Lag isen selv1
Lag isen selv1

Lag isen selv

Mer sol og varme legger til rette for mye iskremspising i sommer. – Lag isen selv, så får du den akkurat slik du vil, anbefaler Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Det er få norske matvarer som er så væravhengige som iskremen. Skinner solen går lastebilene til iskremprodusentene i skytteltrafikk over hele landet for å tilfredsstille vårt behov for nedkjølte forfriskninger. Regner det spiser vi heller en pølse.

Publisert

– Jeg er neppe alene om å håpe på et rekordhøyt iskremsalg i sommer, sier Christensen. Og det er ting som tyder på at hun kan få ønsket sitt oppfylt.

Hittil har sommeren vært temmelig ustabil over store deler av Norge, men vi går forhåpentligvis varmere tider i møte. Metrologisk institutt anslår nemlig at temperaturen vil ligge 1 grad over normalen de fleste steder i landet i perioden juli til september i år.

Menn spiser mest is

I fjor spiste vi 42 592 tonn med iskrem, ifølge statistikk fra analysebyrået Nielsen. Et imponerende høyt tall, men likevel en nedgang på 2,3 prosent sammenlignet med 2008.

Særlig iskaker fortærte vi mindre av, mens økonomipakker med is solgte omtrent som før.

– Fjorårets sommer var en temmelig våt affære, og det forklarer nok langt på vei det sviktende iskremsalget, sier Christensen.

I Synovate-undersøkelsen Norske Spisefakta kommer det fram at hver og en av oss spiste is på pinne, i beger eller kjeks 16 ganger i fjor, mot 17 ganger året før.

Menn spiser is betraktelig oftere enn hva kvinner gjør. Personer i alderen 25-39 år er de ivrigste isspiserne, mens forbruket avtar med alderen. Nordlendinger spiser is sjeldnest, mens oslofolk og østlendinger for øvrig ligger på iskremtoppen.

Enkelt å lage hjemme

Christensen anbefaler isglade nordmenn å lage sin egen iskrem.

– Med hjemmelaget is vil du garantert imponere gjestene dine, samtidig som du får akkurat den isen du selv ønsker, avhengig av ingrediensene du velger, sier hun.

Iskremmaskiner finnes i alle slags størrelser og fasonger, men det går an å lage god is også uten maskin. Du kan gjøre det på gamlemåten, ved å fylle en stor bolle med salt og isbiter, tilsette ingrediensene i en mindre bolle, gjerne av metall, og sette den lille bollen oppi den store. Isbitene vil kjøle innholdet i den lille bollen, slik at det etter hvert fryser. Her er det viktig å røre flittig for å få ut iskrystallene som dannes.

– Du kan også sette bollen inn i fryseren. I så fall er det viktig å ta ut bollen fire-fem ganger og røre godt. Et enda enklere alternativ er å blande frosne bær, melis og kremfløte i hurtigmikseren. Bærene vil bidra til å fryse de øvrige ingrediensene, sier Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Hjemmelaget is med sjokoladesaus. (Foto: Mari Svenningsen/Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt)

Oppskrifter fra Matprat.no

Hjemmelaget is med sjokoladesaus

Ingredienser

* 4 eggeplommer

* 100 g sukker

* 2 ts vaniljesukker

* 4 dl kremfløte

Varm sjokoladesaus:

* 1 plate kokesjokolade

* 3 dl kremfløte

Fremgangsmåte: Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk kremfløte og vaniljesukker og bland kremen lett inn i eggedosisen. Hell isen i en form og sett den i fryser over natten. Hvelv isen på fat ved servering. Ønsker du å tilsette andre smaker, kan du blande inn for eksempel sjokoladebiter, jordbærbiter, bringebær, hakket Non Stop og lignende. Varm opp kokesjokolade og fløte. La det småkoke på svak varme til sausen tykner litt. Server varm sjokoladesaus i en mugge ved siden av isen. Appelsin og marengs (pikekyss) smaker ekstra godt til.

Stjerneanis-is

Er du glad i lakris og is? Her er isen for deg. Stjerneanis gir en lakrislignende smak.

Ingredienser

* 6 dl melk

* 4 dl kremfløte

* 4 stk hele stjerneanis

* 10 stk eggeplomme

* 4 ss sukker

Fremgangsmåte: 1) Bring melk, kremfløte og stjerneanis til kokepunktet. Sil anisen fra og avkjøl. 2) Pisk eggeplommene med sukker i en stor bolle, hell melken i under stadig omrøring. 3) Gi det et oppkok. Avkjøl raskt i rennende kaldt vann eller i en bolle med vann og isbiter. 4) Ha massen i ismaksinen og lag iskrem. Les bruksanvisningen for din maskin. Skal isen fryses uten ismaskin er det viktig å røre i isen ofte, så det ikke danner seg for store iskrystaller.

Lettis

Denne isen er lett i dobbel forstand - lett å lage og få kalorier.

Ingredienser

* 300 g bringebær (evt. annen frukt)

* 1 stk egg

* 1 ½ ss melis (etter smak)

Fremgangsmåte 1) Legg bringebær eller biter av frukt utover på et brett som er dekket med plastfolie og sett brettet i fryseren i minst 1/2 time. 2) Ha frosne bær eller frukt og melis i en matprosessor og kjør til frukten er knust. Ha i egg mens maskinen går. Kjør til en kremet konsistens på iskremen. Isen må spises med det samme.

Powered by Labrador CMS