Klare for Norgescup for lærlinger. Elisabet Throne (til venstre) og Caroline Wilson Iglebæk, kokkelærlinger på henholdsvis Restaurant Sjøhuset og Bønder i Byen i Kristiansand. Øverst til høyre: Sindre Iversen (til venstre) og Andreas Gjuvsland, kokkelærlinger på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll. Nederst til høyre: Vanja Kristine Høl Nilsen og Olve Akselsen, kokkelærlinger på Scandic Maritim i Haugesund. (Foto: NHO Reiseliv)
Klare for Norgescup for lærlinger. Elisabet Throne (til venstre) og Caroline Wilson Iglebæk, kokkelærlinger på henholdsvis Restaurant Sjøhuset og Bønder i Byen i Kristiansand. Øverst til høyre: Sindre Iversen (til venstre) og Andreas Gjuvsland, kokkelærlinger på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll. Nederst til høyre: Vanja Kristine Høl Nilsen og Olve Akselsen, kokkelærlinger på Scandic Maritim i Haugesund. (Foto: NHO Reiseliv)

Klare for Norgescup

– Vi øver om og om igjen og prøver å forsterke ferdighetene våre, sier kokkelærlingen Vanja Kristine Høl Nilsen (19). Fredag skal hun og 63 andre kokk- og servitørlærlinger i aksjon under Norgescup i Stavanger.

Publisert

Lærlingene representerer lærebedrifter fra hele landet, som Restaurant Bjørk i Bodø, To Rom og Kjøkken i Trondheim, Vianvang i Gudbrandsdalen, Støtvig Hotel på Larkollen og Bønder i Byen i Kristiansand.

Får tildelt råvarer

Det årlige norgesmesterskapet starter med semifinaler fredag morgen. 42 kokkelærlinger og 22 servitørlærlinger fordelt på 32 tomannslag skal kjempe om en billett til lørdagens finale. Seks kokkelag og seks servitørlag går videre til finalen.

Jåttå videregående skole er som vanlig konkurransearena, mens premieutdelingen finner sted på Scandic Stavanger Forus Hotel lørdag kveld.

Før det beste kokk- og servitørlaget blir kåret, skal alle lærlingene lage og servere mat med utgangspunkt i tildelte råvarer. De blir målt på tid, kvalitet, gjennomføring og smak. Blant årets ingredienser finner vi blant annet sei, svinevinger og patterand.

«All in»

I forkant av Norgescup terpes og trenes det iherdig rundt om i lærebedriftene.

– Nå går det i masse øving på de menyene vi skal lage. Vi øver om og om igjen, og vi prøver å forsterke ferdighetene våre, både innen teknikk og smak. Det er mye pirk å rette på, men gøy er det uansett, sier Vanja Kristine Høl Nilsen (19) fra Stord, som er kokkelærling på Scandic Maritim i Haugesund.

– Når vi forbereder oss, er det viktig å gå «all in». Vi trener stort sett hver dag, og det er mye organisering og planlegging som også må bli gjort. Det er også ekstremt viktig å jobbe rent og ryddig. Dette er noe dommerne ser mye på, og det kan koste oss mange poeng hvis det er rotete rundt oss og ingen struktur. Så vi må organisere alt av utstyr, kniver og oppbevaringsbokser slik at alt har sin egen plass, og alt står i system, sier Robert Haugen (19) fra Bjørkelangen i Akershus, som er kokkelærling på Brasserie France i Oslo.

– Bransjen står ikke stille selv om vi må øve

Joachim Hantho (22), som er kokkelærling på Søtt + Salt i Bergen, forteller også om travle dager i forkant av mesterskapet.

– Vi får god hjelp og veiledning dersom det trengs, og det er vi er veldig takknemlig for. Det skal jo sies at bransjen ikke står stille selv om vi må øve til Norgescup. Det er alltid mye å gjøre. Men vi øver så mye vi kan på fritiden og etter jobb, om det er mulig. Personlig så bruker jeg også veldig mye av fritiden min på å se på kokkeprogrammer for å hente mest mulig inspirasjon. Kokkeyrket er jo noe man aldri blir ferdig utlært i, og det finnes alltid noe nytt å lære. Det gjelder uansett om man er kokk eller lærling, sier lærlingen fra Bergen.

– Viktig arena

Norgescup for kokk- og servitørlærlinger arrangeres av Kokkenes Mesterlaug Rogaland og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). NHO Reiseliv, som organiserer 3000 reiselivsbedrifter landet rundt, er med som samarbeidspartner.

– Mesterskapet er en viktig arena for å sette søkelyset på kokk- og servitørtalenter og hvilke muligheter som finnes i reiselivsnæringen. Å bli kokk og servitør kan også være en fin inngang til å drive en egen bedrift, der man kombinerer mat, opplevelser og overnatting i et marked som har økende interesse, ikke minst fra utenlandske gjester, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

De fire kokk- og servitørlærlingene som går til topps i Norgescup, får representere Norge under Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i København i 19. til 21. april.

Parallelt med Norgescup arrangeres NM i resepsjonsfag for lærlinger.

Les mer om Norgescup for kokk- og servitørlærlinger på Norgescup.com

NHOReiseliv.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS