DonPedroVinofil1

Don Pedro Amarone Della Valpolicella Classico 2007

Gode bekjente, sin forkjærlighet for Italia og dens kultur var bakgrunnen til at vinprodusenten Zenato ønsket å la programleder fra NRK Dag Erik Pedersen bli hedret med sin egen vin.

Publisert

Don Pedro er aldri god alene! (Foto: Svein Lindin)

Det kunne jo ikke bli noe annet enn mesterens mester fra vinområdet Veneto, nemlig Amarone. Vinområdet er kjent for Bardolino, men først og fremst kommer amarone- og reciotovinene, Soave Classico og Valpolicella Classico derfra.

Sant’Ambrogio di Valpolicella

Zenatofamiliens vingård ligger i det området av Sant’Ambrogio di Valpolicella som er vakrest, med vinstokker, olivientrær og slakke åssider så langt øyet kan se.

Sergio Zenato grunnla vinmerket Zenato i 1960, motivert ene og alene av sin lidenskap for vin og av hengivenhet for kvaliteten han hadde lært av sin fader Silvino under oppveksten i Lugana området. Lugana strekker seg mellom mellom Peschiera og Desenzano på den sørlige bredden av Gardasjøen og selve navnet kommer fra det latinske lucus som betyr skog.

Amarone

Amarone er passitovin fremstilt av tørkede druer – de beste plukkes ut og legges på tørkeloft til ut på nyåret.

Av disse druene med svært redusert veskeinnhold produseres enten den tørre Amarone della Valpolicella eller den søte Recioto della Valpolicella, begge med et alkoholinnhold på 14-17 %. På samme måte som i Piemonte har en to stilretninger – tradisjonalister og modernister. Zenato har en fot i begge leire.

Den klassiske amaronevinen er rubinrød, sødmefull, rik og fyldig med aromaer som av tørket frukt (rosiner og fiken) og mørk sjokolade. De moderne (og overproduserte) amaronene trekker mer over mot det saftige og eikepregede.

Vin og mat:

Amarone og Ripasso er fremfor alt viner til retter tilberedt av viltkjøtt. Som ung vin går den til de fleste forseggjorte, smaksrike retter av storfe og lammekjøtt. Etter ca.10 års lagring er den perfekt til rike retter av mørkere viltslag. Husk at de alkoholrike, tradisjonelle amarone-vinene kan oppfattes som ”voldsomme” og kan være vanskelig å kombinere med mat. Mange er av den oppfatning at de best kan drikkes som meditasjonsviner.

Dag Erik Pedersen følte seg beæret med å få en vin oppkalt etter sitt kallenavn Don Pedro som han kalles blant venner. Nesten på samme nivå som å få en gate oppkalt etter seg i Roma , kunne han stolt proklamere under lansering av vinen.

Uansett er det heldigvis ikke en ny kjendisvin med personfokusering fra ende til annen, det er kort og greit en knallbra amarone til en fornuftig pris.

Les hele saken og mer om de vinene på Vinofil.no

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 42. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS