Ribbe og juleølillustrasjon Isidor Åstrøm
Ribbe og juleølillustrasjon Isidor Åstrøm

Juleøl fra 0 til 19 prosent

Siste dagen i oktober lanseres alt juleøl i Norge. I helgen blir det førpremiere på over 60 ølsorter i Oslo.  Samtlige norske bryggerier og importører av øl gjør årets juleøl tilgjengelig på Vinmonopol, i butikk, og på serveringssteder fra mandag 31. oktober.

Publisert

Foto: Isidor Åstrøm

Men allerede til helgen kan man smake seg gjennom alle de 60 sortene i Kulturkirken Jakob i Oslo. Norske Ølvenners Landsforbund, Norøl, skal sammen med publikum kåre årets juleøl.

Bryggeriforeningen bistår Norøl med Juleølpremieren.

Stor bredde

Tradisjonelt skal juleøl være kraftig i smaken og ha sterk alkoholprosent. Men blant årets juleøl er det flere alkoholfrie alternative og mange sorter butikkøl med maks 4,5 prosent alkohol.

Illustrasjonsfoto: Isidor Åstrøm

– Juleølet er revitalisert de siste årene. Både store og små bryggerier satser nå på mange ulike typer juleøl, sier nestleder Hylje Mortensen i Norøl.

Det sterkeste juleølet har hele 19 prosent alkohol.

– Her er det noe for enhver. Det er en myte at juleøl bare passer til kraftig julemat som ribbe. Noen juleøl er utmerket følge til desserter, andre til rakfisk, sier Mortensen. Han har skrevet flere bøker om øl, blant annet en dessertkokebok med øl i alle dessertene.

Krydret øl

Juleøl har en over 1000-årig historie i Norge. Rundt år 900 var det nedfelt i Gulatingsloven at det skulle brygges sterkt og godt øl til jul.

– Opprinnelig skulle det beste kornet fra gårdene brukes til å brygge juleøl. Det skulle krydres med einer og ulike urter. Dagens juleøl er ofte beslektet med bayer eller bokk, ikke pils som det drikkes mest av i Norge, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Ølhund

Bryggeriforeningen gjeninnstiftet prisen Årets Ølhund i fjor, etter en 18-årig pause.

– På Juleølpremieren skal vi kåre Årets Ølhund for å hedre en person som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester, sier Petter Nome.

I fjor gikk prisen til Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Nominasjonene til årets pris har strømmet inn, og blant kandidatene finner vi Trine Skei Grande, Harald Osa og Kristin Krohn-Devold.

Newswire

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS