Bjarte Gjerde frokostsal Rica Nidelven2

- Vanskeligere å jukse med renhold og hygiene

Etter at den nye hygieneforskriften ble gjort gjeldende i fjor vår, blir det vanskeligere å jukse med renhold og hygiene i norske storkjøkken. Vi får vite mer om hvordan vi skal forholde oss til ”hygienepakka” på Horecaseminaret på avslutningsdagen for SMAK 2011, 11. februar

Publisert

- Absolutt alle små og store virksomheter som tilbereder og selger eller serverer mat og drikke, må vær så god etterleve det nye regelverket. (Illustrasjonsfoto)

Forskriften er identisk med EUs regelverk for hygiene på spisesteder. Her står HACCP (Hazard Analyses of Critical Control Points) sentralt. For å bli godkjent etter de nye reglene må hvert spisested blant annet ha utarbeidet en såkalt fareanalyse.

Må etterleve

Absolutt alle små og store virksomheter som tilbereder og selger eller serverer mat og drikke, må vær så god etterleve det nye regelverket.

- Det skal tilpasses virksomhetenes karakter, og de må selv finne fram til de hensiktsmessige løsninger. Noen er godt forberedt, mange er dessverre dårlig forberedt, sier Arne Dalseng, daglig leder i Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN), som vil foredra om emnet.

”Hygienepakka”

Fra frokostrestauranten på Rica Nidelven.

– Regelverket, som ligger i den såkalte ”hygienepakka”, krever at alle medarbeidere som jobber med hygiene, skal være kompetent for jobben. I hvilken grad inspektørene hos tilsynsmyndighetene er forberedt på å håndtere tilsyn rett og ensartet over hele landet, gjenstår å se. I alle fall skal de fokusere mer på resultatet, og i mindre grad på løsningene. Deres oppgave er å påse at kravene etterleves, at rettsbrudd påtales, og at pålegg rettes gjennom relevant og effektiv virkemiddelbruk, fremholder Dalseng, som etter vil svare på spørsmål.

Frokost i strategisk perspektiv

Hovedtemaet for Horecaseminaret er ’Nye muligheter og nye krav’. 1. del er ”Mat som posisjoneringsstrategi. Frokost i strategisk perspektiv”, ved adm. direktør Bjarte Gjerde, Rica Nidelven Hotel i Trondheim.

Det er andre del som har tittelen ’HACCP-styrt hygiene og matsikkerhet’, ved adm. direktør Arne Dalseng, BFSN.

Prisutdelinger

Bjarte Gjerde i frokostrestauranten på Rica Nidelven. (Foto: Morten Holt)

I pausen blir det utdeling av prisen Twinings Best Breakfast. Årets kåring er den sjuende i rekken, og regnes som uoffisiell kåring av Norges beste frokost. Haugen-Gruppen er teknisk arrangør, og 10. generasjon i Twinings, Stephen Twining er konkurransens høye beskytter.

Seminaret avsluttes med utdeling av prisene for "Årets hotelleder" og "Årets restauratør", kåret av en jury oppnevnt av NHO Reiseliv og vårt eget magasin Horeca.

Frokostrestauranten i Rica Nidelven Hotel er referansen for foredraget ”Mat som posisjoneringsstrategi. Frokost i strategisk perspektiv”, som administrerende direktør Bjarte Gjerde skal holde.

Relaterte artikler

Powered by Labrador CMS