Petter Beyer vinner Linie Award 2009-1

Nok en norsk kokketriumf

Petter Beyer (26) vant den nordiske finalen av Linie Award, en av de mest prestisjetunge konkurransene for unge kokker i Norden. Selve konkurransen fant sted i lokalene til Kulinarisk Akademi i Oslo mandag, men kåringen av vinneren skjedde i Operaen tirsdag 16. juni. I forbindelse med Linie Award ble også Anne Lise Melbye tildelt Linie`s Hederspris, mens Tina Kästel ble kåret til Folkets Kokk 2009.

Publisert

Petter Beyer vant den nordiske finalen av Linie Award 2009. Her jubler han etter at han ble kåret som vinner i Operabygget i dag. (Foto: Morten Holt)

Norske kokker fortsetter å gjøre rent bord i konkurranser både i Norden og på verdensbasis. Geir Skeies triumfer i Bocuse d`Or er etter hvert velkjente.

Tidlig i mai vant Alexander Berg Global Chef Challenge, og nå ble det altså igjen norsk seier i den nordiske finalen av Linie Award ved Petter Beyer.

Tidligere har blant annet Even Ramsvik vunnet denne konkurransen.

Tidligere hip-hop

Den 26 år gamle tidligere hiphop- og rap-artisten arbeider til daglig på Jacobs Apartment i Bergen, og er bosatt i Loddefjord.

Petter Beyer vant Linie Award 2009. (Foto: Morten Holt)

- Jeg fant etter hvert ut at det var artigere å lage mat, og satset på kokkeyrket, sier Beyer til horecanytt.no.

Han har en 10 år lang karriere som rap-artist.

- Jeg hadde en meget god dag på jobben, og det ligger mye trening bak denne seieren, sa Beyer rett etter at det ble klart at han vant den prestisjetunge konkurransen.

Les også: Petter Beyer vant norsk Linie Award

Akevittens aromaer

- Hvorfor vant du i dag?

- Jeg snakket litt med Geir Skeie etterpå, og han forklarte at det var smaken som avgjorde. Jeg brukte krydderne og aromaen i akevitten aktivt i retten. Tok også hensyn til den høye alkoholprosenten, og at akevitt ikke inneholder syre. Jeg brukte derfor mye syre og masse fett i maten. Tenkte i grunnen litt på Smalahove da jeg satte sammen retten, forteller Beyer.

Vinnerretten

Dette var Beyers vinnermeny i Linie Award 2009:

"

Vinnerretten til Petter Beyer i Linie Award 2009. (Foto: Jommy Linus)

* Porsjert kveite med einerrøkt bacon

* Saus tilsmakt plommeeddik og ramsløkfrø

* Kongekrabbe med potet, tomat og dill

* Versjon av raspeball med kålrot og erter

* Akevittgravet kveite

* Glasert eple med pepperrot og sprøstekt omega 3 og rødbetgele

Også NM i kokkekunst

Petter Beyer kunne fornøyd konstatere at han vant Linie Award 2009. Vinnerpremien var på 25 000 kroner. Nå venter NM i kokkekunst i august. (Foto: Morten Holt)

Beyer er for øvrig også blant de 12 som skal kjempe om å vinne NM i kokkekunst 2009 i Ålesund i august i år.

Les også: 12 klare for NM i kokkekunst

Etter seieren i Oslo denne uka bærer det nå hjem til Jacobs i Bergen der det blir trening og forberedelse mot NM i kokkekunst.

- Denne sommeren blir det bare å svette ved grytene. Jobbe og trene. Ferien får vente til etter NM. Og det blir en helt annen og hardere konkurranse. Det er mye som skal klaffe for å vinne NM, sier Beyer.

Sjømat og akevitt

"

Finalister i Linie Award 2009. Fra venstre Jeppe Graa Rassmussen (Danmark), Akseli Herlevi (Finland), Fredrik Andersson (Sverige) og Petter Beyer (Norge). (Foto: Morten Holt)

De andre deltakerne i finalen var Fredrik Andersson fra Hallsnäs Affärsklubb utenfor Göteborg i Sverige, Akseli Herlevi fra NJK Restaurant i Helsinki i Finland og Jeppe Graa Rasmussen (Det Danske Kokkelandslaget).

Akevittekspert Halvor Heuch i Arcus er et selvskrevent jurymedlem. Han ledet juryen som utpekte Beyer som vinner (Foto: Morten Holt)

I finalen satt kokkene sammen en meny basert på nordisk sjømat, der

Tina Kästel ble Folkets Kokk. Her sammen med Geir Skeie (Foto: Morten Holt)

Linie Aquavit skal være en ingrediens eller et utmerket drikkefølge.

Linie Award, som arrangeres av Arcus i samarbeid med Kulinarisk Akademi i Oslo, ble arrangert for femte gang.

- Linie Award skal bidra til å skape stolthet for den nordiske mat- og drikkekulturen. Vi kåret Beyer til vinner fordi han utviste stor kreativitet i smakskombinasjonene. Han har tydelig demonstrert kvaliteten og mangfoldet i nordiske råvarer, uttalte juryleder Halvor Heuch.

Årets Folkekokk

Foruten kåringen av årets Linie Award-vinner, ble også Årets Folkekokk og Linies Hederspris delt ut.

Årets Folkekokk ble Tina Kästel, som hadde laget en spennende oppskrift passende til Linie Aquavit. Av ingrediensene nevner vi godt med klippfisk, mange forskjellige krydder og akevitt.

Anne Lise Melbye fikk Linies Hederspris. (Foto: Morten Holt)

Årets Hederspris

Arcus deler også ut Linies Hederspris til noen som har fremmet akevitten gjennom mange år.

Årets vinner er Anne Lise Melbye, som blant annet er president i Norske Akevitters Venner, en forening hun også var med på stifte.

Torkjell Berulfsen var siste hedersprisvinner (2009).

Andre vinnere av prisen er blant andre Per Kristian Foss og Kari Traa.

Powered by Labrador CMS