To stjerner til Re-Naa. Her Sven Erik Renaa med konferansier Thomas Giertsen. I bakgrunnen Torill Renaa. (Foto: Morten Holt)

Norsk stjernedryss i Trondheim

Norge har aldri tidligere fått så mange nye Michelin-stjerner på én dag. Utdelingen i Olavshallen i Trondheim i kveld ble historisk. Det ble fire nye norske restauranter med stjerne i Michelin-guiden. Dessuten kan Re-Naa nå smykke seg med to stjerner!

Publisert
Torill og Sven Erik Renaa - drivere av Norges nye restaurant med to stjerner. (Foto: Morten Holt)

Det var et meget fornøyd ektepar, Torill og Sven Erik Renaa, som kunne ta steget opp på scenen for å motta TO stjerner i Guiden Michelin.

– Dette er bare helt fantastisk – og overraskende. Dette dreier seg om lagarbeid over tid, sier en storfornøyd Sven Erik Renaa, og får en god michelinklem fra kona Torill.

De hadde ikke trodd at den andre stjernen skulle komme allerede nå. Re-Naa flyttet i fjor noen hundre meter – til underetasjen på Eilert Smith Hotel i Stavanger.

– Kunne dere ha fått to stjerner i de tidligere lokalene?

– Nei, svarer den tidligere norske Bocuse d’Or-kokken uten å nøle.

Nå er restauranten – per Michelin-definisjon, Norges beste. Og Re-Naa representerer også Norge i The Nordic Prize 2020, der Nordens beste restaurant skal kåres.

Les også: Re-Naa skal representere Norge i The Nordic Prize 2020

Re-Naa er nå en av om lag 500 restauranter på kloden med to stjerner.

– Mens alle restaurantene med to stjerner er veldig forskjellige, deler de en ekte lidenskap for gode råvarer og årstidene. Re-Naa fokuserer på presise, kreative retter, poengterer Gwendal Poullennec hos Michelin.

Jubel i Olavshallen i Trondheim: Stjerne til Speilsalen og Christopher William Davidsen. Vinkelner Henrik Dahl Jahnsen følger like bak. (Foto: Morten Holt)

Stjerne til Davidsen og Speilsalen på Britannia Hotel

Dessuten ble det stas og mye jubel i salen da hjemmerestauranten Speilsalen (Britannia Hotel) også fikk en stjerne, bare ni måneder etter åpningen.Det var en var en jublende kjøkkensjef Christopher William Davidsen som entret scenen da de ble klart.

– En drøm har gått i oppfyllelse. Jeg er veldig stolt over teamet mitt, og det vi har prestert på under ett år. Det er også veldig gledelig å se at enda flere norske restauranter nå får velfortjent heder og omtale fra guiden, sier Christopher Davidsen om både Michelin-suksessen og oppgaven med å lage nye Speilsalen.

Saken fortsetter under bildet

Dermed er Stavanger-gutten Christopher Davidsen erklært RBK-patriot. Det synes styreleder Ivar Koteng er helt glitrende. (Foto: Morten Holt)

«Fuck hell»!!! Dette er jo bare så fantastisk. Takk til hotellet, laget, eierne, hotelldirektøren – og familien, sa Davidsen under utdelingen

– Michelin-stjernen kommer på toppen av en rekke fantastiske omtaler i nasjonal og internasjonal presse, for så vel maten, som hotellet, siden gjenåpningen i april 2019. Vi er utrolig glade og stolte, sier Britannias hotelldirektør, Mikael Forselius.

Ryktene sier at Speilsalen fikk 700 nye bookinger umiddelbart etter utdelingen.

Saken fortsetter under bildet

Ja, da! Stjerne til Christopher W. Davidsen (bildet) og Speilsalen. (Foto: Morten Holt)
Under, med kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard (til høyre) fikk den ventede stjernen, bare trekvart år etter åpningen. (Foto: Morten Holt)

Les mye mer om Britannia Hotel og Speilsalen i magasinet Horeca (nummer 2 2020, som har utgivelse i april)

Stjerne til Under

Det var spådd at Restaurant Under ved Lindesnes skulle få en stjerne. Det ble også en realitet.

Kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard kunne hente undervannsrestaurantens første stjerne, bare trekvart år etter åpningen.

– Vi har fått priser for både arkitektur og bygg, men dette er den aller gjeveste. Dette dreier seg om mat, om service, og betyr svært mye for oss, sier Gaute Ubostad, en av dem som sto bak det spektakulære Under-prosjektet.

Første stjernerestauranten i Bergen: Bare. Her er Kristian Vangen (nummer to fra høyre) sammen med de andre fra restauranten som mottok stjernen. (Foto: Morten Holt)

– Jeg er alltid optimist, og hadde jo håpet på en stjerne, men var utrolig nervøs under utdelingen. I starten, da vi startet opp Under, var en stjerne utenkelig, men ambisjonene har vokst. Dette er veldig gledelig, og jeg er så stolt av at vi har klart dette det aller første året. Det er en utrolig god følelse. Nå er det bare å jobbe for å beholde stjernen – og sikte etter den neste, sier Ubostad.

Les mye mer om Under i magasinet Horeca (nummer 2 2019, utgivelse i april)

Bergens første

Kristian Vangen (midten) sørget for Vestlandets og Hordalands første Michelin-stjerne med Bare. Arnt (til venstre) og Ørjan Johannessen på Austevoll har lagt planer for at nye stjerner skal komme vestover. (Foto: Morten Holt)

Men det stoppet ikke der.

Bergen fikk sin aller første Michelin-stjerne noensinne. Bare Restaurant, med Kristian Vangen i spissen, ble tildelt en stjerne under utdelingen.

Saken fortsetter under bildet

Stjerne til Omakase by Vladimir Pak. (Foto: Morten Holt)

Når i tillegg Omakase by Vladimir Pak også hanket inn en Michelin-stjerne, ble dette en stor Michelin-dag for Norge.

Maaemo uten stjerne

Eneste nedtur var at Maaemo mistet alle sine stjerner, men når restauranten gjenåpner om en og en halv uke, i nye lokaler, jakter nok Esben Holmboe Bang både to og tre stjerner når Michelin-stjerner skal drysses i 2021.

Beholdt stjernene

Ellers beholdt alle de norske tidligere stjernerestaurantene sine stjerner; altså Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Sabi Omakase (Stavanger), Statholdergaarden (Oslo), Fagn (Trondheim) og Credo (Trondheim).

Det betyr at det nå er 11 restauranter i Norge med stjerne Michelin-guiden. Det er norsk rekord.

Smalhans er fortsatt eneste norske restaurant med utmerkelsen Bib Gourmand.

Bærekreftsemblem

I fjor ble fikk Credo prisen for årets restaurant med best bærekraft, I år gikk prisen til Oaxen Krog og Magnus Ek i Stockholm, men samtidig avslørte Michelin at restauranter med spesielt sterkt søkelys på bærekraft, skulle få et nytt emblem.

De norske restaurantene som fikk dette var Credo, Rest, FYR Bistronomi & Bar and Restaurant Einer.

– Vi er så stolte over å få dette merket. Vi har plukket ut våre leverandører, basert på sunn matproduksjon og dyrevelferd, sier kjøkkensjef og en av eierne for Einer, Svein Trandem.

23. året på rad med stjerne for Statholdergaarden

Bent Stiansen og Statholdergaarden fortsetter å imponere. I år fikk restauranten en Michelin-stjerne for 23. gang på rad (siden 1998).

Dermed tangerte han den nordiske rekorden (Eyvind Hellstrøm og Bagatelle fikk også stjerne 23 ganger på rad).

Bent Stiansen startet Statholdergaarden i 1994, og feiret 25-årsjubileum høsten 2019.

Les også: 25 år med Bent Stiansens Statholdergaarden

Stort for Trondheim by

Det er ikke helt tilfeldig at Trondheim ble valgt som arena for utdelingen av årets stjerner. Byen har i løpet av de siste årene hatt en rivende gastronomisk utvikling. I 2018 hadde ikke byen en eneste stjernerestaurant. Nå kan du spise på tre Michelin-restauranter i Trondheim.

– Dette er så stort. Endelig! sier Roar Hildonen, mannen bak blant annet To Rom og Kjøkken, og en av dem som har arbeidet for at trønderhovedstaden også skal bli gourmethovedstaden.

Mer heder til Rasmus Kofoed

Vinneren av Michelin Nordic Countries Chef Mentor Award 2020 by Michelin Nordic er Rasmus Kofoed på Geranium i København. Han er en kulinarisk ambassadør for Danmark, og en inspirator for unge kokker gjennom sitt arbeid med Bocuse d’Or-konkurransen.

– Stadig flere er opptatt av bærekraft, og særlig i de nordiske landene, hvor man virkelig har omfavnet bærekraft som livsstil. Nordiske kokker leder an når det gjelder å bruke lokale ingredienser, de bruker så mye som mulig av råvaren og reduserer både mat- og emballasjeavfall. De setter standarden som resten av verden skal følge sier Michelins Gwendal Poullennec.

Dette er Norges stjernerestauranter i 2020

Tre stjerner: Ingen

To stjerner: Re-Naa

En stjerne: Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Statholdergaarden (Oslo), Sabi Omakase (Stavanger), Fagn (Trondheim), Credo (Trondheim), Omakase by Vladimir Pak (Oslo, ny), Speilsalen, Britannia Hotel (Trondheim, ny), Under (Spangereid ved Lindesnes, ny), Bare (Bergen, ny)

Bib Gourmand: Smalhans (Oslo)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Michelin Nordic Guide

Siden 2014 har «Guide Michelin» gitt ut en egen guide for Norden.

«Michelin Nordic Guide», som har blitt gitt ut siden 2014, innbefatter restauranter i Norge, Danmark, Finland, Sverige og Island.

I 2020 er det første gang guiden presenteres i Norge (Trondheim).

Guide Michelin

«Guide Michelin» gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.

* Deretter fremhevdes restauranter, som også kommer med i guiden.

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer du bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

 

 

 

Powered by Labrador CMS