Statsminister Erna Solberg (H) åpnet NHO Reiselivs årskonferanse 2019 på Clarion Hotel The Hub i Oslo sentrum. (Foto: NHO Reiseliv)
Statsminister Erna Solberg (H) åpnet NHO Reiselivs årskonferanse 2019 på Clarion Hotel The Hub i Oslo sentrum. (Foto: NHO Reiseliv)

Solberg om moms-forslag: – Ser ikke for meg en stor revolusjon

Statsminister Erna Solberg med beroligende melding til reiselivet da NHO Reiselivs årskonferanse ble åpnet.

Publisert

En ekspertgruppe nedsatt av Finansdepartementet anbefalte i forrige uke å innføre én felles momssats på 23 eller 25 prosent i løpet av tre år. Utvalgets oppdrag har vært å vurdere hvordan merverdiavgiften kan utformes «enklere og med færre satser enn i dag».

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold gikk ut med en sterk advarsel mot å fjerne lav- og nullmomssatsene. Finansminister Siv Jensen var også raskt ute med å si at forslaget neppe vil bli tatt til følge. Da statsminister Erna Solberg åpnet NHO Reiselivs årskonferanse på Clarion Hotel The Hub i Oslo tirsdag, tok hun opp reiselivets reaksjoner på forslaget om å etablere én felles momssats.

– Støtte opp om lav- og nullsatser

– Regjeringen har ikke tatt stilling til noen av forslagene, og vil lytte til innspill. Jeg ønsker likevel å understreke at denne regjeringen er opptatt av å holde skatter og avgifter nede for folk flest, og er opptatt av å støtte opp om de hensyn som ligger bak både lav- og nullsatser i dag. Jeg ser derfor ikke for meg en stor revolusjon på dette området, slik utvalget foreslår, men vi må se på noen grenseganger, sa Solberg foran et hundretalls deltakere på NHO Reiselivs årskonferanse.

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold er glad for signalene fra statsministeren. Hun minner samtidig om at reiselivet er sårbart for økte skatter og avgifter.

– Mange i reiselivsnæringen vil si at det allerede har vært en revolusjon med 50 prosent momsøkning på to år. Enhver ny momsøkning vil være svært ødeleggende for reiselivsnæringen. At statsministeren går langt i å tilbakevise det kontroversielle forslaget fra utvalget, er derfor beroligende, sier Krohn Devold.

– Stor betydning for norsk økonomi

I talen på NHO Reiselivs årskonferanse trakk statsministeren frem reiselivets bidrag til verdiskaping og sysselsetting over hele landet.

– Dere bidrar til verdiskaping og til å skape lokale arbeidsplasser, i en norsk økonomi som for tiden går godt. Veksten tar seg opp og ledigheten faller. Næringen er en sysselsettingsmotor, spesielt blant unge og innvandrere. Og særlig i distriktene. Dette har stor betydning for norsk økonomi og samfunnsliv. Reiselivet skaper både arbeidsplasser og verdier som bidrar til vår felles velferd. Og vi ser at samlet turistkonsum utgjorde 177 milliarder kroner i 2017. Det er betydelige summer, sa Erna Solberg på årskonferansen.

NHO Reiseliv

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS