VinhoVerdePortugal

Minho Vinho Verde

Portugals største avgrensede vindistrikt strekker seg omtrent 160 kilometer fra Porto og Douro-elven, helt nord til elven Minho som danner en naturlig grense mot Galicia i Spania. Det kuperte, frodige området er regnfullt, svært fruktbart og i rivende utvikling. Mye nytt skjer og regionens vindyrkere er så avgjort klar over mulighetene klima, jordsmonn og de nasjonale vindruenes særegenhet gir dem.

Publisert

Vakkert landskap i Portugal. (Foto: Tor Frostmo)

Mange av vingårdene i regionen er på under en hektar, og forholdene er således vel tilrettelagt for de dominerende kooperativene.

Fortsatt ser vi tegn fra eldre tider, da vinstokkene ble plantet rundt åkerkantene for å gi plass til dyrking av tomater, kål, mais og kiwi. Rundt gårdshusene kan vi fortsatt se vinstokker som klatret opp i trærne eller slynger seg mellom stolper i lange buede pergolaganger, opp mot fire meter høye.

Her grodde – noen gror fortsatt – vinstokkene bokstavelig talt på trær, på telegrafstolper, langs gjerder, eller alt som kan løfte dem opp fra jorden.

"Grønn" vin

Fra denne grønne, frodige og vakre regionen – Minho – i den nordlige delen av Portugal, får vi Vinho Verde. Vinho Verde betyr ”grønn vin”, men vinen er egentlig ikke grønn. Navnet refererer mer til vinens ungdommelige friskhet enn til fargen, og den er laget for å drikkes mens den ennå har ungdommens friskhet i behold.

Ekte Vinho Verde er litt skarp og kan være lett perlende (pétillant), men alltid tørr – avhengig av hvilken drue som har blitt benyttet. De to som regnes som aller best av de grønne druene er Alvarinho og Loureiro, i tillegg nevner vi Trajadura, Avesso og Azal. Alvarinho bærer ikke så rikt, og trives best helt oppe i den nordligste delen av Minho, mellom Limadalen og den spanske grensen. Den gir de mest ekte Vinho Verdes; frisk, lett, elegant med sitronaktig duft og eplefrisk syrlighet. Loureiro er mer riktbærende og gir viner med rik aroma.

Vinhao, Azal Tinto og Espadeiro

Rød Vinho Verde fremstilles på samme måte som den hvite. Faktisk er cirka 30 prosent av produksjonen rød. Vinhao er den mest vellykkede drue for de røde vinene, etterfulgt av Azal Tinto og Espadeiro.

De beste av disse dypt purpurrøde, syrefriske vinene, med preg som minner om rød paprika, nytes med stor glede av lokalbefolkningen i store slurker, helst ikke i glass, men fra skinnende hvite porselensskåler.

Hvit Vinho Verde er med sin friske, fruktige, leskende stil et godt valg som aperitiff. Den er deilig sammen med ulike retter tilberedt av fisk- og skalldyr – gjerne smaksrike retter av fete fisker som sardiner, makrell og sild. Vi har også – med vellykket resultat – servert den til svineribbe.

Les hele saken og se omtale av vinene på Vinofil.no

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS