Fra Gammelstua på Sortland Hotell. (Foto: Sortland Hotell)

Gammelstua har blitt en del av Sortland Hotell

Sortland Hotell er helrenovert, samt at det er oppført en splitter ny fløy. Nylig åpnet også Gammelstua som en del av hotellet. Til våren skal også Strand Hotel gjøres til et selvbetjent «smarthotell».

Gammelstua ligger like ved hotellet. (Foto: Sortland Hotell)

Hotelldirektør for Sortlandhotellene (Sortland Hotell og Strand Hotel), Harald Mical Jakobsen, vil møte konkurransen som er på trappene.

For i mars i neste år åpnes et nytt Scandic-hotell i «den blå byen» med 128 rom. Og i 2022 åpnes et hotell i Nordic Choice-regi i Stokmarknes, snaue tre mil unna.

– Mange vil slite

Fra Gammelstua på Sortland Hotell. (Foto: Sortland Hotell)

– Ja, det er klart det vil merkes når nye hoteller åpnes like i nærheten. Selv om vi har økende turisme i Vesterålen, er ikke økningen på mer enn 0,75 prosent per år de siste 20 årene, altså omtrent på 15 prosent fra 2000 til 2019, sier Jakobsen.

Han mener det er liten tvil om at det bygges for mange reiselivsanlegg i regionen. Noen vil ikke overleve, tror han.

– Og enda verre er det i den situasjonen vi nå er inne i. Koronapandemien har ikke slått oss helt ut, men det er mange som sliter. På Sortland Hotell hadde vi en omsetningsnedgang på rundt 20 prosent i 2020, men samtidig opplevde vi tidenes jul, sier Jacobsen, som helst vil snakke om «nye» Sortland Hotell.

Åpnet Gammelstua

Fra Gammelstua på Sortland Hotell. (Foto: Sortland Hotell)

For rett før jul åpnet Gammelstua, som ligger like ved hotellet.

Gammelstua er et ekte «fiskebondehus» som er opprinnelig fra Vefsn og ble bygd i 1850. Huset er flyttet til Forfjord i Andøy i 1892 og var bebodd frem til 1963. Gammelstua er flyttet til Sortland i 2014, og er nå fullrestaurert med bad og toalett, kjøkken, stue, vakker dekor og fire sengeplasser (en dobbeltseng og to skuvsenger).

– Vi er stolte av nyskapningen. Dette setter en ekstra spiss på tilbudet vi har på Sortland Hotell, sier hotelldirektøren.

Nye rom, ny lobby og restaurant

Fra ett av de nyoppussede rommene på hovedhotellet. (Foto: Sven Erik Knoff/Sortland Hotell)

– Vi har brukt tre år på å renovere alle rom og fellesområder på hotellet, samt bygd en ny fløy. Totalt har vi nå 66 rom på hotellet, samt Gammelstua (fire sengeplasser) og Strand Hotell med sine 37 rom. Også restauranten og lobbyen fremstår nå i ny drakt, forteller Jakobsen.

Et kultur- og kunsthotell

Fra Gammelstua på Sortland Hotell. (Foto: Sortland Hotell)

Saabyes Bibliotek med restaurant er viden kjent, og Hamsun Foajé ble åpnet for noen år siden. Knut Hamsun skrev boken «Den siste Glæde» på hotellet i 1911 og 1912.

I 2018 ble et spennende kunstprosjekt avduket på Sortland Hotel: 16 unike dører har fått original lyrikk av Lars Saabye Christensen, som igjen er illustrert av Nico Widerberg.

– Vi har gjennom flere år satset tungt på å skape et kunsthotell, og dette er en veldig spennende satsning. Våre 16 hotelldører er blitt en attraksjon i seg selv, sier Jakobsen.

Store deler av hotellet er for øvrig utsmykket av kunstneren Tove Hov Jacobsen.

Strand Hotell blir selvbetjent

Også Strand Hotell er en del av Sortlandhotellene – med samme ledelse.

Jakobsen forteller at hvis alt går etter planen skal hotellet gjøres selvbetjent i løpet av våren 2021.

– Sortland Hotell blir, som det alltid har vært vårt hovedhotell, mens Strand Hotell blir et nøkkelfritt «billighotell», for dem som ønsker det tilbudet, sier han.

Hotell siden 1908

Fra Gammelstua på Sortland Hotell. (Foto: Sortland Hotell)

Sortland Hotell ble åpnet første gang i 1908. Det var først var eid av familien Ellingsen/Berntsen i 95 år, og nåværende eier Harald Mical Jakobsen med familie kjøpte eiendommen, og startet ny drift i 2004.

I dag er overnatting og kurs- og konferansemarkedet de viktigste segmentene.

Denne og mange andre saker kan du lese i magasinet Horeca (nummer 1 2021), som har utgivelse i disse dager

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS