Illustrasjonsfoto.

Fremtidens matemballasje er her nå

Innpakking av mat har i årtier vært helt avhengig av plast for å ivareta holdbarhet og dermed redusere matsvinn, begge deler er bra for både klima og for å ivareta maten som ressurs.

Illustrasjonsfoto.

Nå lanseres plantebasert MAP («Modifisert Atmosfære Pakning»), som er en innovativ teknologi som ikke bare ivaretar holdbarheten til matvarer i minimum 10 dager, men også møter de strenge miljøkravene i EUs ordning om emballasje og emballasjeavfall (PPWR).

– Viktig løsning

Dette gjør plantebasert MAP til en viktig løsning for matvareindustrien og cateringbransjen som ønsker å redusere miljøavtrykket. Man vil samtidig fjerne farene med tilsatt PFAS (fluorforbindelser) og nano/mikro-plast som de nye produktene selvfølgelig er fri for.

EUs PPWR («Packaging and Packaging Waste Regulation») er et omfattende regelverk som tar sikte på å redusere miljøpåvirkningen fra emballasje og fremme resirkulering og bærekraftige materialer.

Denne ordningen krever at emballasje skal være designet for gjenbruk, resirkulering eller kompostering innen 2030.

Daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig, deltar på Lokalmatdagen.
Daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

– Vi kjenner godt Greenway-Norges arbeid og nyskapende tankegang rundt plantebasert emballasje og potensialet for reduksjon av plastforbruk i matproduksjon og servering. Når de nå kommer ut i markedet med i markedet med en innovasjon som over tid vil få betydning for hvordan mat emballeres, er dette et arbeid som er svært viktig, og som vi selvsagt vil følge godt med på, sier daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi (tidligere Bocuse d’Or Norge), Arne Sørvig.

– En verdensnyhet

Gründer og daglig leder for Greenway-Norge AS, Jan-Erik Pavels Smith.
Gründer og daglig leder for Greenway-Norge AS, Jan-Erik Pavels Smith.

– Dette er en verdensnyhet. Vi er først i verden med plantebaserte engangsserveringsprodukter, som kan oppbevare mat i minimum 10 dager ved hjelp av å tilføre gass/kvelstoff som bremser oksidering og dermed gjør at maten holder lenger. Praktiske tester viser at noen typer mat kan ligge i over 30 dager, sier Jan-Erik Pavels Smith hos Greenway-Norge.

– Et hotell, en restaurant, et cateringselskap eller et sykehus kan ta vare på mat og redusere matsvinn uten å bruke fossil plast som har gjort en glimrende jobb på dette i mange år, nå finnes et alternativ som er laget av naturens planter og vekster, fortsetter han.

Gjenbruk og resirkulering

Greenway-Norge AS sin plantebaserte MAP-materialer er komposterbare, noe som gjør at fremtidens emballasje er her nå.

Bedrifter kan markedsføre sine produkter som miljøvennlige og bærekraftige, noe som appellerer til de stadig mer miljøbevisste forbrukerne. Overgangen til plantebasert MAP er et skritt mot en mer bærekraftig og sirkulær økonomi, som er essensielt for å nå EUs miljømål og samtidig ivaretar folkehelsen.

Fremtidsrettet løsning

Plantebasert MAP representerer en fremtidsrettet løsning, som ikke bare ivaretar matvarenes holdbarhet, men også oppfyller de strenge kravene i EU’s PPWR. Dette gjør teknologien til et attraktivt valg for både matvareindustrien og miljøbevisste forbrukere, samtidig som det bidrar til en bærekraftig fremtid. Med plantebasert MAP kan vi møte de nye reguleringene og samtidig ta vare på planeten vår.

Den plantebaserte matinnpakningen (Naturesse-MAP-løsningen), som Greenway-Norge nå lanserer, er helt uten tilsatt PFAS (fluorforbindelser), fri for fossil CO2 og nano/mikro-plast. Dette er svært viktig med tanke på folkehelse, klima og miljø, samtidig som holdbarhet holdes oppe og matsvinn nede.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS