SommerIllustrasjon

Gode bobler i sommer

Ingen tvil om at musserende viner ofte passer best når varmen kommer. Kanskje aller best når fisk og skalldyr står på bordet og fridagene nytes med nyklipt gress mellom tærne.

Publisert

Musserende vin er vin med kullsyre. Enklere musserende viner produseres rett og slett ved å tilsette kullsyre, men den klassiske produksjonen (champagnemetoden) utføres ved at vinen gjæres i to omganger, først på fat og deretter i flaske.

Det er den andre gjæringen som gjør at karbondioksid dannes i flasken og gjør vinen sprudlende. Under gjæringen dannes det grums. Dette fjernes ved at flasken stadig vendes slik at all grums samles ved korken. Ved en spesiell teknikk slås flasken slik at korken og grumset forsvinner fra flasken. Deretter etterfylles flasken med mer vin før den korkes på nytt.

Mange varianter

Musserende viner er vanligvis hvite, men rød musserende vin (rosévin) blir også stadig vanligere. Champagne er den klassiske varianten, men det finnes flere varianter som for eksempel spansk Cava, italiensk Spumante og Crémant fra Bourgogne, Jura eller Alsace.

Sommeren er den delen av året når solen står høyt på himmelen og den gjennomsnittlige dagtemperaturen er høyest. For den del av befolkningen som arbeider med naturens avkastning er derfor sommeren årstiden for slit og arbeid, mens den for resten av befolkningen er det årstiden for ferie og fritid.

Sommer

Den astronomiske sommeren er perioden fra sommersolverv til høstjevndøgn, som på den nordlige halvkulen inntreffer fra 21. juni til 23. september. I tempererte og arktiske soner på kloden regner en vanligvis juni, juli og august som sommermåneder. På den sørlige halvkula er det i følge denne definisjonen sommer fra 21. desember til 21. mars.

De sammenfallende astrologiske sommetegnene er krepsen, løven og jomfruen. Innen meteorologien defineres sommeren gjerne som den perioden da normal døgnmiddeltemperatur for det aktuelle stedet er over 10 °C.

Les saken og se hvilke viner Svein Lindin og Tor Frostmo anbefaler på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS