HermitageFotoSvein

Tid for viltretter og godt følge i glasset

Å velge vin til høstens viltretter vil alltid være avhengig av hvilke vilt en skal tilberede og servere. Småvilt er jo noe kraftigere i smaken enn storvilt. Rype skutt på høyfjellet, lever i et klima med helt spesielle vekstforhold.

Publisert

Alt som lever på høyfjellet, alt som holder liv i seg i slike omgivelser, får en smak som lavlandsprodukter ikke kan måle seg med. ”Overflod kaster sjelden noe godt av seg, verken for dyr, planter eller mennesker.”

Ovennevnte innledning kan godt overføres til vinens verden da vi erfarer at det er de marginale vekstsonene som gir oss viner med kraft- og styrke. Åpenbaringer vokser ikke opp av bakken av god matjord. Da er det større mulighet i en syd-vestvendt, utvasket skråning i øvre del av, eksempelvis, Rhônedalen.

Utsikt mot Tain-l`Hermitage. (Foto: Svein Lindin)

Jordsmonnet påvirker også vinens stil, dette skyldes trolig i mindre grad de kjemiske bestanddelene i jorden enn fysiske egenskaper som drenering som er forklaringen på det overlegne jordsmonnet i Medoc, for eksempel, eller som i tilfelle med Châteauneuf-du-Pape, den ekstra modningseffekten man mener druen får fordi steinene på bakken rundt planten holder på varmen utover natten.

Mye vin går godt sammen med ulike viltretter, svært mye faktisk. Denne gangen starter vi helt nord i Rhône-dalen og beveger oss sydover etter hvert. AOC Côte Rôtie; disse solbrente ”grillstekte” vinmarkene utgjør den nordligste appellasjonen i Rhône-dalen. Som i Hermitage og Crozes Hermitage er Syrah den vanligste drue der.

Men Côte Rôtie har også noe mer, som gjør rødvinene til noen av Frankrikes mest interessante. Som i Hermitage kan en viss andel hvite druer (i teorien 20 % i praksis vanligvis mindre) iblandes.

Men her benytter man ikke Hermitages Marsanne eller Rousanne. Det er den uvanlige Viognier, en sjelden sort som med få unntak bare dyrkes her, hvor den brukes til fremstilling av meget små kvanta hvit Coindreau og Château Grillet. Vin fra Côte Rôtie er annerledes. Den har samme tyngde og stil som andre viner fremstilt av Syrah, samme overdådige mengde aromaer som av krydder, hyll og moden blåplomme som gir assosiasjoner til tjære ved lagring.

Viognier gir den et voldsomt løft, en flyktig, velduftende, lett blomsterduft som gjør den mer delikat og raffinert enn noen annen ren Syrah-vin. Det er en oppsiktvekkende sammensetning. Der Hermitage er større og dristigere, er Côte Rôtie mer kompleks. Det eneste man skal passe seg for er prisen...

Les mer om vinene på Vinofil.no

"
Powered by Labrador CMS