Hanne Frosta og Diplom NETT
Hanne Frosta og Diplom NETT

Espelid Hovigs Matkulturpris til Hanne Frosta

Hanne Frosta har i dag blitt tildelt "Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010". Prisen ble delt for første gang i 1994, og går til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske.

Publisert

Hanne Frosta fikk i dag Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010. (Foto: Privat)

Prisen ble delt ut i forbindelse med Kokebokens dag på Åker gård i Hamar i dag.

I Bergen

Hanne Frosta driver spisestedet Hanne på Høyden i Bergen, og har tidligere fått utmerkelser som Årets Kjøkkensjef og Årets Bondelagskokk.

Hanne Frosta serverer økologisk og lokal mat. Restauranten er kjent for tradisjonelle råvarer og smaker presentert på en moderne måte.

Du kan lese mer om Hanne Frosta og hennes spisested her

Kriterier

"

Hanne Frosta serverer økologisk og lokal mat. Restauranten er kjent for tradisjonelle råvarer og smaker presentert på en moderne måte. (Foto: Privat)

Prisen er opprettet av Faglig Matråd for å hedre innsatsen til Ingrid Espelid Hovig ved å formidle norsk matkultur, ernæring og sunt kosthold gjennom en hel generasjon på våre TV skjermer. Faglig Matråd er et forum for faglig utveksling og kontakt for personer med matfaglig utdannelse som arbeider innen opplysning, næringsliv og media.

Ved utdelingen i 2010 ønsker styret i Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris å sette søkelyset på ildsjeler i nærmiljøet med fokus på:

* Hvem har satt tydelige matkulturelle spor i by og bygd.

* Hvem har med entusiasmen kjempet for hjemlige mattradisjoner og de gode norske råvarer.

* Dette i kombinasjon med de øvrige forutsetninger som er grunnlaget for prisen.

Begrunnelse

Hanne Frosta fikk i dag Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010. (Foto: Flemming Støldal)

Juryen begrunner årets tildeling med at Hanne Frosta er nyskapende med røtter i norsk mattradisjon. "Hun er en matfilosof som villig deler sine kunnskaper med andre og hun er initiativtaker til uttallige matprosjekter. Hanne Frosta har og utviklet en evne til å definere smak – på mat – et gebet som stort sett har vært forbeholdt vinskribenter."

Hanne Frosta setter nasjonale spor og hun har et engasjement inn i satsningen Ny Nordisk Mat (http://www.nynordiskmad.org/ ).

Her har Danmark har sin Claus Meyer og Sverige sin Carl Jan Grankvist. Juryen ønsker at Hanne Frosta skal være Norges aktive motstykke når det gjelder Ny Nordisk Mat. Juryen mener Hanne Frosta vil gjøre den store forskjellen når hun representerer det norske kjøkken i Norden.

Det var totalt nominert 45 sterke kandidater til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2010. Kandidatene kom fra hele landet og det har vært et sterkt engasjement knyttet til de ulike nominasjonene.

Juryen

Årets jury har bestått av leder Tove Diesen (matskribent og mottaker av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2008), Olav Ullern, (departementsråd i Landbruks- og Matdepartementet), Sigrunn Hernes (førstelektor, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Universitetet i Agder) og Liv Gregersen Kongsten (leder for Faglig Matråd).

* Prisen består av et diplom og et reisestipend på 30 000 kroner.

* Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble opprettet av Faglig Matråd i forbindelse med Ingrid Espelid Hovigs 70 årsdag i 1994.

* Fra 2009 har Faglig Matråd og Hedmark Kunnskapspark AS gått sammen om å videreføre Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Alle vinnerne

Vinnerne av Ingrid Espelid Hovigs Matkultpris siden 1994:

2010: Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

Les også: Gunnar Kvamme fikk Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2009

Les også: Gunnar Kvamme fikk Matomsorgsprisen

2008: Matskribent Tove Diesen

Les også: Tove Diesen fikk Ingrid Espelid Hovig Matkulturpris

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/ Husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

"
Powered by Labrador CMS