La Morra Italienske vinmarker

Nebbiolo til begjær

Nebbiolo, eller kun “nebbe” blant tilhengerne er uten tvil Piemontes beste drue og også utvilsomt en av verdens beste vindruer. Den gir vinen som har blitt kalt vinenes konge og kongenes vin, Barolo. Barbaresco er den andre store vinen fra denne druen.

Publisert

Nebbiolodruer. (Foto:Vinofil.no)

Begge vinene er hjemmehørende i Piemonte og det er også her druen kommer fra.Navnet Nebbiolo sies å komme av det italienske ordet nebbia som betyr tåke. Den skal ha fått navnet fordi det viser til tåken som ofte ligger over vinmarkene i oktober, når druen normalt høstes.

Høy syrlighet og høyt tannininnhold

Vinmarker i Piemonte. (Foto: Morten Holt)

Nebbiolo gir viner med høy syrlighet og høyt tannininnhold, som igjen krever lang lagring. Nebbiolobaserte viner og da særlig Barolo og Barbaresco, kan kreve litt tilvenning, men når du først har blitt vant til vinene og forstår dem, så er du solgt.

Nebbioloviner fra Piemonte, spesielt Barolo og den noe mer feminine Barbaresco, kan ha uforlignelige aromaer som av fioler, sopp, skogbunn, bark, tjære mm.

De er topp følge til klassiske viltretter og da særlig fuglevilt, men da bør vinene være modne. Yngre nebbiolobaserte viner er supert følge til retter med mye fett. Kjøtt med fettmarmorering er topp match. Druen har flere lokale navn, blant annet Spanna og Picotener.Les mer om vinene på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS