Runar Helgeland (fra venstre), Liliana Haaland, Frida Netland Berge, Celine Ekholt, Aron Espeland og Aleksander Løkkeberg Vartdal (fra venstre) er deltakerne i Årets unge kokk 2019. I midten faglig leder Gunnar Hvarnes. (Foto: Tom Haga) 

Åker og hav er temaet for menyen til Årets unge kokk

Jordskokk er hovedråvare i den første tallerkenretten, mens den andre tallerkenen skal være en sjømatfest der laksen spiller hovedrollen sammen med skalldyr i Årets unge kokk 2019.

Publisert
Jordskokk på menyen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Seks kandidater skal konkurrere om tittelen Årets unge kokk i Mathallen den 24. september. Aleksander Løkkeberg Vartdal, Aron Espeland, Celine Ekholt, Frida Netland Berge, Liliana Haaland og Runar Helgeland er de seks finalistene.

Tom Victor Gausdal (til venstre) og Gunnar Hvarnes. (Foto: Morten Holt)

– Tidsriktig oppgave

– Vi synes dette er en veldig fin og tidsriktig oppgave der kandidatene får muligheten til å vise at de behersker å lage smakfulle vegetar- og sjømatretter, sier Tom Victor Gausdal, sølvvinner i Bocuse d’Or og Akademiets styreleder.

Første tallerkenrett er ovo-lacto-vegetarisk og skal bestå av jordskokk fra Gyda gård, vaktelegg fra Ryfylke, rotgrønnsaker fra Stange, Jeløy og Spydeberg og norsk meierismør.

Foto/Illustrasjon: Lerøy

– Vi ønsker å utfordre kandidatene til å lage en vegetarrett som kunne ha blitt servert på en av topprestaurantene i Skandinavia. Jordskokk er en veldig spennende grønnsak som fortjener å løftes mer frem på matbordet igjen. I konkurransen skal kandidatene tilberede den sammen med vaktelegg fra Ryfylke, godt Tinesmør og minst to ulike rotgrønnsaker, sier bronsevinner i Bocuse d’Or og Akademiets faglige leder, Gunnar Hvarnes.

Aurora-laks

Laks på menyen. (Foto: Colourbox.com)

Den andre tallerkenretten skal bestå av aurora-laks, trøffeltang og skalldyr, enten kamskjell, sjøkreps, blåskjell eller hjerteskjell. Kandidatene må bruke minst to skalldyr.

– I Japan bruker de aurora-laksen til sushi og sashimi, men i denne konkurransen så skal den varmebehandles og serveres med rotgrønnsaker og trøffeltang. Sistnevnte er en relativt nyoppdaget delikatesse som vi har brukt som råvare i Årets kokk-konkurransen i 2017. Det blir veldig spennende å se hvordan kandidatene løser denne oppgaven, forteller Hvarnes.

Begge tallerkenretter skal serveres til konkurransens seks smaksdommere.

Konkurransen Årets unge kokk arrangeres for første gang i år. Konkurransen er viktig bidrag til å bygge opp et større miljø av norske kokker som på sikt kan hevde seg i internasjonale konkurranser og dermed bidra til å løfte faget, norske råvarer og matkultur.

Oppgaven

Ovo-lacto-vegetar: Jordskokk med rotgrønnsaker, vaktelegg og Tine-smør.

Det skal lages åtte tallerkener med jordskokk fra Gyda gård og vaktelegg fra Vaktelgården i Ryfylke. Disse skal kombineres med enten pastinakk fra Reier Gård på Søndre Jeløy, purreløk fra Egeland Gård i Spydeberg eller regnbuegulrøtter fra Hegsvold Gård i Vestbygda, Stange. Jordskokken er hovedråvare og kandidatene må bruke minst en av de tre rotgrønnsakene.

Sjømatfest: Aurora-laks med skalldyr og trøffeltang

Det skal lages åtte tallerkener med aurora-laks, som skal kombineres med minst to av følgende skalldyr: kamskjell, sjøkreps, blåskjell og hjerteskjell. Trøffeltang skal også brukes.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Årets unge kokk

Konkurransen Årets unge kokk er en uavhengig konkurranse, og et viktig bidrag til å bygge opp et større miljø av norske kokker.

Målet er at de på sikt kan hevde seg i internasjonale konkurranser og bidra til å løfte faget, norske råvarer og matkultur.

Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge)

Stiftelsen Årets kokk er norske mesterkokkers talentutvikler, og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Bocuse d’Or. 

Stiftelsen har ikke-kommersielle mål, og er dugnads- og sponsorfinansiert. Formålene i stiftelsen er å jobbe for pallplass i verdensfinalen, bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Foreningen Årets kokk Akademiet organiserer de norske Bocuse-kokkene. 14 norske mesterkokker har siden 1987 konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger hovedretningen for stiftelsen.

Powered by Labrador CMS