Under. (Foto: Morten Holt)

Spenningen stiger: Hvem får Michelin-stjerne?

Mandag ettermiddag skal nye nordiske Michelin-stjerner drysses i Trondheim. Det spekuleres høyt og lavt om hvem som får de ettertraktede Michelin-stjernene. Her er de heteste kandidatene.

Publisert

I og med at årets utdeling skjer for først gang i Norge – og I Trondheim, tror man at det kan komme enda flere stjerner til trønderhovedstaden, som fikk sine to første stjernerestauranter i 2018.

Selve utdelingen vil skje i Olavshallen, etterfulgt av en middag for gjestene på Britannia Hotel.

Beholder Maaemo alle tre stjernene?

Ett av de store spørsmålene før mandagens seanse, er også om Maaemo beholder sine tre stjerner.

Maaemo stengte dørene før jul, og åpner en ny restaurant i nye lokaler nå i februar.

Kjøkkensjefen selv, og medeier i Maaemo, Esben Holmboe Bang, sa til Dagbladet i forbindelse med flytteplanene, at han frykter at stjernene kan ryke.

Danske Rasmus Kofoed, kjøkkensjef og medeier i Geranium, Danmarks eneste trestjernersrestaurant, er også spent på hvordan Michelin forholder seg til Maaemos flytting.

Får Re-Naa to stjerner?. (Foto: Re-Naa)

– Spørsmålet er om de ser på det som en helt ny restaurant – eller om de ser på det som at de bare har byttet lokaler. Michelin er uforutsigbare. Ingen vet hva de tenker, sier Kofoed til Dagbladet.

Fra en til to stjerner?

Fra før har Galt (Oslo), Credo (Trondheim), Kontrast (Oslo), Fagn (Trondheim), Re-Naa (Stavanger), Sabi Omakase (Stavanger) og Statholdergaarden (Oslo) en stjerne.

Restaurant Under. (Foto: Morten Holt)

Vi forventer alle minst beholder én, men det spekuleres også i om Re-Naa og/eller Credo kan få ytterligere en stjerne.

I fjor var det Oslo-restaurantene À L'aise (Oslo) og Feinschmecker (Oslo) som var nærmest en stjerne, og de er aktuelle også i år.

Nye kandidater

Speilsalen på Britannia Hotel. (Foto: Dreyer-Hensley, arkiv)

Dessuten har det kommet til flere kandidater til få stjerne(r).

Speilsalen på Britannia Hotel, som er vertskap for den store festmiddagen for 600 gjester, har en mulighet til å gå rett på to stjerner. Under, verdens største undersjøiske restaurant, kan også stikke av med to stjerner direkte.

Saken fortsetter under bildet

Credo. (Foto: Credo)

Andre kandidater som det spekuleres i er Rest (Oslo), Stallen (Oslo) og Røst (Trondheim).

Hva med Bergen?

I Bergen er de fortsatt stjerneløse. Lysverket ar vært tett oppunder i flere år. Dessuten lanseres Bare som en het kandidat 2020.

Profilering av Trondheim

Blir de stjerne for Rest og kjøkkensjef Jimmy Øien? Eller er det Rest som får bærekraftprisen under Michelin-utdelingen mandag? (Foto: Morten Holt, arkiv)

– Det at arrangementet legges til Norge og ikke minst til Trondheim er stort for profileringen av både Trondheim og Norge som reisemål. Det kommer rundt hundre toppkokker og like mange internasjonale matjournalister. I tillegg samles hundrevis av folk fra bransjen i Trondheim denne dagen, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, i en pressemelding.

Bærekraft og innovasjon

– Det er et privilegium å ha så mange fantastiske kokker med på laget. De gjør en utrolig viktig jobb. Hvis det er noen unge som lurer på hva de skal velge innen utdanning, så er kokk et kjempespennende yrke som kommer til å ta en enda viktigere rolle i arbeidet mot et bærekraftig samfunn. Kokkene har blitt viktige rollemodeller, og bør være en inspirasjon for mange unge, fortsetter Krohn Devold.

– Credo er et godt eksempel. Siden restauranten startet opp i 1998 har søkelyset vært på lokale råvarer. Bjerkan er veldig opptatt av at alt skal brukes – og gjerne gjenvinnes, sier Krohn Devold.

Bærekraftsprisen, eller Michelin Nordic Guide Sustainability Awards, ble for første gang utdelt i fjor. Heidi Bjerkan, som er kjøkkensjef på Credo, ble tildelt denne prisen for hennes sterke fokus på lokale, bærekraftig, produserte råvarer.

Saken fortsetter under bildet

Vi får svarene mandag ettermiddag/kveld.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS