Det går an å både lage mat og nyte måltidene Senja Matstudios lokaler. (Foto: Morten Holt)

Matstudio i havgapet

Siden 1996 har Eirik Nilssen drevet Impuls Reklamebyrå i Tønsberg – med et sterkt søkelys på mat. Nå har han realisert et matdrømmenes teater i spektakulære omgivelser på Senja.

Publisert
Eirik Nilssen, som i 20 år har drevet Impuls Reklamebyrå i Tønsberg, åpnet i 2015 Senja Matstudio. (Foto: Morten Holt)

Gjennom flere år har han tenkt og planlagt i hodet; han ville bygge noe annerledes i området der han vokste opp.

Senja Matstudio sett fra sjøen. (Foto: Morten Holt)

Senja Matstudio

Nå er Senja Matstudio en realitet.

– Dette skal være kulinarisk møtested for matglade og naturfrelste, sier Nilssen, som har hatt god hjelp av Odd Ivar Solvold mot det endelige resultatet.

Og de positive tilbakemeldingene strømmer på – både fra lokalbefolkning de mange toppkokkene som allerede har besøkt stedet.

Gårdstunet på Senja Matstudio. Fra venstre matstudioet, boligen og overnattingsbygget. (Foto: Morten Holt)

For i juli har Nilsen & co også forsøkt stedet på «yttersia» av Norges nest største øy som restaurant, med utstrakt bruk av lokale råvarer og nesten like viktig – en gedigen utsikt gjennom panoramavinduene ut mot Bergsfjorden.

Bygd på ei multemyr

Eirik Nilssen byr på romslige og gode lokaler – tilrettelagt for selskaper og matkurs og workshops for næringsmiddelaktører. (Foto: Morten Holt)

Matbyrået Impuls har i flere år lekt med tanken om å tilby noe mer enn rene reklamebyrå- og fototjenester til sine kunder. Tanken om å etablere et matstudio har gradvis modnet over år, og noe av inspirasjonen kommer fra nevnte Solvold, som hadde sitt Smak matstudio i Sandefjord.

Om lag 10 millioner kroner er hittil investert i anlegget, og Nilssen regner med at det hele er komplett med hotelldelen i løpet av et par år.

«Maten banket på døra»

Senja Matstudio ligger i idylliske omgivelser, like ved havet, på Finnsæter ved Bergsfjorden. (Foto: Morten Holt)

– Planen om et matstudio har jeg hatt i mange år, og det har vært en lang modningsprosess, der flere skisser er forkastet i arbeidet mot det endelige resultatet, sier han.

Men sent i 2014 ble det bestemt at det skulle gås i gang, og januar 2015 ble tegningene godkjent og etter hvert reguleringsplanen godkjent for det 10 mål store området.

– Det var ingenting her, bare ei myr med noen multer og litt krekling, og en plass der det hendte at reinsdyrene på Senja holdt til, forklarer Nilssen, og forteller smilende: – En dag jeg var inn hørte jeg romstering utenfor hoveddøra på huset. Da var det reinsdyr fra øya som sto på trammen. Det er nesten så jeg kan si at maten banker døra!

Inviterer kundene

Eyvind Hellstrøm besøkte Senja Matstudio i sommer. (Foto: Senja Matstudio)

Stedet på Senja er særdeles egnet til matkurs, selskaper, andre sammenkomster av forskjellig art, og fotografering/filming av mat og matlaging for TV, blader, magasiner og reklamekampanjer.

Kokebøker er allerede produsert her, og flere er i arbeid i det store dagslys-studioet, som vender nord mot fjorden.

Hallvar Ellingsen. (Foto: Senja Matstudio)

– Vi i matbyrået Impuls tett på storhusholdning, og vil også invitere våre kunder hit til kreative samlinger og «workshops» – slik at de kan komme «bort» fra den vanlige hverdagen for å få nye og spennende impulser, sier Nilssen, som er oppvokst på Silsand, på «innersia» av Senja. Derfor vil ha gjerne også vise gjestene «Norges vakreste og villeste øy» med alle de mulighetene øya og havet utenfor gir, som han selv sier.

– Vi legger vekt på totalopplevelsen rundt natur og mat i våre matkurs, og vi vil at våre gjester på kurs skal være med og fange råvarene til minst en av kveldens retter. Og råvarer har vi nok av her oppe på 69 grader nord.

Gjestekokker

Senja Matstudio. (Foto: Morten Holt)

Siden åpningen i august 2915 har flere gjestekokker vært på besøk. Både Odd Ivar Solvold, Gunnar Hvarnes, Halvar Ellingsen Jon Marius Sletten og Eyvind Hellstrøm har hatt gjesteopptredener, og i forbindelse med et arrangement for Eksportutvalget for fisk, gjestet 10 Michelin-kokker fra London stedet tidligere i år.

Nilssen har inngått et samarbeid med vinneren av NM i kokkekunst Halvar Ellingsen (kommer fra Sortland), som også er invitert med som kokk i kokeboken «Mat fra Lofoten og Vesterålen», som lanseres neste høst. Dessuten var Bjørn Myhrer Vestvik fra Kulinarisk Akademi kokk på Senja Matstudio i sommer.

Mye «flykaffe»

Nilssen har selv bygd en bolig på stedet – der han det nærmeste året vil tilbringe mye av tiden, slik at han kan tilrettelegge for Senja Matstudios fremtid.

Jobben som «art director» i Impuls tar han med seg til Senja, der han både vil jobbe for nordnorske kunder, samt sammen med byråkollegaene i Tønsberg.

– Det blir nok mye «flykaffe» mellom Senja og Tønsberg det nærmeste året, men jeg er godt vant til det etter tre års planlegging og etableringsfaser her på Senja, sier Nilssen.

Vil bygge ut

Han har også etablert et bygg med to rom (fire sengeplasser), men nå vil han utvide.

– Det er et stort behov for overnattingsplasser på Senja. Vi har planer om å bygge et lite hotellbygg som forhåpentligvis står ferdig til sommersesongen 2017. Da kan vi tilby flere sengeplasser, forklarer Eirik Nilssen, som legger til at samarbeidet med det prisbelønte reiselivsanlegget Hamn i Senja – tre kilometer unna, fungerer godt inntil matstudioet får enda flere egne senger.

Les hele saken i magasinet Horeca (nummer 6, 2016)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS