hetedråper 4.jpg

Edle dråper

Familien McIlhenny har alt annet enn hastverk når de skal lage en av verdens mest kjente chillisaus. Det tar nemlig tre år fra Tabascochillien plukkes til den er klar til bruk, prosessen har vært den samme i over 140 år.

Publisert

For 140 år siden så de aller først dråpene Tabasco dagens lys. I dag produseres det over en million flasker av dem, på samme sted og av samme familie.

Nesten alle hjem har en flaske røde, hete dråper stående i skapet, det samme har de fleste storkjøkken. Den særegne flasken er å finne i Det hvite hus, har vært med amerikanske soldater i krigen og om bord romfartøy.

Eikefat

I over 140 år har Avery Island i sørstaten Louisiana, vært sentrum for en av verdens mest kjente chilipeppersauser. Hver høst tas det frø fra de aller beste planetene, og nye planter dyrkes i drivhus før de settes i jorda igjen til våren. Innhøstingen starter i slutten av juli. Deretter moses de og blandes med salt.

Så lagres de i tre år på gamle whiskyfat av eik. Så siles blandinger og det tilsettes eddik og røres blandingen i flere uker, før den tappes på de tradisjonelle parfymelikende flaskene vi alle kjenner så godt.

1 million flasker

I løpet av en dag på fabrikken på Avery Island, produseres det Tabasco tilsvarende 1 million av den klassiske 57 ml flaska. I dag selges det over 150 millioner flasker på verdensbasis hvert eneste år, halvparten av dette selges på det amerikanske markedet. Sausen er nå tilgjengelig i 160 land. Selskapet har cirka 200 ansatte, og er heleid av grunnlegger Edmund McIlhennys arvinger.

Og skulle du lure på hva Tabasco kan brukes til? I følge produsenten kan den selvsagt brukes til alt.

Lever for god mat

Avery Island ligger midt i hjerte av Cajun-land. Det heter seg i denne delen av sørstatene, at både Creolere og Cajunere lever for å oppleve god mat. Creolere er historisk sett de med blandet opphav fra spanjoler, afroamerikanere, og franskmenn. Cajunere er en etnisk gruppe som stammer fra franske kolonister, som ble fordrevet fra Canada på slutten av 1700-tallet. I sine mattradisjoner er de kjent for enkle, rustikke og landlige retter, der råvarene står i sentrum. Cajun mat er som regel sterkere enn Creolsk. Noen utvalgt tradisjonelle Creoske retter finner du herMer om historien og prosessen bak Tabasco kan du lese i utgave nummer fire av tidsskriftet Horeca. Har du ikke abonnement kan du bestille det her.

Enkelt utgaver kan lastes kjøpes her.

"
Powered by Labrador CMS