17. maikake

17. mai gir eggrekord

Festmåneden mai er travel for norske verpehøns. Forbruket av egg gjør et kraftig byks oppover når vi feirer store dager med hjemmebakst og flotte desserter. I mai bruker nordmenn 800 000 flere egg i uka enn normalt.  

Publisert

Les også: Revolusjonerende 17. maikake ble årets kake

- Mai er en av årets absolutte salgstopper. Det går med rundt 800 000 flere egg i uka enn vanlig, til sammen 600 tonn. Det er om lag 50 tonn mer enn en gjennomsnittsuke, sier direktør Astrid Pladsen i Nortura, morselskapet til Prior og Gilde.

En stor del av eggene går med til kakebakst og hjemmelagde desserter.

- Det er mange som synes hjemmebakte festkaker hører med når det er konfirmasjon, bryllup eller feiring av høytidsdager. Da er egg en viktig del av oppskriften, sier Astrid Pladsen.

Generelt baker vi mindre enn for noen tiår siden, men ved de store anledningene vil mange gjøre jobben fra grunnen av.

Eggedosis

- Vi liker tradisjoner, og vil gjerne holde dem i hevd når det er fest og høytid. Dette gjelder nok i sterkere grad i bygdene enn i de større byene, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Hun håper flere vil la seg inspirere til å lage søte fristelser også ellers i året, og bruke mangfoldet av nye og gamle oppskrifter.

Allikevel innser hun at enkelte tradisjoner i ferd med å blekne både i bygd og by:

- Eggedosisen er nok definitivt på retur. Blant de unge er det antakelig mange som aldri har smakt denne dessertretten. Det er sikkert ikke alle som har hørt om den engang, sier Åse Kringlebotn.

Mer solegg

Forbruket av solegg har økt særlig sterkt den senere tiden. Solegg kjennetegnes av en knallgul og delikat plomme, som setter fin farge på for eksempel hjemmelaget iskrem.

- Nordmenn kjøper om lag 10 prosent mer solegg nå enn for bare ett år siden, sier Astrid Pladsen i Nortura.

En del produsenter har en spesialavtale om å levere solegg til Prior. Eggene kontrolleres jevnlig, for å sørge for at de gjør seg fortjent til betegnelsen.

- For å legge solegg får hønene en spesiell diett. På menyen står blant annet mais, fløyelsblomst og paprika, sier Astrid Pladsen.

Forbruket av egg har økt med 3 prosent det siste året. I fjor spiste hver nordmann rundt 230 Prior-egg.

Newswire

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS