom vinrankene har vært praksis hos Bonterra i mange år. Noe som viser seg å være en viktig faktor til fordel for jord og vinstokker. Plantene holder ugress nede og skadedyr borte og sørger for løs og fuktig jord med mer nitrogen, noe alle planter trenger og som reduserer behovet for vanning.

Bonterra Organic Rosé 2018

Bonterra Organic Rosé er en Provence-inspirert rosé med hele 11 forskjellige druetyper fra Mendocinos' økologiske vinmarker. Druene er nøye utvalgt for å lage Bonterra Rosé, og Grenache og Syrah spiller hovedrollen i denne vinen. Druene høstes tidlig i september, når sukkernivået er lavt (22,0 brix) og det naturlige syrenivået er høyt, og presses raskt for å unngå uønskede tanniner fra drueskallet. Redusert maserasjonstid gjør at dette blir en middels lys laksefarget rosévin. Vinen passer til lette piknik-retter, asian-fusion, ovnsbakt laks, grillet fisk eller friske salater.

Land/område: USA/California, Mendocino County.

Produsent: Bonterra Organic Vineyards.

Druer: Grenache (23 %), Syrah (19 %), Zinfandel (12 %), Malbec (10 %), Pinot Noir (8 %), Nebbiolo (8 %), Carignan (6 %), Mourvedre (6 %), Merlot (3 %), Sangiovese (3 %), Viognier (2 %).

Alkohol: 13%.

Varenr.: 10969501 (Vinmonopolet).

Pris: 170 kroner (Vinmonopolet, BU).

Norsk importør: VCT Norway.

Bonterra Organic Young Red 2018

Siden druene plukkes tidlig og vinen har kort tid i ståltanker, er Young Red til salgs på markedet før alle andre røde viner av samme årgang. Litt samme som en Beaujolais Nouveau. Bonterra Young Red lages fra andregangspressen til Bonterra Rosé. En touch av mørk og fruktig Malbec tilføres for ekstra karakter. Vinen gjæres i nøytrale eikefat og tappes deretter forsiktig over i ståltanker for å bevare vinens friske stil. Med sin livlige syre og lette stil bør den serveres avkjølt. Vinen passer til lyst kjøtt og lette sommersalater, gjerne med spinat og grillet squash.

Land/område: USA/California, Mendocino County.

Produsent: Bonterra Organic Vineyards.

Land/område: USA/California, Mendocino County.

Druer: Malbec (33 %), Zinfandel (19 %), Grenache (16%), Syrah (14 %), Pinot Noir (6 %), Carignan (5 %), Merlot (4 %), Mourvedre (1 %), Nebbiolo (1 %), Sangiovese (1 %).

Alkohol: 13,5 %.

Varenr.: 10969401 (Vinmonopolet).

Pris: 170 kroner (Vinmonopolet, BU).

Norsk importør: VCT Norway.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS