– Det er gledelig at flertallet av bedriftene mener grønn omstilling lar seg kombinere med økt lønnsomhet, og at gjestene i større grad er opptatt av at miljøet ivaretas, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Reiselivet tror på økt lønnsomhet med grønnere drift

Mer enn 7 av 10 reiselivsbedrifter mener grønne tiltak kan gi økt lønnsomhet. Hotellkjeder som Scandic Hotels og Thon Hotels regner med å spare flere millioner av kroner på å kaste mindre mat de neste årene.

Publisert

72 prosent av NHO Reiselivs medlemsbedrifter tror de i en eller annen grad kan øke lønnsomheten ved å omstille til grønnere drift. Det viser en undersøkelse som er gjennomført blant 250 av NHO Reiselivs nær 3000 medlemsbedrifter.

Bærekraft er tema for NHO Reiselivs årskonferanse «Made in Norway - på jobb for et grønt reiseliv», som arrangeres på Lillehammer mandag og tirsdag. Med mer enn 450 deltakere er NHO Reiselivs årskonferanse en av reiselivsnæringens største møteplasser.

– Styrker merkevaren

I NHO Reiselivs undersøkelse svarer også 7 av 10 bedrifter at de opplever at gjestene etterspør grønne produkter. Samtidig svarer 63 prosent av bedriftene at de det siste året har gjennomført tiltak for å bruke ressursene mer effektivt og i større grad beskytte miljø og klima.

– Reiselivet har gjennom produktivitetsforbedringer og digitalisering også sikret viktige miljøforbedringer i bransjen. Det er gledelig at flertallet av bedriftene mener grønn omstilling lar seg kombinere med økt lønnsomhet, og at gjestene i større grad er opptatt av at miljøet ivaretas. Det viser at et moderne, digitalt reiseliv med gode miljøløsninger lar seg forene, noe som bidrar til å styrke den norske reiselivsmerkevaren, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold i en pressemelding.

– Vil spare åtte millioner kroner innen 2020

Scandic Hotels, som driver 80 hoteller bare i Norge, har siden 2011 veid alt matsvinn fra frokostserveringen. Hotellkjeden var en av de første deltakerne i prosjektet «Kutt Matsvinn 2020», som har som mål å få store og små hoteller, restauranter, kantiner og servicehandel til å kutte matsvinnet med 20 prosent innen 2020. «Kutt Matsvinn 2020» ledes av Matvett, som er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn i mat- og serveringsbransjen.

– Vi så i «Kutt Matsvinn 2020» at dersom vi kutter matsvinnet med 20 prosent, så vil vi ikke bare redusere CO2-utslippet med 400 tonn, men også spare cirka åtte millioner kroner, sier Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Hotels Norge.

Hans råd er klinkende klart:

– Hvis du måler og veier det du kaster, så vil du se at du kommer til å spare både matsvinn og penger med en gang. Og vi erfarer helt klart at gjestene ønsker å bidra. Når vi oppfordrer gjestene våre til å heller forsyne seg flere ganger, men gjerne spise så mye de vil, så blir det positivt mottatt. Med mindre svinn kan vi også prioritere råvarer av høyere kvalitet. Bedriften sparer penger, og gjestene blir mer fornøyd med et bedre tilbud og får god samvittighet ved å spise hos en aktør som tar matsvinn på alvor, sier Malting.

Tørker matavfall

Thon Hotels deltar også i prosjektet «Kutt Matsvinn 2020».

– Vi er allerede i gang med «Kutt Matsvinn 2020», og har iverksatt ulike tiltak på våre hoteller i Norge for å redusere matsvinn. I tillegg til å veie alt vi kaster, så tester Thon Hotels ut avfallskomprimatorer som tørker matavfall, forenkler avfallshåndteringen og sluttproduktet kan brukes til for eksempel biogass. Vi oppfordrer våre kjøkkensjefer til å være kreative med tanke på gjenbruk av mat, og vi antar at vi kan spare rundt åtte millioner kroner i kostnader i løpet av tre år ved å redusere matavfallet vårt med 20 prosent, sier konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen.

Energiavdelingen i Olav Thon Gruppen jobber med mange grønne tiltak for Thon Hotels.

– Thon Hotels har inngått en avtale om opprinnelsesgarantier. Det vil i praksis si at strømmen produseres ved hjelp av miljøvennlig vannkraft. I tillegg bruker vi fjernvarme som oppvarmingskilde på mange av våre hoteller. Vi deltar også i et forskningsprosjekt hvor målet er å redusere varmtvannsforbruket på hoteller. Vi har også et energioppfølgningssystem for å overvåke og analysere energiforbruket på hotellene våre slik at vi kontinuerlig kan bli bedre på energibesparelser, og vi erstatter konvensjonell belysning med LED-belysning som er mer miljøvennlig, sier Thorvaldsen.

(Pressemelding)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS