ferie_Colourbox

Seks av ti nordmenn jobber mens de er på ferie

64 prosent av nordmenn klarer ikke å legge jobben bak seg når de er på ferie. Å slappe av på ferie burde være en grei sak, men mer enn seks av ti nordmenn (64 prosent) klarer ikke "å skru helt av" når de har ferie. De tar med seg laptop og Blackberry på turen og holder regelmessig kontakt med kontoret.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I en Hotels.com undersøkelse blant 2167 reisende fra åtte land i Europa, kommer det frem at i tøffe økonomiske tider, kan det virke som om noen synes det er vanskelig å "skru av" og tar gjerne med seg jobben på ferie. På en ukes ferie, jobber nordmenn i gjennomsnitt 4,5 timer på reisen. Dette betyr at 16,9 millioner arbeidstimer går med i ferien, mens man aller helst skulle slappet helt av.

Sjekker mailen

I undersøkelsen kommer det frem at vi har tre typer såkalte "feriejobbere". 12 prosent sier de kun jobber dersom det er fullstendig krise, mens 17 prosent klarer å koble av i solsengen med laptopen på fanget ved å logge seg inn minst annenhver dag. Men mesteparten (45%) klarer ikke å la være å sjekke mailen, og logger seg inn på maskinen minst en gang om dagen.

Feriejobbing rundt om i EuropaAv de åtte landene som er med i undersøkelsen, er franskmennene selverklærte "workaholics" (68 prosent), fulgt av irene på andreplass (67 prosent). I Norden er det faktisk vi nordmenn (64 prosent) som er minst flinke til å koble ut jobben. 60 prosent av danskene og 62 prosent av svenskene sier de tar meg seg jobben i ferien. Storbritannia er nederst på listen hvor drøye halvparten sier det samme (55 prosent).

Jobber i ferien

Land% som jobber i ferien
Frankrike68
Irland67
Tyskland66
Norge64
Sverige62
Spania61
Danmark60
Storbritannia55

Grunner til å jobbe i ferien

Kun to prosent som jobber i ferien sier de gjør dette fordi de er redd for å miste jobben. 65 prosent synes at å lese og svare på e-post bidro til at de sparte tid når de kom tilbake til kontoret etter ferien, mens 13 prosent likte å sjekke om alt gikk greit for seg på jobben. Åtte prosent av de spurte innrømmer at de vil at kontoret skal legge merke til at de er ivrige og er engasjerte i jobben sin.

Grunner til å jobbe i ferien:

Grunner % av nordmenn
Jeg liker å følge med på hva som skjer60
Det sparer meg tid når jeg er tilbake på kontoret65
Jeg synes det er vanskelig å koble ut jobben17
Jeg vil forsikre meg at mine kolleger klarer seg bra13
Jeg er bekymret for hvor sikker jobben min er2
Jeg stoler ikke på at mine kolleger klarer mine arbeidsoppgaver3
Vil at de på kontoret skal se at jeg er engasjert i jobben min8

Reiselivsdirektør i HSH, Rolf Forsdahl, sier at grunnen til at mange logger seg på mens de er på ferie, kan være press: - Mange føler nok at det er forventet at de gjør det, og dette kan bidra til å ødelegge ferien for den det gjelder. - Men jeg tror nok hovedgrunnen er at mange liker å ha kontroll over sin arbeidssituasjon. Dette gir dem kontroll og frihet, så å jobbe litt i ferien behøver ikke nødvendigvis å være noe negativt, avslutter Forsdahl.

Alison Couper, kommunikasjonsdirektør i Hotels.com, sier: - Ferien er tiden hvor man skal slappe av og koble ut jobben. Å avtale en såkalt "blackberry-time" med din reisepartner, er en måte å unngå krangler, men den beste løsningen er å legge kontoret bak deg og gjøre det meste ut av ferien din.

Sjekker over alt

Hotels.com undersøkelsen viser også:

* Hemmelige mailer: 28 prosent innrømmer at de ikke sjekker mail eller svarer på jobbtelefoner foran partneren, venner eller barna for å unngå krangler. Tre prosent sier at å svare på mail etc. har endt opp i krangel.

* Logger seg på over hele verden: Ferierende bryr seg ikke mye om hvor de befinner seg når de logger seg på. 51 prosent sier de har sittet ved bassengkanten og besvart mailer. Andre steder nordmenn har sjekket mailen sin er:* På stranden (45%)* På fjellet (37%)* I skiheisen (8%)* Ved et berømt landemerke (15%)* I båten (32%) * I jungelen (2%)

* Undersøkelsen er gjennomført blant 2,167 reisende fra Storbritannia, Irland, Frankrike, Spania, Tyskland, Norge, Sverige og Danmark i juni/juli 2009.

* Ifølge Statistisk sentralbyrå, gjennomførte nordmenn 5,8 millioner ferieturer med over fire overnattinger i 2007. Hotels.com sin undersøkelse sier at 64% av nordmenn jobber i snitt 4,5 timer mens de er på ferie på en ukelang tur. Til sammen utgjør dette 16,9 millioner timer i året.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS