Karstein Kråkvik har arbeidet som kokk i 50 år, de siste 30 på Quality Hotel Panorama. (Foto: Quality Hotel Panorama)

Kokken mot strømmen

Kun 18 prosent av kokker i Norge er over 30 år, men Karstein Kråkvik trosser denne statistikken. Han blir 70 til neste år, og jobber fortsatt som kokk, de siste 30 årene på Quality Hotel Panorama i Trondheim.

Publisert

Ifølge Arbeidsmiljøsenteret slutter de fleste i kokkeyrket etter kun 6,5 år. Trondheimskokken Karstein Kråkvik har derimot vært i yrket i over 50 år – og 30 av dem har han jobbet på Quality Hotel Panorama.

Allerede som 16-åring entret Karstein kokkeyrket, da han tok jobb som byssegutt på sjøen. På havet jobbet han seg oppover i gradene, til han i slutten av 20-åra bestemte seg for å ta et fagbrev i yrket.

– Jeg tok fagbrevet senere enn man pleier, da jeg kunne jobbe på dispensasjon som kokk på sjøen. Etter hvert måtte man ha fagbrev også der, så da bestemte jeg meg for å ta det, forklarer Kråkvik.

Snart 70-årige Karstein Kråkvik har syklet til jobb nesten hver eneste gang. (Foto: Quality Hotel Panorama)

– Jeg blir bare ikke lei

Gjennomsnittsalderen på kokker i Norge er 26 år, men 69-åringen er unntaket fra regelen. Han forklarer det med at han trives så godt på arbeidsplassen sin - han vil rett og slett ikke slutte helt enda.

– Jeg blir bare ikke lei, sier han.

– Jeg synes det er artig å jobbe her. Humor er viktig for meg, og jeg kan tulle en del med kollegene mine, fortsetter han.

Liker å jobbe med tradisjonsmat

I tillegg liker han at dagene på hotellet er varierte. Det er ikke kun pent danderte retter som skal ut fra kjøkkenet, det er også buffeter, frokoster og selskapsmat.

– Jeg jobber mest med produksjon av maten, og lager gjerne mat slik det ble laget «fra gammelt av»; farse, kjøttkaker, supper og sauser. Jeg orker ikke stå å pirke med å dandere à la carte-retter. Det får noen andre ta seg av, sier han med glimt i øyet.

– Jeg har sagt til F&B-ansvarlig på hotellet at jeg skal jobbe til jeg er i hvert fall 70 år, men det kan jo hende jeg tar på meg noen vakter etter dette også, sier Kråkvik. (Foto: Quality Hotel Panorama)

Nesten ikke fravær

Hotelldirektør ved Panorama, Bjørnar Kristiansen, kan fortelle at det ikke kun er de 50 årene i yrket som er spesielt med Kråkvik. I løpet av sine 30 år på Panorama kan han telle antall sykedager han har hatt på én hånd.

– Jeg tror det er fordi jeg har syklet til jobb nesten alle år. Da har jeg fått trent og styrket både ryggen og beina, forklarer Kråkvik.

Tar en ny vurdering når han runder 70

Nå jobber han i en 30 prosent stilling, og vil ta en vurdering på om han skal fortsette når han runder 70 år.

– Jeg får se hvordan helsa er. Jeg har sagt til F&B-ansvarlig på hotellet at jeg skal jobbe til jeg er i hvert fall 70 år, men det kan jo hende jeg tar på meg noen vakter etter dette også, sier han.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS