Istanbul er en vibrerende smeltedigel av historiske og moderne attraksjoner og severdigheter.
Istanbul er en vibrerende smeltedigel av historiske og moderne attraksjoner og severdigheter.

Norwegian har åpnet rute til Europas største by

Litt over 203 000 nordmenn valgte ferie i Tyrkia i fjor. Da snakker vi fortrinnsvis sol, sommer og strandliv i Alanya. Nå har Norwegian åpnet for spennende og annerledes storbyferie i Tyrkia, med sin nye rute til fargerike Istanbul, 3,5 time fra Oslo.

Bjørn B Jacobsen kommenterer besøksindustrien

Bjørn B Jacobsen (69), som har skrevet denne saken, er én av Norges mest erfarne reiselivsstrateger, produsent av events og begivenheter, og tidligere journalist.

Han kommenterer utviklingen i reiselivet og besøksindustrien for Horecanytt.no, både her hjemme og internasjonalt.

1,4 millioner nordmenn reiste på 7,6 millioner utenlandsreiser i fjor. De fleste av oss eksperimenterer som kjent ikke unødig når vi snakker ferie. Da safer vi gjerne. Jeg har eksempelvis aldri vært i Tyrkia, følgelig heller ikke i Istanbul. 

Hadde jeg muligens et knippe fordommer å sjekke ut? Noe a la d jeg tenke første gang jeg besøkte Kina og Beijing. Kunne dette virkelig være noe å skrive hjem om? Noe å anbefale folk flest?

Fascinerende kontraster

Av Istanbuls over 50 000 restauranter og kafeer, er det mange perler. Som denne blomstrende restauranthagen, som var et tidligere fengsel.
Av Istanbuls over 50 000 restauranter og kafeer, er det mange perler. Som denne blomstrende restauranthagen, som var et tidligere fengsel.

Joda, Istanbul overrasket positivt. Ikke minst med usedvanlig fasinerende kontraster. Det gamle og historiske, husk byen het Konstantinopel før i verden. Dette mot det gnistrende moderne. Verdens mest avanserte cruisehavn, og en flyplass kåret til «Airport of the year» fire av de fem årene den har vært i drift siden 2018. Da har du slått an tonen som en storby å regne med.

Du får den første aha-indikasjon når du lander og taxer inn til gedigne Istanbul Airport. Du har landet i en by som vil vise verden at den ikke bare henger med, men helst vil ligge i tetsjiktet.

«Airport Of The Year»

Moskeer ser du overalt i Istanbul, i alle størrelser og varianter, som her ved Bosporos-stredet.
Moskeer ser du overalt i Istanbul, i alle størrelser og varianter, som her ved Bosporos-stredet.

Har du en flyplass som handterer 85 millioner reisende, en kapasitet på 200 millioner passasjerer årlig, 6 rullebaner, 120 ulike flyselskaper, 20 nye flyselskaper bare i fjor, P-kapasitet for 70 000 biler, egen moské med plass til 6000, en flyplass som har fått den største pokalen blant alle verdens flyplasser, ikke bare én gang men fire av de fem årene flyplassen har eksistert, ja, da kan flyplassjefen lene seg tilfreds tilbake i skinnstolen med et realt glass Raki, den tyrkiske nasjonaldrikken, ikke ulik grekernes Ouzo, og skåle med den norske arkitekten Gudmund Stokke, som har tegnet det gedigne terminalbygget.

Sikkerheten er høy, både ved ankomst og avgang, og de 3500 menneskene som jobber med sikkerhet på flyplassen, godt assistert av 9000 CCTV-kamera, presenterte seg effektive og positive, som ikke alltid er tilfellet ved verdens flyplasser.

198 milliarder kroner

Basilica Cistern er et kolossal underjordisk sisternesystem for lagring av vann før i tiden. En av mange spektakulære historiske attraksjoner. Ikke overraskende har dette også vært location for en James Bond-film.
Basilica Cistern er et kolossal underjordisk sisternesystem for lagring av vann før i tiden. En av mange spektakulære historiske attraksjoner. Ikke overraskende har dette også vært location for en James Bond-film.

Istanbul er svært, ja i så mange dimensjoner. Ikke bare som Europas største by befolkningsmessig sett, men til og med verdens mest besøkte by i fjor, med London og Dubai på andre og tredje plass. 

