La Morra Italienske vinmarker

Naturskjønne Piemonte byr på toppviner

For vinelskere er Nordvest-Italia synonymt med vinregionen Piemonte. Kvalitetsmessig vurdert regnes Piemonte, sammen med Toscana og Veneto, som en av de tre viktigste vinregionene i Italia.

Publisert

Vinmarker i Piemonte i Italia. Bak byen La Morra. (Foto: Morten Holt)

Italienske vinmarker i Piemonte. Vinbyen Barolo skimtes i bakgrunnen i bildet. (Foto: Morten Holt)

Piemonte er en meget naturskjønn og vakker region. Piemonte – ”piede” og ”monte”, betyr fot og fjell, ved foten av Alpene og Appenninene.

Få områder i Italia er preget av en så kontrastfylt natur som spenner seg fra fjellene i Valle d’Aosta og Appenninene i Liguria til den store Po-sletten. Kommunikasjonsmessig ligger Piemonte en tanke utenfor allfarvei, godt skjermet av fjellene på tre sider.

Området er lett tilgjengelig via Po-sletten i øst dersom du kommer fra Frankrike via Provence, eller gjennom Brenner-passet på vei sørover.

Ved foten av fjellet

Piemonte betyr ”Landet ved foten av fjellet”, i dette tilfellet de naturskjønne Alpene i nord og vest. Alpene ligger som nevnt godt innenfor synsranden mot nord. På en klar dag kan vi nyte synet av et panorama med snøkledde alpetopper så lang øyet kan se.

Kvalitetsmessig vurdert regnes Piemonte – sammen med Toscana og Veneto – som en av de tre viktigste vinregionene i Italia.

Isolert sett er Piemonte hjemsted for en mengde store viner og har lenge vært betegnet som et av de aller rikeste områder i Italia. Her finner vi industrinavn som Fiat og Olivetti, i tillegg til et rikt jordbruksland som gjør regionen mer eller mindre selvforsynt med naturens gaver. Kjøkkenet er et kapittel for seg; smakfullt og variert med en god porsjon fransk påvirkning som kommer til uttrykk i matens rikhet, blant annet med utstrakt bruk av majones- og bechamel-baserte sauser. En særegenhet for regionen er at hele Piemonte er definert som en egen DOC, som igjen bidrar til den høye andelen av områdets produksjon av kvalitetsviner.

Barolo

Piemonte er en region med kontinentalt og temperert klima. Regionen er meget utstrakt med store høydemessige variasjoner med klimatiske forskjeller til følge.

Piemonte er også kjent for sin høsttåke – nebbia – som gjenspeiles i regionens berømte drue, Nebbiolo.

I syd, over den siste haletippen av Alpene som kalles de Liguriske Appenniner, er vi ubestridelig ved Middelhavet. Vintrene er strenge, ofte med tåke i dalbunnen. Somrene er varme, dog ikke ekstremt, men det hender at hagl skader druene i denne årstiden. Den lange høsten gjør det mulig å få det beste ut av sentmodnede Nebbiolo. Alpene har sin betydning ved at de sikrer området et lokalt vær med meget varme i den viktige vekstperioden og en tåket høst.

I høsttiden ligger Barolo-høydene halvt skjult bak murer av vinstokker i kobber og gull, avbrutt av ferskentrær og nøttebusker.

Kupert område

Området omfatter fjell, og de lave åsene ved foten av fjellene hvor druene vokser i kupert landskap, rikelig med sol. Vinmarkene er absolutt ikke allestedsnærværende, men er for det meste plantet i skråninger og åssider hvor jorden er mindre fruktbar, men med god drenering. Det er store variasjoner i jordsmonnets sammensetning i de ulike delene av området.

Hele området er av maritim opprinnelse da det for millioner av år siden var dekket av hav som etterlot seg store mengder kalkrike sedimenter.

Det går et markant skille mellom den sørøstlige delen hvor elvene Rio Talloria dell’Annunziata og Rio Bussia renner. På vestsiden av dette skillet består jordsmonnet, i de bratte skråningene, av kompakt og fruktbar kalkstein og mergel med store innslag av magnesium og mangan.

I denne delen ligger kommunene Barolo og La Morra. På østsiden av det geologiske skillet er jorden mindre fruktbar og består av jernholdig blanding av kalkstein og sand. Her lokaliserer vi kommunene Monforte d’Alba, Castiglione Falletto og Serralunga d’Alba. Noen viner har på grunn av sin beliggenhet bedre forutsetninger enn andre vinmarker til å frembringe viner med særegen karakter og kvalitet. Det er derfor i dag et økende fokus på enkelt-vinmarker (såkalte crû). Hvert år klassifiseres over 50 prosent av vinene fra Piemonte blant Italias toppviner. Totalt omfatter Piemontes kvalitetsviner 12 DOCG og 46 DOC.

Les hele saken og omtalen av vinene i Horeca nummer 6 2011

Bli abonnent på Horeca her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS