Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. (Foto: Per Sollerman)

Forventer snarlige tiltak fra regjeringen

– Vi forventer snarlig flere tiltak av regjeringen for å redde et reiseliv i krise, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding.

Regjeringen kom i dag med de første tiltakene for å avhjelpe situasjonen som har oppstått i reiselivet som følge av koronaviruset. NHO Reiseliv-direktøren er klar på at NHO forventer at regjeringen kommer med enda mer treffsikre tiltak allerede neste uke. NHOs forslag om at arbeidsgivers periode på 15 dager med lønnsplikt ved permittering må dekkes, er nå delvis innfridd med 13 dager.

– Tiltakene som regjeringen kom med i dag, særlig permitteringskostnadene, vil hjelpe noe umiddelbart, men totalt sett blir dette for lite slik denne krisen nå utvikler seg. Det må komme mer i dagene fremover. Vi forventer at regjeringen gjør som den har lovet og kommer raskt med spesifikke tiltak for hele reiselivsnæringen. Ingen klarer ett år uten inntekter, og det er det som er den reelle situasjonen for svært mange nå, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Les også: Stenger hotellene og alpinanleggene på Beitostølen

NHO reiselivs forslag til ytterligere tiltak:

· Arbeidsgivers periode ved sykelønn ved karantene eller koronasmitte må tilsvarende dekkes. Arbeidsgiver må ikke pålegges lønnsutgifter til ansatte som følge av at ansatte må være hjemme fordi skoler og barnehager stenges

· Når Folkehelseinstituttet eller kommunelege stenger arrangementer, skal bedriftens økonomiske tap kompenseres

· Utsettelse/kutt i skatter og avgifter – særlig merverdiavgift

· Kriselån og krisepakker til bedrifter må forberedes

Regjeringen har kommet noen av punktene i møte. Mye har skjedd siden disse ble varslet tirsdag, det haster allerede med flere:

· Redusert arbeidsgiveransvar for lønn ved permittering fra 15 til 2 dager, 13 dager fjernet

· Økt adgang til underskuddsfremføring på allerede innbetalt skatt

· Formuesskatt kan utsettes noe, men må fortsatt betales

· Flypassasjeravgift oppheves

– Det må komme tiltak for hele reiselivsnæringen; hotell, servering, camping, bilutleie, opplevelser, kultur – alle bransjer er hardt rammet. Dette er en ekstraordinær situasjon som står i fare for å gi en konkursbølge utover våren og sommeren. Vi risikerer et stort tap av arbeidsplasser, fortsetter Krohn Devold.

LES OGSÅ: Koronaviruset har allerede skapt store problemer for horecabransjen. Her tar Advokatfirmaet Ræder for seg noen av de mest praktiske arbeidsrettslige problemstillingene som oppstår i kjølvannet av pandemien.

Flere tiltak straks!

NHO-sjefen Ole Erik Almlid er også klar på at regjeringen må legge frem flere tiltak straks, for å berge arbeidsplasser:

– De tiltakene regjeringen lanserer i dag er et første skritt i riktig retning, men vi forventer at regjeringen legger frem enda mer treffsikre tiltak allerede neste uke. Hele reiselivet er i en krise. Nå gjelder det å berge bedrifter og sørge for at folk fortsatt har jobber å gå til. Vi trenger at regjeringen trår til, og innfører tiltak som er målrettet og omfattende for spesielt hardt rammede bransjer som reiselivet, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Les også: Hotell- og reiselivsbransjen i krise

Høy andel permitteringer allerede

Alle deler av reiselivet har nærmest over natten mistet hele eller store deler av kundegrunnlaget. Dette betyr at totalt 175 000 sysselsatte og en omsetning på over 200 milliarder er i ferd med å bli fullstendig stengt. NHO Reiselivs medlemmer melder tilbake om en svært høy andel permitteringer allerede, noen opptil 100 pst.

Skal Norge fortsatt ha et livskraftig reiseliv også etter at koronasituasjonen er avklart og over, må det komme målrettede og treffsikre tiltak også i de neste ukene. NHO Reiseliv har blitt lovet et møte med finansministeren neste uke, og vi er i tett dialog med myndighetene om dette. Allerede torsdag sendte vi en tiltaksliste som vi forventer myndighetene vil levere på. Dagens tiltak hjelper litt på kort sikt, men vi trenger tiltak som vil redde det norske reiselivet på lang sikt. Vi opplever at Sanner har forstått alvoret. Nå forventer vi handling, sier Krohn Devold.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS