Francesco Marzola (til høyre), som til daglig arbeider på Park Hotel Vossevangen, har vunnet Nordisk Vinkelnermesterskap 2018. (Foto: Kristian Jøraandstad/Norsk Vinkelnerforening)

Norge har den beste vinkelneren i Norden

Francesco Marzola er den beste vinkelneren i Norden. I helgen vant han Nordisk Vinkelnermesterskap 2018.

Publisert
Francesco Marzola kunne juble for seier i Nordisk Vinkelnermesterskap 2018. (Foto: Kristian Jøraandstad)

Marzola arbeider til daglig som vinkelner på Park Hotel Vossevangen, som nylig ble hedret for å ha Norges beste vinkjeller i 2018.

Han har studert på Norsk Sommelier Utdannelse, og er nå i ferd med arbeide seg frem mot tittelen som «Advanced Sommelier» i USA.

Også Dahl Jansen i semifinalen

Ellen Franzén fra Sverige (Resturang Gastrologik i Stockholm) kom på sølvplass, mens Rasmus Lunkov Marquart fra Danmark (Restaurant Trio) kom på tredjeplass.

Foruten de tre nevnte, kom også Henrik Dahl Jahnsen fra Norge, Taneli Lethonen fra Finland og Emma Ziemann fra Sverige til semifinalen i konkurransen (Nordic Champion 2018, Perrin & Moestue Sommelier Championship 2018).

På Edderkoppen Scene i Oslo

President i Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi. (Foto: Lars M. Holand, arkiv)

Arrangementet foregikk på Edderkoppen Scene i Oslo. Totalt var det ni deltakere fra de nordiske landene måtte kjempe seg gjennom en hard teoriprøve på 50 spørsmål, som de hadde 45 minutter på å fullføre, i tillegg til en 25 minutters skriftlig blindsmaking av tre viner og to ulike surøl.

Vinene de måtte gjenkjenne var Santo Santorini Assyrtiko Reserve 2016, Zorah Karazì 2016 og Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2017. Ølene var Brouwerij Fonteinen Oude Geuze og Lindheim Ølkompani, Farmer’s Reserve Raspberry Brett Saison. Det var også en praktisk del der deltakerne måtte smake på og gjenkjenne tre oster som de så skulle finne vinmatch til fra «den nye verden».

Velfortjent seier, mener presidenten

I finalen måtte deltakerne utføre fem ulike oppgaver på scenen. Første oppgave var å smake, gjenkjenne og beskrive seks ulike musserende viner. Neste oppgave var å åpne og servere en magnum champagne til fire gjester.

De måtte så rette feil i en vinliste før de skulle finne rett vin til Bocuse d’Argent-kokken Christopher Davidsens prisvinnende rett «surf’n’turf».

Sammen på scenen fikk deltakerne en quiz der de skulle gjenkjenne ulike vinpersonligheter. Siste oppgave var å lage den klassiske cocktail «Moscow mule».

– Det er fantastisk jobbet av alle kandidater. Francesco Marzola har jobbet målbevisst gjennom flere år og konkurranser, både NM og nordisk, noe som resulterte i en velfortjent seier søndag 16. september, uttaler president i Norges i Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi.

Juryen

Dommere i konkurransen var:

Hoveddommer: Merete Bø – tidligere norsk og nordisk mester
Andrés Rosberg – president i Association de la Sommellerie Internationale (ASI)
Béatrice Becher – president vinkelnerforeningen Sverige
Christian Aarø – president vinkelnerforeningen Danmark
Samuil Angelov – president vinkelnerforeningen Finland
Tolli Sigurbjörnsson – visepresident vinkelnerforeningen Island
Heidi Hansen - sommelier og Master of Wine Student
Christina Suominen - visepresident vinkelnerforeningen Finland
Tim Vollerslev - visepresident vinkelnerforeningen Danmark

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS