JulematenRibbe3

Hva skal vi drikke til julematen

Julehøytiden nærmer seg – med tradisjonell norsk julemat og god drikke. Et tilbakevendende spørsmål er: Hva skal vi ha i glasset dersom vi ikke ønsker å følge norsk tradisjon? Øl og akevitt er som kjent klassisk følge til norsk julemat, men det går fint med vin også, kanskje vel så bra? Stadig flere velger vin. Er du fortsatt i tvil?

Publisert

Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Svineribbe og vin:

Kjøttet som i seg selv er relativt smaksnøytralt med mye fett, serveres gjerne i følge med medisterkaker og medisterpølser. Dette er en rett som fordrer drikke som renser opp i munnhulen og tilfører friskhet til kombinasjonen. Det går greit med rødvin, men vær oppmerksom og velg en syrlig, frisk, fruktig vin med moderat tannin-nivå. Gjerne en Barbera fra Piemonte eller en klassisk Valpolicella. Foretrekkes hvitvin går det bra med en tysk riesling av god kvalitet. Prøv gjerne andre syrefriske, fruktige viner, men det er vanskelig å overgå en god riesling. Champagne kan klare brasene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Pinnekjøtt og vin:

Dette er en velkjent julemiddag på Vestlandet, men har vunnet anerkjennelse i store deler av landet. Smaksmessig kan en velge mellom to varianter; saltet og tørket eller saltet, røkt og tørket. Pinnekjøtt er salt, fett og med mye smak. Vi har utallige ganger – med godt resultat – valgt hvitvin. Gode alternativ finner vi i Alsace, men også i Tyskland. Det kan gjerne være tørr Alsace-riesling, eller tysk riesling med noe restsødme og fin syresnert.

Kalkun og vin:

Fra det fete til det magre og milde. Tilbehøret og hva vi fyller kalkunen med vil være avgjørende for valg av drikke. Eple og sviskefyll brukes mye. Velges rødt går det bra med vin på Barbera fra Piemonte og Sangiovese fra Toscana, eller også her er Valpolicella eller Beaujolais gode alternativ. En god Pinot Blanc fra Alsace og sist men ikke minst, en riesling med en aning restsødme fra Rheingau gjør også nytten.

Torsk og vin:

Hvit og mager fisk med mild, delikat smak. Også en vestlandsfavoritt som julemiddag. Bergensernes tradisjon med rødvin som følge kan mer enn gjerne anbefales. Selv om vi vet at det opprinnelig var Bordeaux som ble foretrukket ”i det gode selskap”, anbefaler vi viner med mindre garvesyre, som kan serveres lett svalende. Igjen ender vi opp med Valpolicella. Det er heller ikke helt bak mål å servere en Dolcetto eller en enkel og saftig bordeaux laget på Merlot. Velges hvitvin går det bra med en Sauvignon Blanc fra Loire, eller en hvit Bordeaux på samme drue.

Lutefisk og vin:

Dette er en rett det kan være vanskelig å velge vin til, avhengig av tilbehøret man velger. Vi har prøvd og feilet mange ganger og har erfart like mange ganger at lutefisken bør ha følge av hvitvin med god fylde og syresnert. Gjerne Pinot Blanc fra Alsace, eller en syrefrisk Weisburgunder som druen kalles i Østerrike, eller en Grüner Veltliner fra samme land? Tørr Champagne eller en Crémant de Bourgogne er forfriskende og rensende til baconfettet og øvrig tilbehør.

Riskrem med frisk, sødmefull bærsaus:

Ingen julemiddag uten riskrem med mors rørte jordbær. God portvin – gjerne Ruby port eller en alminnelig Late Botled Vintage (LBV) – er et følge vi alltid unner oss å lukke magen med etter en deilig julemiddag.

Les hele saken med vinanbefalingene på Vinofil.no

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS