Liliana Haaland (til venstre) skal representere Norge i S. Pellegrino Young Chef. Her er hun i aksjon i Årets unge kokk 2019. Til høyre coach Bjørn Hettervik. (Foto: Morten Holt)

Fra Årets unge kokk til S. Pellegrino Young Chef

Vår Bocuse d’Or-deltaker Christian A Pettersen har tidligere vært i finalen av S. Pellegrino Young Chef. Liliana Haaland og Oliver Serve skal representere Norge i den regionale finalen for Storbritannia og Nord-Europa 12. november. Går de videre, skal de kjempe om tittelen i Milano neste år.

Publisert
Liliana Haaland i aksjon i Årets unge kokk. (Foto: Morten Holt)

Haaland var for øvrig en av de fem deltakerne i den første utgaven av Årets unge kokk, som ble arrangert i Mathallen 22. september. Der endte hun uplassert – etter å ha servert en helt utradisjonell meny.

Aleksander Løkkeberg Vartdal vant Årets unge kokk 2019.

Les også: Vant den første utgaven av Årets unge kokk

Annerledes-kokk fra Karmøy

Norges håp i finalen er Liliana Haaland (23) og Oliver Serve (28).

Haaland er fra Karmøy, og arbeider som frilanskokk. Hun har tidligere arbeidet på Michelin-restauranten Renaa i Stavanger, og er Norges første kvinnelige kokk som har kvalifisert seg til S. Pellegrino Young Chef.

Liliana Haaland. (Foto: Solera/Årets unge kokk)

Hun kommer fra en familie med lange mattradisjoner. God kunnskap om råvarer og videreføring av matkunnskap, er viktige ingredienser i hennes matfilosofi.

– Jeg fokuserer på det rene og enkle, og bruker ville vekster og litt utradisjonelle råvarer i rettene jeg lager. I S.Pellegrino Young Chef skal jeg presentere reinsdyrstunge med norsk tradisjonelt garnityr, sier Haaland.

Tyske Oliver Serve representerer også Norge. (Foto: Solera)

Fra Grand Hotel

Oliver Serve er fra Köln i Tyskland, men bosatt i Oslo, og arbeider som soussjef ved bankettavdelingen på Grand Hotel. Han fokuserer på naturlige og rene smaker – du skal smake hva du spiser.

– Deltakelsen i S.Pellegrino Young Chef betyr veldig mye for meg, da det er en av de største og viktigste konkurransene i verden for unge kokker. Retten jeg skal presentere er en tartar av dåhjort med ulike skogssmaker, sier han.

Kjøkkensjef og eier av Michelin-restauranten Galt i Oslo, Bjørn Svensson, skal delta i juryen, som for øvrig består av flere andre fremstående kokker fra rundt om i verden.

Juryen velger hvem som går videre som finalist til selve finalen i Milano i juni 2020.

12 finalister

I løpet av S.Pellegrino Young Chef-konkurransen, som sist gang tiltrakk seg over 3000 søkere, vil mer enn 70 toppkokker fra hele verden være involvert som jurymedlemmer i de lokale konkurransene. 12 unge kokker fra 12 forskjellige geografiske regioner skal velges ut som finalister.

Norske deltakere

Vinneren av S.Pellegrino Young Chef får muligheten til å få global eksponering, og et betydelig faglig løft, samt muligheten til å ta del i flere av S.Pellegrinos årlige arrangementer rundt om i verden.

Odd Ivar Haglund fra Brasserie Fengselet og Tomasz Rochon fra Grefsenkollen representerte Norge i Stockholm under forrige Young Chef-regionfinale, men de kom seg ikke videre til selve finalen i Milano.

Tidligere vinnere inkluderer Yasuhiro Fujio, Japan, i 2018, Mitch Lienhard, USA, i 2016, og Irland-baserte Mark Moriarty, i 2015. Bocuse d’Or-deltaker Christian A. Pettersen endte som nummer to, med svært liten margin, bak Moriarty.

Pettersen ble etter det Norges Bocuse d’Or-deltaker i 2018 og 2019, og som vinner av Årets kokk 2019 i Mathallen i september i år, blir han også Norges deltaker de to neste årene.

Les også: Christian A. Pettersen vant Årets kokk 2019

Fire faser

S.Pellegrino Young Chef er en global konkurranse som foregår i fire faser:

FASE I – Søknad (4. februar – 30.april 2019)

FASE 2- Global Shortlist (1. juni 2019)

ALMA (verdens ledende internasjonale utdanningssenter for italiensk mat) velger maksimalt 10-15 semifinalister for hver av de 12 nøkkelregionene.

FASE 3 - Lokale konkurranser (semifinaler) (21. juni – 31. desember 2019)

Ved utgangen av desember 2019 vil 12 semifinalister fra 12 ulike regioner i hele verden bli annonsert som offisielle finalister og vil deretter gå videre til selve finalen i Milano, Italia.

FASE 4 - S.Pellegrino Young Chef finalen (juni 2020)

I juni 2020 vil de 12 unge kokkefinalistene samles i Milano for «Grand Finale», arrangert av S.Pellegrino.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS