Seksjonsleder Sølvi Thøgersen på Sykehuset Østfold Kalnes. (Foto: Morten Holt)

Lager mat i eget hus – sparer millioner

Seksjonsleder Sølvi Thøgersen og kokkene på Sykehuset Østfold Kalnes smiler fornøyd. Nå produserer de endelig maten i eget hus, og sparer samtidig 1,5 millioner kroner i året.

Publisert
Kokkene Eline Bjøran (fra venstre) og Tommy Sørensen sammen med seksjonsleder Sølvi Thøgersen på ett av de fire nye kjøkkenene på Sykehuset Østfold Kalnes. (Foto: Morten Holt)

Da det nye sykehuset like nord for Sarpsborg sto ferdig i 2015, ble det vedtatt at det moderne og splitter nye sykehuset ikke skulle ha eget kjøkken, men få ekstern levering fra Sykehuset Vestfold i Tønsberg.

Det ble reagert kraftig fra flere hold da styret i Helse Sør-Øst vedtok at et så nytt og stort sykehus ikke skulle ha eget kjøkken, men i år, tre år etter åpningen, er vedtaket omgjort.

Nå får pasientene og besøkende på Kalnes nylaget og fersk mat.

– Dette har vi arbeidet for helt siden det ble kjent at vi ikke skulle ha eget kjøkken her, sier seksjonsleder Sølvi Thøgersen. (Foto: Morten Holt)

En gladnyhet!

– Dette har vi arbeidet for helt siden det ble kjent at vi ikke skulle ha eget kjøkken her, og 4. april ble det en realitet. Vi er så glade, og både kokker og pasientene er storfornøyd, sier seksjonsleder Sølvi Thøgersen, som er ansvarlig for all kjøkkenvirksomhet på Sykehuset Østfold Kalnes.

– Det er klart at det betyr mye å lage maten selv, ikke bare varme opp maten. Vi er tross alt faglærte kokker, kommenterer Tommy Sørensen.

Sparer mye penger

Seksjonsleder Thøgersen leder 25 kokker på Kalnes. I tillegg til fire satellittkjøkken (ca. 50 kvadratmeter), som serverer mellom 600 og 650 måltider hver eneste dag, har avdelingen også ansvaret for kafeen på sykehuset, som har mellom 800 og 1200 kunder i gjennomsnitt hver eneste dag.

– Det har vist seg at det at vi lager maten i eget hus, fører til store innsparinger. Så langt har vi regnet ut at vi sparer om lag 1,5 millioner kroner i året. Vi har nemlig samme bemanning nå som da vi hadde kok-kjøl, påpeker Thøgersen.

Matomsorg

Sykehuset Østfold Kalnes. (Foto: Morten Holt)

– Det blir en vinn-vinn-situasjon. Kokkene jubler; de får brukt sine evner på en bedre måte, pasientene får bedre mat – og vi sparer penger, sier hun smilende.

Hun legger til at det bare er faglærte kokker på kjøkkenene på sykehuset. To kokker er alltid på plass fra 06.30 til 19.00 hver eneste dag, året gjennom.

– For oss er det viktig å servere pasientene nylaget, fersk mat. På enkelte avdelinger, som for eksempel psykisk helsevern, spises det veldig godt og mye. Alt i alt dreier dette seg om matomsorg på sitt aller beste, mener Thøgersen.

Utstyret

Fredrikstad Storkjøkkensenter, med Brede Hemma i spissen, var leverandør av alt utstyr da Sykehuset Østfold Kalnes ble bygd opp i 2014/2015, og har nå vært med å bygge om det som ble levert for fire år siden – slik at det er tilpasset et produksjonskjøkken, ikke bare et «kok-kjøl-kjøkken».

Les mye mer i magasinet Horeca (nummer 5 2018)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Sykehuset Østfold Kalnes

* Sammen med Sykehuset Østfold Moss, utgjør Sykehuset Østfold Kalnes sykehustilbudet for 300 000 østfoldinger.

* Sykehuset er sentralt plassert i fylket, like nord for Sarpsborg og like ved E6.

* Sykehuset er et akuttsykehus med et av landets største akuttmottak, og har i tillegg funksjoner innenfor de fleste felt med fødeavdeling, medisinske og kirurgiske klinikker og psykiatri.

Kilde: Sykehuset-ostfold.no

Powered by Labrador CMS