To fra Røros fikk matkulturpris

Både Ingulf Galåen på Galåvolden Gård like sør for Røros og administrerende direktør på Røros Hotell, Mikael Forselius, fikk i dag Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Publisert
Ingulf Galåen. (Foto: Morten Holt)

De to kandidatene fra Røros delte årets pris, som hadde undertittelen «Årets lokalmatfyrtårn». Prisen ble delt ut for 23. gang.

Juryens begrunnelse

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«Ingulf Galåen er en fremtidsrettet og nyskapende entusiast, og eier og driver Galåvolden Gård som er den ledende produsent av gårdsmat i Rørostraktene».

«Mikael Forselius er administrerende direktør ved Røros Hotell, og har bidratt til å sette Røros på kartet som en matdestinasjon gjennom fokus på lokalmat og råvarer fra Røros-regionen».

Mikael Forselius sørget for at Rica Nidelven med frokostvinner for over 10 år siden. Så trakk han tilbake til Røros, der han har vært en pådriver for lokal mat og drikke. I dag fikk han Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris - som årets lokalmatfyrtårn - sammen med sambygding Ingulf Galåen. (Foto: Arkiv)

«Begge har vært sentrale i oppbygningen av Rørosmat SA, som i dag er Norges fremste matnettverk med landsdekkende distribusjon, og er verdige vinnere av Ingrids Matkulturpris».

Fødselshjelpere og ildsjeler

Mikael Forselius.

– De to har virkelig vært fødselshjelpere og ildsjeler bak den eventyrlige økningen i det salget av lokal mat og drikke som vi nå ser i Norge, uttalte mat- og landbruksminister Jon Georg Dale, da han delte ut prisen i forbindelse med Matmerks «Fagdag for Norsk Mat».

Lette etter ildsjeler

De to vinnerne fra Røros utmerker seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I år lette matkulturprisens styre etter ildsjeler som er verdig tittelen lokalmatfyrtårn, og deler kunnskap og betydningen av å satse på norsk lokalmat og drikke.

– Dette er en heder og annerkjennelse til alle som bidrar til lokalmatmiljøet i Røros-traktene. Det er enormt mange som tar del i og skal ha sin del av æren for det gode arbeidet som gjøres og er gjort. Vi har bygd opp matmiljøet i Røros-traktene med samarbeid og ved å unne hverandre å lykkes. Det skal vi fortsette med, forteller de to glade vinnerne i en pressemelding.

Juryen

Fagjuryen for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris har i år bestått av Andreas Viestad, Einar Risvik, Liv Gregersen Kongsten, Kay Nilsen, Laila Grastvedt og Nina Sundqvist.

Les enda mer om prisen i lokalavisen på Røros, Retten.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den verdige vinneren vurderes etter formidling og kunnskapsdeling av norsk lokalmat og drikke.

I 2016 deles prisen ut for 23. gang, og vinneren hedres med diplom og et stipend på 30 000 kroner.

Prisutdelingen finner sted på Matmerks årlige arrangement «Fagdag for norsk mat».

Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 1994-2016

2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.

2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk fra Søre Osen

2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011:Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

Powered by Labrador CMS