I år sikter Istanbul mot 19 millioner besøkende, til en verdi av 18 milliarder dollar (198 milliarder kroner), mens Tyrkias mål er 63 millioner turister og en verdiskapning på nivå 86 milliarder dollar.

30 millioner gjestedøgn

Blant de nesten 3000 hotellene io Istanbul, finner du alle de internasjonale kjedene, og her får du rom i alle prisklasser. Vil du bo her, på Mandarin-hotellet, i vannkanten ved Bosporos, kan du booke en suite til 191 000 kroner i døgnet. Men, du får sen utsjekk da!
Blant de nesten 3000 hotellene io Istanbul, finner du alle de internasjonale kjedene, og her får du rom i alle prisklasser. Vil du bo her, på Mandarin-hotellet, i vannkanten ved Bosporos, kan du booke en suite til 191 000 kroner i døgnet. Men, du får sen utsjekk da!

At Istanbul vokser turistisk, som en stadig mer attraktiv destinasjon å besøke, er det ikke tvil om. Fra 2014 med 11,8 millioner turistankomster, gjestet 17,3 millioner turister Istanbul i fjor. Ser vi på antall gjestedøgn i Europa, hadde Istanbul nesten 30 millioner gjestedøgn i 2022, Roma 20,3 millioner, Barcelona 19,7, Amsterdam 18,2, Madrid 17,6, mens Stockholm hadde 14,3, og Oslo hadde 6,3 millioner gjestedøgn i fjor. London topper med 59,1 millioner, fulgt av Paris med 50,1, med Istanbul på tredje plass.

Tre hele dager i en by nesten dobbelt så folkerik som London, blir naturlig nok en smule speed dating-preget. Du rekker ikke over alt. På den annen side, en god date er som kjent aldri å forakte, så hva er det å rapportere når fordommene har brynt seg på faktiske tyrkiske opplevelser, allehånde kategorier?

Høy service, rent og pent

Istanbul byr på et hav av muligheter for helt spesielle restaurantopplevelser, billedlig talt, som denne restauranten som ligger på den asiatiske siden av Bosporos-stredet. Restauranten har egen båt som henter og bringer fra den europeiske siden av byen. Du legger til kai, og da er du bokstavelig talt i restauranten. En idyll, som også maten var.
Istanbul byr på et hav av muligheter for helt spesielle restaurantopplevelser, billedlig talt, som denne restauranten som ligger på den asiatiske siden av Bosporos-stredet. Restauranten har egen båt som henter og bringer fra den europeiske siden av byen. Du legger til kai, og da er du bokstavelig talt i restauranten. En idyll, som også maten var.

Istanbul er utvilsomt verd et besøk. Det er den absolutte kortversjonen. Spennende beliggende i skjæringspunktet mellom øst og vest. En storby med én fot i hver verdensdel. Delt av det kjente Bosporos-stredet. Asia på den ene siden av byen, Europa på den andre. En fasinerende virkelighet. Ingen annen by i verden kan by på denne geografiske festligheten.

Hva er vi nordmenn opptatt av om ikke god service, rent og pent, når vi er på utflukt. Her overrasker Istanbul big time, for å si det på Instagram-norsk. Gjennomgående trivelig og god service, ja over hele fjøla. Mennesker overalt med koster og støvbrett. Her har mange byer mye å lære, også her hjemme. Et godt visuelt første inntrykk handler om å kommunisere en attraktiv by. Hører dere ordførere, kommunaldirektører og turistsjefer.

Istanbul er en fest

Nei, da, det er ikke en blomsterdekorasjon, men en forfriskende iskrem-dessert. Mat skal ikke bare smake i Istanbul, men også være attraktiv visuelt.
Nei, da, det er ikke en blomsterdekorasjon, men en forfriskende iskrem-dessert. Mat skal ikke bare smake i Istanbul, men også være attraktiv visuelt.

Unik på så mange vis. Byens storhet, både bokstavelig historisk og befolkningsmessig med sine rundt 20 millioner istanbullittere. En skattekiste av ikke minst historiske opplevelser, tilrettelagt på glimrende vis for publikum. Massevis av tilgjengelige guider ved de kjente attraksjonene, proppfulle av lokalhistorie og anekdoter.

Dette kombinert med enhver storbys stolte dna; Michelin-restauranter, high end shopping, kultur og moderne museer; der har du Istanbul. Byen har snart 3.000 hoteller med 243.000 senger. Her kan du velge mellom det mest luksuriøse, som én natt i «Oriental Bosphorus Suite» på Mandarin Hotel nede ved vannkanten på Bosporos-stredet, for den nette sum av 191.000 kroner natta. Men, du får sen utsjekk da! For oss som ikke har flyttet til Sveits, har Istanbul hoteller alle kategorier. De store internasjonale kjedene er selvsagt på plass; Hilton, Marriott, Ritz-Carlton, RadissonBlu, for å nevne noen, til priser vi er familiære med i Norge.

Kun 3,5 timers flytid

Eline Hyggen Skari (t.h), og Margrethe Knudsen (t.v) fra Norwegians kommunikasjonsavdeling, sammen med Tone Greni fra Republik Communication, og vår lokale guide under Istanbul-oppholdet.
Eline Hyggen Skari (t.h), og Margrethe Knudsen (t.v) fra Norwegians kommunikasjonsavdeling, sammen med Tone Greni fra Republik Communication, og vår lokale guide under Istanbul-oppholdet.

Det er til å begripe når jeg spør Eline Hyggen Skari, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, om den nye flyruten, og hun svarer:

– Det er tydelig at Istanbul er et spennende reisemål. En by mange ønsker å besøke. Vår nye rute er godt mottatt, og vi ser at de fleste som ønsker å reise på storbyferie til Istanbul så langt, velger seg tiden nå på forsommeren, og litt sensommer frem mot høsten.

 Til å være i kjøkkendøra til Asia, er det overraskende kort flytid til Istanbul. Som å fly til Barcelona. Knapt 3,5 time. Det gjør Istanbul til et aktuelt og spennende «city break»-produkt, for en langhelg fra onsdag til søndag, søndag til onsdag, eller en hel uke. Med en smule planlegging av hva du ønsker å se og gjøre, er en langweekend greit, men en uke har aldri skadet noen, og som sagt; dette er Europas største by, proppet med ting å se og gjøre.

Istanbul har noe for enhver smak. Bokstavelig talt. Hoteller, restauranter og butikker. Fra Louis Vuitton til mannen med solbrunt og iherdig levd ansikt, sittende på fortauet med sitt grenseløst utvalg av skruer i løsvekt.

Jens på båttur

Hva så med mine fordommer; helhetsinntrykket, maten, opplevelsene, i det hele tatt? Joda. De ble lettere maltraktert, og da snakker jeg Istanbul som destinasjon for turisme, ikke politikk og samfunnsstruktur, selv om det alltid er greit å ha en smule kunnskap om land og destinasjoner vi besøker.

Apropos; det er ikke lenge siden vi så bilder av Natosjef Jens Stoltenberg og president Recep Tayyip Erdogan, på båttur på Bosporos-stredet, sammen med sine koner. Javisst. Jens så ut til å trives på langweekend i Istanbul, selv om han åpenbart hadde litt andre prioriteringer enn oss i ut-på-tur-ligaen. Og; vi skal ikke kimse av, når vi først er innom Jens, at Tyrkia er Natos nest største militærmakt, etter USA.

Fantastiske Hagia Sofia

Istanbul byr på sjeldne historiske opplevelser. Som den berømte Hagia Sofia-moskeen, tatt inn på UNESCOs verdensarvliste i 1985, og besøkes av 3,5 millioner mennesker årlig. Hagia Sofia ble bygget først gang 537 etter Kristus, har brent ned og blitt bygget opp igjen tre ganger. Det var mektig å oppleve, også for oss som ikke har noe forhold til moskeer. Hagia Sofia har fått sitt eget «high tech»-museum like ved moskeen, som gav en fin audiovisuell historiefortelling om moskeens dramatiske fortid.

Det er sus over Konstantinopel

Istanbul renner nesten over av historie og tilrettelagte attraksjoner, samtlige med en usedvanlig rik historie. Konstantinopel er et navn de fleste av oss født før TikTok overtok verdensherredømmet, har hørt om.

Byen var hovedstad i tre store riker: Det romerske, det bysantinske og det Osmanske riket. I dag heter Konstantinopel, ja nettopp, Istanbul.

57 000 restauranter

Ingen befolkning i hele verden spiser mere brød enn tyrkerne, som gafler inn seg tre ganger sin egen kroppsvekt årlig, med brød. Men, det skal sies. De lager mye godt brød. Her går det ikke på kneip eller spiralloff. De gjør som disse gutta. Hiver en flat deig i veggen på ovnen der flammene står ut, og vipps så har du deilig nystekt brød.
Ingen befolkning i hele verden spiser mere brød enn tyrkerne, som gafler inn seg tre ganger sin egen kroppsvekt årlig, med brød. Men, det skal sies. De lager mye godt brød. Her går det ikke på kneip eller spiralloff. De gjør som disse gutta. Hiver en flat deig i veggen på ovnen der flammene står ut, og vipps så har du deilig nystekt brød.

London er kjent for sine mange restauranter, i underkant av 15 000. Det sier det litt når Istanbul inviterer på i underkant av 57 000 restauranter og kafeer. I alle kategorier må vite. Fra to Michelin-stjerner til Burger King, Starbucks og all verdens uteserveringer.

Er ikke mange storbyer, om noen, som gir deg valget mellom 360 «roof top»-restauranter, men det gjør Istanbul. Jeg satt på taket på én av disse, på hotellet jeg bodde, og spiste fluffy eggerøre med aldeles nybakt brød. Tyrkerne både elsker og er rå på brødbakst, ja de har til og med Guiness-rekord i brødspising som befolkning. Glem kneip og spiralloff. Her får du velsmakende lokale tyrkiske varianter. Mange av roof top-restaurantene er lokalisert på hotellene, som betyr at du kan innta frokosten i friske uteomgivelser, med storslått utsikt over Bosporos-stredet.

Båttur på Bosporos

Båttur på Bosporos-stredet er en påkrevd aktivitet når du er i Istanbul. Restauranter, hotell og villaer ligger langs vannkanten, og tre broer knyter sammen den asiatiske siden av byen, med den europeiske.
Båttur på Bosporos-stredet er en påkrevd aktivitet når du er i Istanbul. Restauranter, hotell og villaer ligger langs vannkanten, og tre broer knyter sammen den asiatiske siden av byen, med den europeiske.

Båttur på Bosporos, gjerne mot kveldstid, kommer du ikke unna i Istanbul. Det kryr av turbåter, store og små, som loffer rundt langs på begge sider av det tre mil lange stredet. Her ligger restauranter, hoteller, villaer, moskeer og historiske bygninger tett i tett langs sjøkanten. Den asiatiske delen av Istanbul på den ene siden av stredet, og den europeiske på den andre.

En fin opplevelse å tøffe rundt mens sola diskret takker for seg, og mørket siger inn. Når båten jeg var på la til kai, kunne jeg skreve rett inn på «Lacivert Restaurant», en såkalt «fine dining»-restaurant, helt nede i vannkanten på den asiatiske siden av Istanbul. En og en halv times båttur i den friske sjøluften, hadde virkelig yppet matlysten.

Spennende smaker

Mye fargerik mat i Istanbul. Dette er en forrett i hagen på Four Seasons Hotel. Topp og bunn er potetbasert.
Mye fargerik mat i Istanbul. Dette er en forrett i hagen på Four Seasons Hotel. Topp og bunn er potetbasert.

Servitørene stod klare som gardister. Det var duket for en symfoni av småretter, med base i den kulinariske tradisjonen fra den rike historien til Bosporos. Dette sagnomsuste stredet, spiskammer for de mange restaurantene langs vannkanten, som bare kan høste av de fine råvarene.

Joda. Selvfølgelig får du kebab i kebabens vugge, men Istanbul trakterer deg med all verdens menyer. Mye smakfull fisk og skalldyr, kreativt og spennende anrettet.

Hver onsdag og søndag er det avganger med Norwegian fra Gardermoen. Europas største by er herved anbefalt. Ta med gode sko, matlyst og humør, så ordner istanbullitterne resten.

Iyi yolculuklar!

(God Tur!)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS