Odin Restaurant Berta Ravnås og Sotiris3

Norske kjøttkaker på menyen i kypriotisk badeby

Når norske turister går lei gresk sydenmat, søker de til Berta Ravnås og ektemannen Sotiris Papadopoulous i Agia Napa. Der får de hjemmelagede kjøttkaker i brun saus og norsk laks med sandefjordsmør - og på bestilling lager Berta også komle.

Publisert

Norske Berta Ravnås og ektemannen Sotiris Papadopoulous driver Odin Restaurant i Agia Napa. (Foto: Morten Holt)

- Siden jeg kommer fra Tau utenfor Stavanger, er det nesten en selvfølge med komle med tradisjonelt tilbehør som saltet lammekjøtt, kålrabbistappe, bacon og baconfett på menyen, forteller Berta Ravnås Papadopoulous (47) smilende.

Torsdag er komledagen

Norske spisegjester nyter hjemmelagede kjøttkaker med brun saus i Restaurant i Agia Napa. (Foto: Morten Holt)

Den eneste forutsetningen er at de gjestene som ønsker komle, bestiller det dagen før - slik at vi får forberedt retten ordentlig. For mange av gjestene vi har, vet jo ikke helt hva dette er, og det kan ikke ligge fast på menyen, forklarer hun videre

Som i Norge er det torsdag som er den store komledagen.

Mange norske retter

Men komle er langt fra den eneste norske retten som tilbys på øya i Middelhavet.

Her får du også andre tradisjonelle skandinaviske og norske retter som oksefilet med béarnaisesaus og hjemmelaget potetmos, kjøttkaker i brunsaus, stekt svinekotelett, gratinert torsk med reker, kokt laks med sandefjordsmør.

Setter krav til råvarene

Hjemmelagede norske kjøttkaker i brun saus på Odin Restaurant på Kypros. (Foto: Morten Holt)

- Alt vi tilbyr er hjemmelaget og vi setter høye krav til råvarene. Vår laks er fra Norge, og lammekjøttet og indrefileten henter vi fra New Zealand. Men vi har selvfølgelig også lokale retter. Både svinekjøttet og kyllingen er lokale produkter, og vi tar også vare på de tradisjonelle kypriotiske rettene, som for eksempel Kleftiko (lammekjøtt), som er ettertraktet blant våre gjester. Stifado (oksekjøtt i biter og løk kokt i rødvin), Afelia (svinekjøtt marinert og kokt i rødvin og koriander) og mer kjente Moussaka er også populære lokale retter, forteller Berta.

Kypros siden 1993

Kveldsstemning ved den norske restauranten Odin på Kypros. (Foto: Mathilde Holt)

Rogaland-kvinnen har bodd på Kypros siden 1993, og drevet den populære restauranten Odin sammen med sin kypriotiske ektemann i snart 16 år.

Sotiris er heller ikke ukjent med norsk mat. Han har arbeidet i restaurantbransjen i Stavanger i tre år, og snakker også norsk.

Les mer i bladutgaven av Horeca

Du kan abonnere på Horeca her

"
Powered by Labrador CMS