Martini Asti gele2

Sprudlende bobler i glass og på fat

17. mai står for døren og dagen feires over hele landet med god mat og drikke. Dette er dagen det er morsomt å servere gjestene noe nytt og som i tillegg er særegent for dagen både av hensyn til råvarer og utseendet. Vi fyller ofte glassene med landets mest solgte musserende vin, Martini Asti. Den gode vinen setter også god smak på søte kaker og desserter.  

Publisert

Mesterkokken Kari Innerå, som jobber ved Gastronomisk Institutt, har her utarbeidet to festoppskrifter som inneholder musserende vin, både Martini Brut (den tørre) og Martini Asti (den søte) og kan anbefales laget til den store dagen.

Festkake med røde bær og Martini Brut mousse

Dette er en flott kake som passer perfekt til festanledninger. Med grønn bunn, rød gelé og lekker hvit Martini Brut mousse blir denne lagt merke til.

Bunn:

* 175 gram hele egg

* 50 gram honning

* 80 gram sukker

Røres sammen

* 55 gram malte pistasier

* 80 gram mel

* 6 gram bakepulver

Vendes inn i eggeblandingen

* 65 gram smeltet smør

* 65 gram varm fløte

Has i ved 35 grader. Stek bunnen på 170 grader i ca. 7 minutter.

Rød bær gelé:

* 4 dl rød bær pure

* 50 gram sukker

* 6 pl. gelatin

* 5 gram sitronjuice

Ha 1 dl puré sammen med sukker i en kjele, kok opp og ha i bløtlagt gelatin. Helles i resten av bærpureen, ror godt og hell geleen over bunnen og sett på frys.

Martini Brut Mousse:

* 90 gram Martini Brut

* ½ vaniljestang

* 15 gram sukker

* 10 gram sitronjuice

* 40 gram eggeplomme

* 185 gram pisket krem

* 2 pl. bløtlagt gelatin

Varm champagne og sitronjuice til 65 grader

Bland eggeplommer med sukker og vanilje. Hell i Martini Brut og varm den til 85 grader og sil av.

Ha i gelatinen, og avkjøl, vend inn pisket krem ved 30 grader.

Fylles i kakeform og settes på frys.

Serveres med bærsalat og karamelliserte nøtter

Martini Asti gelé med jordbær og sitronverbena

Denne desserten er ypperlig å lage dagen før dagen. Når gjestene kommer er det bare å legge på skummet på toppen og kose seg.

* 3 dl Martini Asti

* 90 gram sukker

* 6 blader sitronverbena eller mynte

* ½ sitron (juicen)

* 2 plater gelatin

* 15-20 norske jordbær

Varm opp Martini Asti, sukker, verbena og sitronjuice. La det trekke i 30 minutter.

Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Tilsett gelatin og sil laken.

Legg jordbær i Martini-glass, fyll på med gelé til det dekker bærene og settes til avkjøling.

Sitron Verbena skum (her kan du bruke mynte hvis du ikke har verbena)

* 240 gram melk

* 240 gram fløte

* 130 gram sukker

* 15 blader sitronverbena / eller mynte

Kok opp alt utenom gelatin, la det trekke i 30 minutter, bløtlegg gelatin i kaldt vann og tilsett i melkeblandingen. Avkjøles. Skummes med stavmikser ved servering.

Fakta

Martini Brut har en lys strågul farge og har en lett bouquet med små hint av gjær og ristet brød med et snev av mineraler.

Før servering skal Martini Brut oppbevares i kjøleskapet 4-5 timer. Den ideelle serveringstemperaturen er 8-10 grader. Flasken åpnes forsiktig. Serveres i Coppa glass eller i et Flute glass.

Martini Asti bør serveres ved 8-10 grader, og kan gjerne legges i kjøleskapet i 4-5 timer før servering. Flasken åpnes forsiktig, og vinen serveres i Coppa eller Flute-glass, som fremhever opplevelsen av den livlige og enestående bouqueten.

Powered by Labrador CMS