PioCesare2

Pio Cesare på historisk grunn i Piemonte

Pio Cesare er en av de eldste familiehusene i Piemonte. Siden den spede starten i 1881 har hobbyen til Pio Cesare utviklet seg til å bli levebrødet til fem generasjoner av hans etterkommere i den lille byen Alba i Piemonte. Femte generasjon begynte å arbeide i tradisjonsrike familiebedriften i 2000.

Publisert

Vinkjelleren er bygget på ruiner som stammer fra før Jesus tid og ligger 12 meter under bakken. Kjølig og stabile forhold sørger for ideelle lagringsforhold til de ulike vinene familien produserer.

Vinkjelleren er bygget på ruiner som stammer fra før Jesus tid og ligger 12 meter under bakken. Kjølig og stabile forhold sørger for ideelle lagringsforhold til de ulike vinene familien produserer.

Familien har i overkant av 60 hektar i Serralunga d`Alba, Grinzane, La Morra og Barolo-Novello og Treiso. I tillegg disponerer familien vinmarker i kommunene Diano d’Alba, Sinio and Trezzo Tinella.

Nebbiolo, Barbera, Dolcetto og Chardonnay

I mange generasjoner har også andre druedyrkere levert sine druer til familien.

Godt humør gir gode vineri følge Pio Boffa.

Hoveddruen er Nebbiolo etterfulgt av Barbera og Dolcetto, i den senere tid er det også plantet Chardonnay. Nåværende eier Pio Boffa har forpaktet sin arv med stort engasjement for økende kvalitet og forbedret den ytterligere med moderne teknikker, som å bruke barriques samt Botti i forskjellige mengder for hans Barolos og Barbarescos, inkludert den mye omtalte Barolo “Ornato” og Barbaresco “Il Bricco”.

Faktisk, alle Pio Cesare viner, herunder dets Barberas og Dolcettos, er flotte eksempler på hva Piemonte kan tilby.

Alba i Piemonte

For over hundre år siden da Pio Cesare ble grunnlagt lå vanligvis ikke vinprodusentene i forbindelse med vinområdene som i dag, ganske enkelt fordi transportmiddelet den gangen var jernbanen som gikk til Alba.

Det typiske bølgende Piemonte-landskapet. (Foto: Morten Holt)

Nå er de fleste vinprodusenter flyttet ut nær vingårdene, mens Pio Cesare besluttet å bli boende i Alba, og er kanskje den eneste vingården i området som lager Barolo og Barberesco der. Dette er også grunnen til at Pio Cesare får lov til å produsere Barolo og Barbaresco i Alba når lovene ble vedtatt i 1966 (DOC i begynnelsen og fikk forhøyet til DOCG-status i 1980) sier noe annet. Loven sier klart at få å få sertifisering må druene være fra den aktuelle regionen og flasketapping må være i regionen i betegnelsen.

Alba er ikke inkludert i de 11 kommunene som danner Barolo-betegnelsen. Med fem eiendommer i Barolo og to i Barberesco ønsker ikke Pio Cesare og utvide eiendommene mer da formålet med å være tett på vinproduksjonen og stadig jobbe for mer kvalitet minsker ifølge Pio Boffa. Pio Cesare har vært kjent for å levere svært lagringsdyktige viner som ofte kunne ha et potensialle på 50 og 60 år i kjelleren, dagens utgave av Pio Cesare har sammen med mer kunnskap og bruk av mer moderne utstyr gjort at vinene er tilgjengelig tidligere.

Morgentåken

Piemonte er kjent for sin morgentåke – nebbia – som gjenspeiles i regionens berømte drue, Nebbiolo. Vintrene er strenge, ofte med tåke i dalbunnen. Somrene er varme, dog ikke ekstremt, men det hender at hagl skader druene i denne årstiden.

Kvalitetsmessig vurdert regnes Piemonte – sammen med Toscana og Veneto – som en av de tre viktigste vinregionene i Italia. Isolert sett har Piemonte lenge vært betegnet som et av de aller rikeste områder i Italia. Her finner vi et rikt jordbruksland som gjør regionen mer eller mindre selvforsynt av naturens gaver.

I Piemonte er mat og vin uadskillelige. Piemonte domineres av to mørkeblå druer (Nebbiolo og Barbera) og en grønn som bærer navnet Moscato (eller Muscatell). Nebbiolo som modner svært sent, er etter manges mening verdens mest kompliserte drue å dyrke og få har lykkes med den utenfor Piemonte. Den høstes først i slutten av oktober eller i begynnelsen av november, og gir oss den strålende rike og røkpregede Barolo, og den elegante noe mer ”feminine”, men noen ganger like mektige Barbaresco.

Fullkomne dyrkningsforhold

Den positive virkningen forbedringer i vinmarken har hatt og klimaendringenes innvirkning, regnes som hovedårsaken til at Nebbiolo i dag gir mye av det betydeligste til de store baroloer og barbarescoer. Mens Piemonte tidligere kunne oppleve en god årgang hvert tredje eller fjerde år, er det i dag en helt annen realitet. Bortimot hvert eneste år fra innledningen av 90-tallet har gitt bortimot fullkomne dyrkningsforhold. Faren ved å dyrke vindruer i Langhes åser er begrenset, takket være varmere somre.

En særegenhet for regionen er at hele Piemonte er definert som en egen DOC, noe som igjen bidrar til den høye andelen av områdets produksjon av kvalitetsviner. Hvert år klassifiseres over 50 % av vinene fra Piemonte blant Italias toppviner.

Les hele saken og mer om vinene på Vinofil.no

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 42. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS