Fårikål er skikkelig god høstmat for hele familien. (Foto: OFG)
Fårikål er skikkelig god høstmat for hele familien. (Foto: OFG)

Fårikål er festmåltid for hele familien

Tenk deg en gnistrende kald eller en litt sur og våt høstdag. Uansett er en stor gryte med fårikål et måltid å se frem til. Hent frem høstens beste råvarer og inviterer familie og venner til fårikålfest. I september spiser nordmenn nesten 2500 tonn kål! 24. september er Fårikålens festdag.

Publisert

– Høsten er høysesong for fårikål. I 2019 ble det omsatt ca. 2468 tonn med norsk kål i løpet av fire septemberuker, sier kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen.

Enkelt å lage

Fårikål er skikkelig god høstmat, og det er enkelt å lage. Ferske råvarer godgjør seg over tid, kanskje mens du er ute og går tur.

  • Finn frem en stor gryte
  • En enkel tommelfingerregel er å bruke halvparten kål og halvparten kjøtt i gryta
  • Del kålen i båter
  • Legg kål og kjøtt lagvis i gryta, med salt og hel pepper. Start med kjøtt i bunnen av kjelen

Det tar tid å koke fårikål – sett av minst to timer, men den lager seg selv mens du gjør noe annet.

Server gjerne i store, varme tallerkener, med et lite dryss persille over.

Gode poteter hører til

Det trengs ikke stort mer til gryta enn gode poteter.

– Velger du velger melne poteter som Kers Pink, Pimpernel eller delikatessepoteten Mandel trekker de til seg mer av den gode kraften, Noen bruker i tillegg flatbrød eller potetlefse, og andre vil gjerne ha tyttebærsyltetøy til.

Fårikålens festdag – 24. september

Fårikål er en av de tradisjonsrettene som nesten alle som har vokst opp i Norge har et forhold til. Det er helt naturlig – hodekålen er akkurat høstet og lammene er slaktet. Bedre råvarer skal du lete lenge etter – da er det fint å invitere til fest med familie og gode venner.

Sett gryta på bordet og nyt høstmaten.

Vann er den beste tørstedrikken, men vil du heve måltidet ytterligere passer det godt med både øl, hvitvin eller for den saks skyld champagne til fårikål. En god eplesider eller eplemost kan også passe godt, og er jo også basert på høstens beste råvarer.

Vil du gjøre ekstra stas på selskapet kan en epledessert toppe det hele, for eksempel en deilig lun eplesmuldrepai, som også kan gjøres glutenfri om ønskelig.

Fyller på med kål til neste dag

Mange mener at fårikål smaker bedre dagen etter. Da har smakene satt seg. Når vi setter i gang gryta første dagen fylles den til randen, lag på lag med lammekjøtt og kål. Når dette har fått syde og koke noen timer synker kålen sammen og blir litt borte, men alt det gode er fortsatt i gryta.

– Dagen etter pleier vi å fylle på med mer kål. Da blir det nok til alle og smaker minst like godt, forteller Gerd Byermoen.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS