Sunt på grillen er en av fem kokebøker som kan bli årets beste kokebok i 2019. (Foto: Morten Holt)

Nominert som årets beste norske kokebok

Juryen har plukket ut fem finalister som kan bli årets beste kokebok. Vinneren kåres 28. november hos Norli Universitetsgata i Oslo. 

Publisert

Under dinner du de fem finalistene i kåringen av «Beste norske kokebok 2019», med juryens begrunnelse:

Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker

Anne Kat Hærland, Björn Svensson og Martin Fjeld, Cappelen Damm

Joda, «dette er kokeboken som gjør deg sulten.» Men den får deg også til å humre og le høyt! Møtet mellom en skrivefør komiker, en Michelin-kokk og en høyt respektert baker genererer ikke bare mat av høy klasse, men også verdifulle tips. Som at du i et knipetak kan bruke en uthulet paprika som kaffekopp. Fint illustrert av Sune Eriksen.

God mat hele uka

Lise Finckenhagen, Font Forlag

Her gjør Lise Finckenhagen det hun er aller best til, nemlig å inspirere oss til å lage sunn, god og fargerik mat også på hverdager. Hjemmelagde fiskeboller, tandoorikylling med currysaus og flesk og duppe ser alle like enkle og fristende ut, takket være Lises pedagogiske penn og fotograf Sara Johannessen Meeks nærmest spiselige bilder.

Sunt på grillen

Jan Ivar Nykvist, Cappelen Damm

Jan Ivar Nykvist kan sin grill, og selv om han ikke utelater verken biff eller koteletter, den sunne grillmaten har hovedrollen i årets bok. Det er på tide at Ola og Kari skjønner at også honningbakte gulrøtter, hvit asparges, rosenkål og purreløk trives over glødende kull. Gode, fargesterke bilder av Mats Dreyer.

Sjokoladeboka

Sverre Sætre, Press Forlag

Med denne boka har Sverre Sætre (og fotograf Tommy Andresen) skapt noe som trolig blir stående som et standardverk innen sin sjanger. Sjokoladeboka er visuelt svært vellykket, det er høyt nivå på det faglige innholdet og selv «folk flest» kan lykkes med å lage det Sverre byr på av drikke, bakverk, desserter, konfekt, salte retter og så videre.

Fattig student

Karen Elene Thorsen, Pilar Forlag

Blogg og Instagram er ungdommens kanaler for informasjon, kunnskap og underholdning. Da er det imponerende å se hvordan Karen Elene Thorsen har løftet tipsene og oppskriftene fra sin digitale verden over i god, gammeldags bokform. Hvordan lage mat for maks 250 kroner i løpet av en uke? Målgruppen som i sin hverdag må ta slike økonomiske hensyn har et godt verktøy i denne utgivelsen.

Juryen

Årets kokebokjury består av:

• Per A. Borglund, ansvarlig redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling

• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif

• Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel

• Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene

• Marius Renberg, bokdesigner

• Terje Ommundsen, kokk og forfatter fjorårets finalistkokebok Thai-obsessed

Kåringen er et samarbeid mellom Aperitif og Norli, og arrangeres i 2019 for 12. gang.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS